KOMENTÁŘ | Za Sobotkou se šikují spojenci. Bude to na Babiše a Zemana stačit?

Komentář Miroslava Horkého - Lavírování a nerozhodnost premiéra Bohuslava Sobotky se možná na první pohled zdá směšná. Zejména prezidentovi, jeho mluvčímu a hnutí ANO. Možná i veřejnosti. Kličkování, které od úterka předvádí, je však v relativně těžké situaci politickým umem. Sobotka už své protivníky jednou porazil, Zeman ho teď zkouší pokořit nikoliv s Michalem Haškem, ale s ministrem financí. Na jeho stranu pomalu přechází i opozice.

Lavírování a nerozhodnost premiéra Bohuslava Sobotky se možná na první pohled zdá směšná. Zejména prezidentovi, jeho mluvčímu a hnutí ANO. Možná i veřejnosti. Kličkování, které od úterka předvádí, je však v relativně těžké situaci politickým umem. Sobotka už své protivníky jednou porazil, Zeman ho teď zkouší pokořit nikoliv s Michalem Haškem, ale s ministrem financí.

Národ stojí za Babišem a Zemanem?

Takovou politickou rošádu, kterou způsobil premiér Bohuslav Sobotka, jsme tu snad ještě neměli. Nejprve se zdráhal odvolat ministra financí Andreje Babiše kvůli jeho možným podvodným podnikatelským praktikám. Následně prohlásil, že podá demisi celé vlády.. Pak se dostavil na Hrad bez demise. A dnes? Stahuje demisi vlády (nebo spíše svoji, jak by asi řekl Miloš Zeman) a navrhuje demisi Andreje Babiše. Ač na první pohled vypadají jeho kroky neuvážlivě a zmatečně, s prezidentem Zemanem hraje politicky brilantní hru, ve které má zatím navrch. A Andrej Babiš? Ten se hodí oběma rivalům.

Miloš Zeman se nikdy netajil svou sympatií k Andreji Babišovi. Několikrát ho veřejně pochválil za výsledky v ministerském úřadě, chválil i další ministry za hnutí ANO. Jeho velkou oblíbenkyní je třeba Karla Šlechtová. Zeman se nikdy nevyjádřil o Babišovi v tom smyslu, že snad mohl někdy jednat nemorálně či nezákonně. Nekritizoval na něm nic. A jak se mu zřejmě odvděčil Babiš? Jeho hnutí, které dosahuje největší voličské obliby, nepostaví svého kandidáta na prezidenta. A přitom relativně oblíbených osobností má dost – Martina Stropnického, Evu Jourovou, nebo Pavla Teličku. Zeman tak Babiše ochraňuje dál. Jediným viníkem je Sobotka, boří úspěšnou vládu. O podezřeních, které se na Babiše vyrojily v souvislosti s ovlivňováním svých novin, Zeman mlčí. Kdyby se stejná obvinění ukázala u Bohuslava Sobotky, okamžitě by vyzval k jeho odchodu, u Babiše ale ne. Miloš Zeman kalkuluje s tím, že má podporu většiny českého národa, stejně tak Babiš. Pravda a síla je tedy na jejich straně. Možná se ale Zeman přepočítal.

Sobotka zvládl Lánský puč, tehdy ho podržela veřejnost

Bohuslav Sobotka, často označován jako neslaný a nemastný, zatím zdárně zdolal všechny klacky, které mu Miloš Zeman hodil pod nohy. Při slavném Lánském puči se za něho postavila většina strany, ale také široká veřejnost, na podporu premiéra se konaly i pochody. Pučisté byli poraženi, Zeman se stáhl do ústraní. Následovalo funkční období vlády, občas se objevila nějaká ta drobná šarvátka. Teď vytáhl Zeman do boje znovu, v plné zbroji – s Andrejem Babišem. Zeman nejprve začal opět zpochybňovat ústavní zvyklosti a hrozil, že na základě demise odvolá pouze Sobotku. Přichystal slavnostní ceremonii na Hradě, kde čekal, že mu Sobotka donese demisi. A nebo možná už ani nečekal, ten samý den přece dostal oznámení o změně plánu ze strany premiéra. Takže ho chtěl alespoň znemožnit. To se mu, dle fotek, možná podařilo. Dle slov však nikoliv. Sobotka situaci zdárně ustál a hájil své stanovisko, že za krizi může Andrej Babiš.

Zbroj Zemana a Sobotky tak je stejná, oba využívají Babiše jako svou zbraň. Zeman využívá jeho velké popularity k prosazení svých cílů (a ano, jedním z nich je konečně dokonat pomstu na Bohuslavu Sobotkovi), Sobotka naopak pálí tím, že neustále připomíná skandály (a řekněme si na rovinu, že obvinění jsou vážná) jedné z nejvlivnějších osob ve vládě. Kdyby se totiž podobná podezření na vysokého vládního činitele objevila v minulosti, zcela jistě by skončil, zřejmě by odešel sám od sebe. Babiš ale tvrdí: „Neodejdu!“. A Sobotka dnes ve stejném duchu prohlásil: „Neustoupím!“.

Kalousek možná pomůže premiérovi, Zemanovi dochází dech

Zeman s Babišem se teď snaží přehlušit kauzy ministra financí vším možným. Trapným aranžmá na Hradě, zpochybňováním ústavních zvyklostí a kopáním do předsedy ČSSD. Sami jsou možná překvapeni, že Sobotka ještě nepadl. Možná i většina společnosti to nečekala. V neúnavném boji Sobotka zatím nepolevil a konečně mu to přináší ovoce. Většina ústavních právníků se kloní k jeho výkladu Ústavy, straníci, ač na počátku krize rozčarovaní, že jim Sobotka nic neřekl, se za ním nakonec sešikovali, koaliční KDU-ČSL taktéž podporuje premiéra, zejména poté, co byly zveřejněny nahrávky s Babišem. Teď má Sobotka dalšího, nečekaného spojence.

Opoziční TOP 09 s Miroslavem Kalouskem přispěchala na pomoc do aliance proti Babišovi. ODS zřejmě sehnala dostatek hlasů na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k projednání nahrávek Andreje Babiše. Bude to stačit? Stěžejní bude zejména názor veřejnosti. Je otázkou zda duo Babiš – Zeman má stále podporu mas. Možná ano, to je pak osud Sobotky zpečetěn, nejpozději po říjnových volbách. Miloši Zemanovi může do té doby dojít dech, včerejší křečovitý výstup na Hradě a dnešní trapné zpochybnění demise Babiše (Sobotka v listině uvedl přesné datum, kdy by měl Babiš ve vládě skončit, Ovčáček to označil za protiústavní), kterou poslal Sobotka, může jeho příznivce unavit. Babiš možná vypadne ze hry, ostatně včera v několika rozhovorech o nahrávkách ztrácel nervy. Sobotka by ale musel dostát svému slovu a skutečně neustoupit...

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Miloš Zeman komentář demise Sobotkovy vlády (2017)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy