Jak vybrat první auto pro začínajícího řidiče? Velký návod

Praha - Velkou část těžkých dopravních nehod podle statistik způsobí nezkušení řidiči. Nejde jen o to, e by více riskovali. Často ti také vyberou auto, které je pro začínající automobilisty nevhodné.

Máte čerstvý řidičák a vybíráte své první auto? Na trhu ojetých vozů je velký výběr, takže co by vlastně pro vás jako pro začátečníka bylo nejlepší? Důležité samozřejmě je, na co auto potřebujete, ale prakticky u všech vozů platí, že by měly být co nejjednodušší a uživatelsky nejpříjemnější.

Každý začínající řidič by se měl umět soustředit na řízení a provoz kolem sebe, takže by ho v autě nemělo nic rozptylovat. Hledejte proto auta s přehledným a jednoduchým interiérem, bez zbytečných rušivých věcí.

Mějte z auta dobrý výhled na všechny strany, ať vám jde snadno například parkování. V tomto ohledu je lepší se pro začátek podívat po menším voze. "Pasivní i aktivní bezpečnost malých moderních vozů je na velmi vysoké úrovni," říká Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA.

Ideálními vozy pro začátečníky jsou tak například modely Škoda Fabia, Volkswagen Polo, Renault Clio či například Ford Fiesta. Na trhu ojetých vozů je navíc velmi široký výběr, můžete mít jak benzínový motor, tak i oblíbené diesely či vozy na LPG.

Psali jsme:
Češi vymysleli unikátní nanopastu na auta. Auto se samo čistí
 

"Žádané jsou dnes i kompaktní vozy kategorie SUV nebo malé crossovery, jako například Opel Mokka či Citroën Cactus," dodává Svoboda. Tyto vozy mají vedle atraktivního vzhledu často slušnou výbavu a bývají i s pohonem všech kol.

Podívejte se také na výsledky nárazových testů organizace Euro NCAP, ať víte, jak si vaše auto stojí po stránce bezpečnosti. Protože se dnes na bezpečnost vozů klade velký důraz, vozy z posledních zhruba deseti let jsou už opravdu velmi bezpečné.

I v malých vozech nechybí často ABS nebo ESP, což jsou základní asistenční systémy. Nyní se přidávají i další systémy, například sledování mrtvého úhlu v zrcátkách. Od roku 2011 je ESP na trzích EU povinné, takže ho mají všechny vozy od tohoto roku. ABS je samozřejmostí již zhruba deset až patnáct let.

"Začínající řidič by se ale neměl spoléhat výhradně na asistenční systémy a měl by si uvědomit, že fyzikální zákony přepsat nelze," upozorňuje Tomáš Svoboda. Airbagy pak fungují správně jen v součinnosti s bezpečnostním pásem a rozhodně nemohou nahradit jeho funkci. Pro bezpečnost je důležitá i správná poloha řidiče za volantem.

Začátečník by měl zvolit také rozumný výkon motoru, spousta řidičů určitě uvítá i možnost koupě vozu s automatickou převodovkou. Navíc moderní automat, kterých je na trhu stále více k dispozici, může začátečníkovi pomoci snížit spotřebu paliva a také usnadní například předjíždění a jízdu v koloně.

Pokud s řízením teprve začínáte, jezděte při každé příležitosti. Pravidelné ježdění vám pomůže si rychle všechny procesy řízení auta zautomatizovat, abyste nad nimi nemuseli přemýšlet. Nejistým řidičům pomůže jezdit pravidelně stále tu samou trasu.

Související

SPZ

Praha řeší problém, brzy dojdou registrační značky pro auta

Pražský magistrát vyčerpá zhruba do dvou a půl roku všechny možné kombinace registračních značek na osobní vozidla. Nyní je na konci série začínající sedmičkou. Novinářům to dnes řekli zástupci magistrátního odboru dopravněsprávních činností. Jak bude situace v budoucnu řešena, zatím není jasné.
Bagr - ilustrační foto

Loupež roku? Krádež bagru vypátral řidič autobusu

Bez svolení si podle policie muž v obci Háje na Příbramsku půjčil bagr v hodnotě přes 800.000 korun. Ujel s ním z oploceného areálu, plot předtím rozstříhal. Podezřelého policisté odhalili, v případě prokázání viny a odsouzení mu za neoprávněné užívání cizí věci hrozí až tři roky vězení, informovala dnes ČTK příbramská policejní mluvčí Monika Schindlová.

Více souvisejících

auto, moto řidiči

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy