Josef Baxa (NSS)

Josef Baxa

Baxa za minulého režimu odsoudil mladíka, který se pokusil o emigraci

Minulost kandidátů na ústavní soudce navržených prezidentem Petrem Pavlem se nadále řeší. Po kauze kolem jmenování Roberta Fremra se začal řešit případ Josefa Baxy, který je dokonce od srpna novým předsedou instituce. Baxa v roce 1985 odsoudila mladíka k podmínce za pokus o emigraci.
Petr Pavel jmenoval Josefa Baxu novým předsedou ÚS. (4.8.2023)

Pavel vybral vedení Ústavního soudu. Nástupcem Rychteského je Baxa

Petr Pavel v pátek po poledni jmenoval nové členy vedení Ústavního soudu, jehož složení se v letošním roce výrazně obměňuje. Za předsedu ÚS vybral Josefa Baxu, který dříve stál v čele Nejvyššího správního soudu (NSS). Novou místopředsedkyní je Kateřina Ronovská. 
Petr Pavel

Pavel jmenoval tři nové ústavní soudce Baxu, Wintra a Zemanovou

Prezident Petr Pavel v pondělí jmenoval první tři ústavní soudce, které vybral po svém nástupu do funkce hlavy státu. Jsou jimi bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a někdější prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.
Josef Baxa

Pavel uspěl se všemi návrhy na ústavní soudce, budou jimi Baxa, Wintr a Zemanová

Novými ústavními soudci se stanou někdejší předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr i bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. V tajné volbě dnes jejich nominaci schválil Senát. Prezident Petr Pavel je jmenuje v pondělí v 16:30. Prezident, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský i premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Senátu přivítali.
Josef Baxa

U senátorů uspěl jen jediný z Pavlových kandidátů na ústavní soudce

Profesor ústavního práva Jan Wintr získal podporu senátního ústavně-právního výboru k tomu, aby se stal ústavním soudcem. V tajné volbě dnes získal hlasy osmi z deseti přítomných členů výboru. Senát o souhlasu s Wintrovým jmenováním bude rozhodovat za týden po projednání nominace v senátním výboru pro lidská práva.
Petr Pavel

Pavel navrhne na ústavní soudce Baxu a Zemanovou

Prezident Petr Pavel navrhl na ústavní soudce bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Senátu dnes odeslal žádost o souhlas s jejich jmenováním, potvrdila ČTK jeho mluvčí Markéta Řeháková. Očekává se, že horní parlamentní komora oba adepty schválí. Pavel novinářům řekl, že se s dalším kandidátem sejde ve čtvrtek. Jeho jméno dopoledne oznámí předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS).
Josef Baxa

Soudy navrhují na ÚS Baxu, Zemanovou nebo Fialu. Rozhodnou Pavel a senátoři

Nejvyšší soud (NS) navrhl jako potenciální ústavní soudce čtyři své členy - Romana Fialu, Lubomíra Ptáčka, Pavla Simona a Františka Púryho. Nominační dopis dnes odeslal na Hrad předseda NS Petr Angyalossy. Svá doporučení prezidentu Petru Pavlovi už odeslal také předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka, zmínil Josefa Baxu a Barbaru Pořízkovou plus sedm dalších adeptů, kteří připadají v úvahu v bližší budoucnosti nebo delší perspektivě. Oba soudy dnes o doporučeních informovaly na svém webu.
Petr Pavel

Pavel se kvůli Ústavnímu soudu setká s Baxou či Zemanovou

Z možných adeptů na ústavní soudce se dnes prezident Petr Pavel sejde s bývalou šéfkou Soudcovské unie Danielou Zemanovou a s někdejším předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefem Baxou. Uvedl to na tiskové konferenci. Doplnil, že pozvaní právníci ještě nejsou kandidáty na ústavní soudce. 
Josef Baxa

Baxa v reakci na spekulace o novém předsedovi ÚS varoval před "zprzněním ústavy"

Ústavní soudce, který by s půlročním předstihem přijal nominaci na obsazené místo předsedy, by se zpronevěřil své roli strážce ústavnosti, domnívá se bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Reagoval tak na spekulace některých médií, že se prezident Miloš Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce jmenovat šéfem Ústavního soudu (ÚS) Josefa Fialu.
Prezident Miloš Zeman, předávání státních vyznamenání

Oslavy 28. října na Hradě: Ceremoniál má být skromnější, rektoři kritizují Zemana

Prezident Miloš Zeman souhlasil s tím, že by se státní vyznamenání 28. října předávala na Pražském hradě bez účasti veřejnosti a politiků, řekl po dnešní schůzce s hlavou státu v Lánech novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Podle předsedy vlády by na ceremoniál dorazily jen vyznamenané osobnosti. Plán se teprve chystá probrat s hygieniky, kteří budou mít poslední slovo.
Josef Baxa

Tlak Hradu na justici? Něco prokázat bude těžké. K prezidentovi si skrytou kameru neberete, říká Baxa

Policie se zatím neobrátila na bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu s žádostí o podání vysvětlení v případu údajného ovlivňování justice ze strany Hradu. Baxa to dnes uvedl v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Z hlediska případného dokazování připustil, že jeho schůzka s prezidentem se odehrála mezi čtyřma očima, připomněl ale, že soudci běžně řeší případy, ve kterých nefiguruje nikdo třetí.
Vratislav Mynář, kancléř

Mynář čelí dalšímu trestnímu oznámení. Zeman může být podezřelý, tvrdí Rekonstrukce státu

Platforma Rekonstrukce státu podala trestní oznámení na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Podle právní analýzy, kterou si platforma nechala vypracovat, se Mynář mohl minimálně ve dvou případech dopustit trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Jde o schůzku Mynáře s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem a dopis kancléře tehdejšímu předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefovi Baxovi. Podezřelým ze spáchání trestného činu může být i prezident, dodává Rekonstrukce státu.
Jan Kněžínek

Zemanova nabídka Baxovi? Mohlo jít o trestný čin, myslí si Kněžínek

Pokud by se prokázalo tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího soudu Josefa Baxy, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval jmenování do čela Ústavního soudu výměnou za ovlivňování rozsudku, byl by to trestný čin minimálně ve stádiu přípravy nebo i pokusu. Uvedl to dnes v rámci interpelací ve Sněmovně ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) na dotaz předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka ke kauze údajného ovlivňování soudců Hradem. Podle Zemana se mu Baxa mstí za to, že jmenoval novým předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Michala Mazance. Řekl to dnes v televizi Barrandov.
Jan Kysela

Skandál. Ústavní právník Kysela rozebral pro EZ kauzu ovlivňování soudců

Ústavní právník Jan Kysela označil kauzu údajného ovlivňování soudců jedním slovem za „skandál“. Pro server EuroZprávy následně zdůvodnil, proč jde jednoznačně o ohrožení nezávislosti justice. Vyjádřil se i k tématu případné ústavní žaloby, která by mohla vést k odvolání prezidenta Miloše Zemana z funkce.

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy