Julije Skripalová

Sergej Skripal

Skripalovi jsou živi. O kontakt s Ruskem nestojí, řekl britský diplomat

Sergej a Julija Skripalovi jsou živi, nacházejí se na bezpečném místě v Británii, ale o kontakt s ruskými úřady nestojí. Agentuře Interfax to řekl britský velvyslanec v Moskvě Laurie Bristow. Reagoval tak na informace ruského a britského tisku, že zdravotní stav bývalého agenta ruské rozvědky se zhoršil. Ruské velvyslanectví v Londýně dokonce nedávno naznačilo, že Skripal by mohl být po smrti.
Sergej Skripal

Skripalova matka chce, aby byli syn s vnučkou prohlášeni za nezvěstné

Matka bývalého ruského špiona Sergeje Skripala žijícího v Británii požádala ruskou policii, aby jejího syna a vnučku Juliji vyhlásila za nezvěstné. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na sdělení rodiny. Devadesátiletá Jelena Skripalová má poslední zprávy o synovi a vnučce z loňského června, kdy s nimi telefonicky hovořila Julijina sestřenice Viktorija. Od té doby o nich prý nejsou žádné zprávy.
Julije Skripalová

Vražedné komando s novičokem, píše tisk. Proč jela Skripalová do Británie? Nové informace

Londýn - Julije Skripalová, kterou spolu s jejím otcem, bývalým ruským agentem Sergejem Skripalem, otrávili v březnu nervově paralytickou látkou novičok, přijela do Británie, aby otci oznámila, že se bude vdávat. Informoval o tom americký list The New York Times (NYT). Britský bulvární list The Daily Mirror uvedl, že vyšetřovatelé kromě dvou agentů ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova podezřívají z podílu na otrávení Skripalových ještě další čtyři Rusy.
Policie Velké Británie

Jak probíhal útok novičokem? Británie zveřejnila detaily, pachatele zachytila kamera

Londýn - Dvojice Rusů, která se podle britských úřadů pokusila nervovým jedem zabít bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, se do jihoanglického Salisbury vydala celkem dvakrát. Nejdříve 3. března na "průzkum", den na to s cílem dopravit nervově paralytickou látku novičok do Skripalova bydliště. Popisuje to dnešní prohlášení Neila Basua, který velí protiteroristickým operacím policie v Británii.
Sergej Skripal

Vraždu Skripala novičokem plánovali dva Rusové, Británie vydala zatykače

Londýn - Britští prokurátoři uvedli, že mají dostatek důkazů k obvinění dvojice Rusů z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Na Alexandra Petrova a Ruslana Boširova byl vydán evropský zatykač, informovala agentura Reuters. Británie však nebude usilovat o jejich vydání z Ruska, protože "ruská ústava nepovoluje vydávání ruských občanů", uvedla prokuratura. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury RIA Novosti uvedlo, že zveřejněná jména "nám nic neříkají". Britská policie se domnívá, že šlo pouze o krycí jména.
Julije Skripalová

Ruská příbuzná Skripalových pracuje v Kremlu, britskému vyšetřování nedůvěřuje

Moskva - Šestašedesátiletý Skripal, odsouzený v Rusku za špionáž pro Británii, byl spolu s třiatřicetiletou dcerou Julijí otráven v Salisbury. Podle britských vyšetřovatelů všechno nasvědčuje tomu, že za útokem je Moskva. Rusko ale jakýkoli podíl na otravě kategoricky popírá. Příbuzná rodiny Skripalových Viktoria Sripalova, která v místních volbách postoupila do vlády, tvrdí, že britské vyšetřování může být nedůvěryhodné především kvůli zaujatému vztahu k Moskvě.
Sergej Skripal

Další nejasnosti kolem otravy Skripalových, lékaři odpověď neznají

Londýn - Lékaři, kteří pečovali o někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, nevědí, jaké bude mít otrava dopady na jejich dlouhodobý zdravotní stav. Personál nemocnice v Salisbury, kde se dvojice zotavovala, se podle BBC také obával, že by se sám mohl stát obětí nervové látky.
Julije Skripalová

Julia Skripalová poprvé promluvila do médií: Léčba byla bolestivá

Londýn - Dcera otráveného ruského exagenta Sergeje Skripala poprvé od březnového incidentu v britském Salisbury mluvila přímo se zástupci médií o svých zkušenostech z posledních měsíců. Agentuře Reuters řekla, že léčba po útoku nervovým jedem novičok byla bolestivá a deprimující, zároveň poděkovala personálu nemocnice v Salisbury i lidem, kteří jí a jejímu otci v den útoku pomohli. Nyní chce pečovat o svého otce, následně by se ráda vrátila do Ruska.
Sergej Skripal

Sergej Skripal byl propuštěn z nemocnice

Londýn - Dvojitý agent Sergej Skripal, který se stal letos v březnu v Británii terčem útoku látkou typu novičok, byl propuštěn z nemocnice. Informovala o tom stanice BBC.
Sergej Skripal

OPCW začala jednat o otravě Skripala a jeho dcery

Haag - Diplomaté z mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes v Haagu začali jednat o kauze bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří byli v březnu na jihu Anglie otráveni nervově paralytickou látkou. Schůze, svolaná na žádost Británie, se podle agentury AFP koná za zavřenými dveřmi.

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy