Paul Krugman (ekonom)

Konspirační teorie

Vyvracíme konspirace: Nositel Nobelovy ceny vysvětlil, jak to je s teorií QAnon

NÁZOR - Sjezd americké Demokratické strany z minulého týdne byl především o umírněnosti, líčení prezidentského kandidáta Joe Bidena a jeho strany jako schopných hráčů, kteří učiní vše pro uzdravení země zasažené pandemií a hospodářskou depresí, poukazuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii naopak očekává, že hlavním tématem nadcházejícího sjezdu Republikánské strany bude konspirační teorie QAnon.
Ekonomická krize, ilustrační foto

Skončí USA v dlouhé ekonomické depresi? Profesor naznačil možný scénář

NÁZOR - Statistiky z minulého týdne oficiálně potvrdily to, co všichni věděli - jen pár měsíců koronavirové krize má ve Spojených státech za následek nezaměstnanost na úrovni velké deprese ze 30. let minulého století, poukazuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii upozorňuje, že to ovšem neznamená, že země je skutečně v hospodářské depresi.
Ekonomický propad, ilustrační fotografie

Spor mezi epidemiology a ekonomy? Nositel Nobelovy ceny vyvrací mýtus

NÁZOR - Pokusy předvídat kroky administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa se podobají někdejší sovětologii, jen přizpůsobené věku sociálních sítí, tvrdí profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii se domnívá, že v Bílém domě nefunguje žádný formální rozhodovací proces.
Burza NYSE v New Yorku

Tvrdý náraz pro ekonomiku? Nositel Nobelovy ceny má obavy z koronaviru

NÁZOR - Trhy téměř panikařily, hluboce je znepokojil ekonomický výhled, připomíná profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Laureát Nobelovy ceny za ekonomii dodává, že následně zasáhla americká centrální banka Fed, jejíž předseda silně naznačil, že sníží úrokové sazby, a trhy si masivně oddechly.
USA, ilustrační foto

Hrozí tragédie pro Spojené státy i svět, varuje nositel Nobelovy ceny

NÁZOR - Američtí republikáni mají nechvalně známou dlouhou historii shazování jakýchkoliv pokusů o zlepšení životů Američanů tvrzením o zlech socialismu, konstatuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii připomíná, že v době, kdy se v USA objevil první návrh na státní zdravotní pojištění, tehdejší prezident Ronald Reagan jej označil za "socializaci medicíny" a tvrdil, že zničí svobodu.
Greta Thunbergová

Nositel Nobelovy ceny promluvil o Thunbergové a byznysu. Nebere si servítky

NÁZOR - "Nikdy jsem nebyl příznivcem Davosu, každoročního setkání bohatých a pošetilých," píše profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii ovšem kvituje, že tato přehlídka sebestřednosti v některých lidech probouzí to nejhorší a přiměje je říkat věci, které naplno odhalí jejich hanebnost.
Donald Trump

Trump zabije tisíce Američanů? Nositel Nobelovy ceny vznesl tvrdé obvinění

O dědictví, které za sebou zanechá americký prezident Donald Trump, mnoho nevíme, přiznává ekonom Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Profesor z prestižní Princetonské univerzity a nositel Nobelovy ceny za ekonomii přiznává, že hodně bude záležet na výsledku příštích prezidentských voleb v roce 2020, ale za jisté považuje, že i kdyby Trump vládl pouze po jedno období, přispěl - přímo i nepřímo - k předčasnému úmrtí velkého počtu Američanů.
USA

Americe nelze věřit? Profesor si nebere servítky

Obchodní války končívají prázdnými slovy, konstatuje ekonom Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Profesor z prestižní Princetonské univerzity a nositel Nobelovy ceny za ekonomii připomíná, že podle četných zpráv se Spojené státy a Čína blíží k dohodě, která má v praxi ukončit napětí ohledně jejich vzájemného obchodu.
Ekonomický propad, ilustrační fotografie

Hrozí nová ekonomická krize? Nositel Nobelovy ceny má jasno

Před dvěma lety, v šoku ze zvolení Donalda Trumpa, finanční trhy nakrátko zpanikařily, ale rychle se zotavily, připomíná profesor z prestižní Princetonské univerzity Paul Krugman. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii v komentáři pro server New York Times soudí, že šlo o důsledek přesvědčení, že Trumpova emoční i intelektuální nezpůsobilost pro výkon prezidentské funkce nebude podstatná a nový prezident navzdory své populistické rétorice, kolísavosti a neznalosti bude vládnout plutokraticky, přičemž moudří v jeho okolí mu zabrání v hloupých akcích.
Klimatické změny

Zvrácenost, zlo, špatní lidé. Nositel Nobelovy ceny tvrdě zaútočil

Trumpova administrativa je očividně hluboce antivědecká, a jde proti objektivní realitě, deklaruje nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Profesor z prestižní Princetonské univerzity v komentáři pro server New York Times dodává, že stávající administrativa ovšem nerozšířila svou moc natolik, aby zabránila zveřejnění poslední zprávy National Climate Assessment, která detailně popisuje stávající i budoucí dopady globálního oteplování na USA.
Donald Trump

V USA se schyluje k válce? Nositel Nobelovy ceny nešetří kritikou

NÁZOR - Spojené státy neměly vždy - ba dokonce ani většinou - nejlepší a nejzářivější vládce, konstatuje nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Profesor z prestižní Princetonské univerzity v komentáři pro server New York Times uvádí, že američtí prezidenti i v minulosti pověřovali funkcemi "lumpy a hlupáky", avšak nic se nevyrovná souboru "gaunerů a lotrů", jimiž se obklopil Donald Trump.
Roboti

Připraví vás roboti o práci? Hrozba je mnohem vážnější, zní z Británie

NÁZOR - Schopnost země zlepšovat životní úroveň závisí téměř výhradně na její schopnosti zvyšovat výkon připadající na jednoho pracovníka, uvádí editorial serveru The Guardian. Levicově-liberální deník v něm připomíná, že právě toto vedlo laureáta Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana k závěru, že produktivita sice není vše, ale z dlouhodobého pohledu hraje klíčovou roli.

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy