Zpěvák Kalousek láká voliče na galerie, Prahu a Jaroslava Haška

Praha - Městská galerie v Colloredo-Mansfeldském paláci, Pražský dům fotografie, lákání turistů na jména Kafka, Čapek, Forman, Jágr a vznik muzea a výstavy Jaroslava Haška, jsou taháky zpěváka Jana Kalouska. Pražský lídr ODS v prvním volebním obvodu v pondělí vyzdvihl úlohu a kouzlo metropole.

"Praha je město, ve kterém chci žít," prohlásil Kalousek a dodal, že Praha je v evropském i světovém kontextu jedinečným historickým, kulturním i turistickým fenoménem.

ODS v metropoli slibuje další kulturní místa a nový prostor pro sbírku Galerie hlavního města Prahy, která zahrnuje přehlídku českého moderního umění. "Řada jedinečných děl od Josefa Šímy, Františka Kupky nebo Emila Filly zůstává skryta v depozitáři. Nová městská galerie proto vznikne v Colloredo-Mansfeldském paláci na Královské cestě," vysvětlil Kalousek.

Moderní umění dostane i další prostor, a to s názvem Pražský dům fotografie v Revoluční ulici. "Zde by měli vystavovat současní fotografové jako Tono Stano nebo Robert Vano," podotkl Kalousek.

V metropoli také vznikne skulpturpark a možná také muzeum nebo výstava Jaroslava Haška.

Pražský lídr sází také na dobré jméno Prahy a známé tváře, jako byli Kafka, Hašek, Mucha, Kepler, Brahe či Einstein. Stejně jako celosvětově uznávané osobnosti osloví ODS v metropoli podle Kalouska také významné rodáky jako Formana, Lendla, Navrátilovou, Jágra a další.

Kalousek trvá také na zlepšení služeb a vymýcení dealerů drog, kapsářů, nepoctivých taxikářů a směnáren s podezřelými kurzy. Tyto taháky mají přilákat turisty a udělat z Prahy druhou Vídeň či Mnichov. "Je důležité zvýšit prestiž Prahy ve světě, přivést bohatší turisty a vzbudit jejich touhu po další návštěvě," doplnil Kalousek.

Kalousek nezapomněl ani na pražskou zoo. Zde se dokončí výstavba hrošince, slonince a antilopince. ODS slibuje i vylepšení hvězdárny a planetária a modernizaci městské knihovny. "Opatříme ji čipovým systémem, který umožní čtenářům půjčovat a vracet knihy bez kontaktu s knihovníkem," vysvětlil s tím, že čtenář může navíc vrátit knihy na jakékoliv pobočce.

Připomněl také vizi, aby se Praha stala sídlem jedné z evropských agentur, a to Evropského úřadu pro dohled nad globálními navigačními družicovými systémy Galileo. Doufá i ve zlepšení podmínek a úrovně staveb v metropoli. Podle něj není důležitá cena, ale kvalita. V případě architektonických soutěží prosazuje Kalousek veřejnou soutěž.

Jarmarky, veselice, masopusty, pořádání kongresů nebo více laviček, záchodů a altány jsou další sliby pražské ODS. Boj strany za Slovanskou epopej, zápis v seznamu UNESCO jako závazek či dokončení opravy Karlova mostu, slibuje strana voličům v metropoli.

Hudebníkovi v otázkách cestovního ruchu pomůže jeho kamarád viceprezident a tiskový mluvčí Asociace českých tiskových kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Na kulturu si přizval Kalousek herce a senátora za ODS v Praze 4 Tomáše Töpfera, posledním členem odborného týmu je architekt Zdeněk Deyl.

Volby do zastupitelstev měst a obcí se uskuteční ve dnech 15. a 16. října.

Související

Jan Hamáček

Jako za Kalouska? ČSSD opět hrozí odchodem z vlády

Vládní spor o rozpočet na další rok pokračuje. ČSSD požaduje větší rozpočet zejména pro Ministerstvo práce a sociálních věcí a také pro Ministerstvo vnitra. Vládní partner strany se však na požadavek dívá skepticky.

Více souvisejících

Jan Kalousek ODS Praha

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy