Kalousek: Politici špatně interpretují maastrichtská kritéria

Praha - Příčinou strukturálního deficitu české ekonomiky je špatná interpretace maastrichtských kritérií. Na Žofínském fóru to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09).

Podle Kalouska je cílem maastrichtských kritérií dlouhodobě udržitelný deficit veřejných financí pod úrovní tří procent hrubého domácího produktu. Tím, že Česká republika v době mimořádného hospodářského růstu hospodařila s deficitem do tří procent HDP, podle Kalouska vlastně maastrichtská kritéria porušovala.

„Pokud za šestiprocentního růstu máme deficit dvě procenta, a tvrdíme, že je to v pořádku, tak lžeme sami sobě do kapsy. Protože když potom hospodářský najednou zpomalí, máme deficit šest procent,“ řekl Kalousek.

Podle Kalouska krize české ekonomice prospěla právě tím, že odhalila strukturální deficit české ekonomiky, který v předcházejících letech zakrývala mimořádná hospodářská konjunktura.

„Krize nás může posílit v tom, že si vezmeme jasné poučení ve fenoménu, který odkryla. Stát není schopen hospodařit se svými pravidelnými příjmy tak, aby si nemusel půjčovat na pravidelné výdaje,“ uvedl Kalousek s tím, že růst mandatorních výdajů byl v minulých daleko rychlejší, než rychlost, jakou rostly příjmy státního rozpočtu. Česká republika je podle Kalouska ve velmi dobré kondici a má proto na provedení nezbytných systémových reforem dost času, je však třeba je provést. Poměrně silná kondice české ekonomiky je podle ministra dána mimo jiné také tím, že Česká republika nepřijala euro.

„Otázka je, co dál s eurozónou. Euro se stalo stabilní měnou, ovšem to bylo v dobách mimořádné konjunktury. Eurozóna prožívá první velikou krizi,“ řekl Kalousek. V otázce budoucího vývoje Eurozóny jsou podle Kalouska dvě možnosti: Buď budou nastavena přísnější kritéria, nebo některé státy eurozónu opustí.

„Každý prostor, který má mít jednotnou měnu, musí mít regulátora soukromých peněz – tím je centrální banka. A musí také mít regulátora veřejných peněz – ministerstvo financí,“ řekl Kalousek s tím, že v eurozóně úlohu regulátora veřejných financí částečně suplují právě maastrichtská kritéria. Problém ovšem vidí v jejich dodržování a nesprávné interpretaci v některých státech. Dokud se budoucnost jednotné evropské měny nevyjasní, nemá podle ministra financí smysl, aby Česká republika uvažovala nad zavedením eura.

Související

Jan Hamáček

Jako za Kalouska? ČSSD opět hrozí odchodem z vlády

Vládní spor o rozpočet na další rok pokračuje. ČSSD požaduje větší rozpočet zejména pro Ministerstvo práce a sociálních věcí a také pro Ministerstvo vnitra. Vládní partner strany se však na požadavek dívá skepticky.

Více souvisejících

Jan Kalousek

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy