Řidiče letos čeká na D1 peklo. Práce budou na každém třetím kilometru

Řidiči, kteří pravidelně jezdí po dálnici D1 mezi Prahou a Brnem, se mohou v letošním roce rozloučit s tím, že by úsek dlouhý zhruba 200 kilometrů absolvovali za méně než dvě hodiny. Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic totiž chystají řadu omezení a uzavírek v celkové délce několika desítek kilometrů.

Nejvytíženější dopravní tepna spojující Prahu, Brno a Ostravu měla být už dávno opravená. Termín dokončení se ale stále posouvá a i letos čekají na řidiče nepříjemné uzavírky a omezení.

V roce 2019 budou práce celkově probíhat na 71 kilometrech. Na dálnici dlouhé 352 kilometrů tak omezení zasáhne zhruba pětinu její délky. Vyplývá to z oficiálních materiálů Ministerstva dopravy. 

Nejhorší bude situace na úseku mezi Prahou a Brnem, kde se letos plánuje hned sedm omezení, z toho dvě budou z loňského roku a pět nových. Předpokládá se, že si práce vyžádají uzavření některých jízdních pruhů a omezení rychlosti, jako tomu bývá prakticky pokaždé.

Z materiálů vyplývá, že drtivá většina z plánovaných 71 kilometrů oprav bude probíhat právě na úseku mezi Prahou a Brnem, z pohledu statistiky tak čeká na řidiče omezení na každém třetím kilometru.

Pravděpodobně se nebude pracovat na všech sedmi úsecích najednou, přesto budou uzavřené jízdní pruhy pro řidiče komplikací. To ostatně ukázaly i předchozí dny, kdy v polovině prosince stály stovky lidí v koloně dlouhé 35 kilometrů.

Práce na nových úsecích by měly začít od května a řidiči se tak mohou těšit na několikahodinovou cestu mezi Prahou a Brnem. Pokud by v každém opravovaném úseku byla snížena rychlost na 80 km/h, tak za ideálních podmínek při dodržování maximální povolené rychlosti se jim cesta protáhne o zhruba půl hodiny. Řidiči ale moc dobře vědí, že ve skutečnosti půjde vzhledem k hustotě dopravy o mnohem delší časovou prodlevu

Související

Více souvisejících

Dálnice D1 Dálnice - Opravy na D1 řsd Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy