Přehled: Dálnice, dálnice, dálnice. Kolik kilometrů strany postaví?

Praha - Kdekdo kritizuje pomalou výstavbu české dálniční sítě. Teď před volbami si to uvědomuje i většina kandidujících stran. Jak si představují budoucí rozvoj a stavbu českých dálnic a kolik nových kilometrů slibují?

V letošních volbách do Poslanecké sněmovny sice kandidují kandidáti za celkem 31 subjektů, EuroZprávy.cz vybraly ty největší politické strany a z jejich programů zjistily, jak chtějí rozšířit českou dálniční síť v nastávajícím volebním období. 

Uvádějí, kolik kilometrů dálnic chtějí postavit:

hnutí ANO

Hnutí Andreje Babiše chce prosadit zákon o liniových stavbách, kde by bylo opraveno povolování klíčových staveb tak, že by probíhalo v rámci jednoho úřadu a jednoho řízení "a nebylo by možné tento proces donekonečna napadat". Do roku 2021 hnutí slibuje 280 kilometrů nových dálnic, kdy 110 kilometrů bude tvořit kompletně modernizovaná D1. "Dalších 220 km dálnic začneme stavět. Podpoříme výstavbu velkých odstavných parkovišť podél dálnic. Není možné, aby kamiony parkovaly v odstavných pruzích dálnic," stojí v programu hnutí. 

TOP 09

Podobně jako hnutí ANO i TOP 09 udává konkrétní cíle. Za rok by strana chtěla uvést do provozu alespoň 70 kilometrů dálnic. Zároveň by prosadili tzv. projekt e-dálnice, tedy elektrifikaci pravého jízdního pruhu dálnic s vysokým podílem nákladní dopravy. Jako příklad uvádějí dálnice D1, D5 či D11. "Kamiony s hybridními motory by v elektrifikovaných úsecích používaly elektřinu z napájecí troleje. Došlo by k výrazným úsporám pohonných hmot a velkému snížení emisních zátěží," odůvodňuje topka. Stejně jako ODS by prosadila nový stavební zákon, který usnadní realizaci všech typů staveb. 

Česká pirátská strana

Piráti volají po "restartu" koncepční výstavby dálniční sítě. "Plánování musí probíhat nezávisle na vrtoších politiků s jasnými cíli a kritérii úspěšnosti. Jen tak lze do roku 2040 potřebných 1000 km dálnic dostavět," deklarují. K cíli by mělo napomoci také zprůhlednění organizace jako je Ředitelství silnic a dálnic, které se zabývají dopravní infrastrukturou. "U každé veřejné zakázky chceme dlouhodobé záruky a kontroly," stojí v programu České pirátské strany. 

Strana zelených

Strana Zelených chce ve funkčním období nové vlády dobudovat mezinárodní propojení dálniční sítě, která již existuje.

Starostové a nezávislí

Hnutí STAN chce zejména dokončit základní dálniční síť, konkrétně zmiňuje tato spojení: dokončení úseků dálnice D1, dokončení Pražského okruhu, dálnice vedoucí z Hradce Králové do Jaroměře a následně do Polska, komunikaci z Prahy přes České Budějovice do Rakouska, linii z Pardubic do Olomouce a také komunikaci z Brna do rakouské metropole.

Volají zejména po legislativní úpravě a zjednodušení celého procesu:

KDU-ČSL

Lidovci volají zejména po zjednodušení a snížení administrativní zátěže v oblasti investorské přípravy a realizace staveb klíčové dopravní infrastruktury.

ČSSD

Sociální demokracie chce prosadit přijetí zákona o liniových stavbách a volá také po urychleném rozvoji dálniční sítě. "Česká republika dnes doplácí na to, že v minulosti podcenila přípravu staveb i výkup pozemků. Proto zavedeme zrychlené povolovací řízení, sjednocení právních záležitostí a správních procesů pod jeden úřad a také jasná pravidla pro vypořádání oprávněných nároků majitelů pozemků, zejména farmářů a menších zemědělců," deklaruje strana. 

ODS

ODS by k dostavbě dálnic také přistoupila cestou zákonné úpravy. Konkrétně chce prosadit zákon o prioritních stavbách, za které v současnosti považuje tyto: D35, D43, Pražský okruh, D3, D6 a vysokorychlostní trať Drážďany-Praha-Brno-Ostrava a Praha-Plzeň-Mnichov. 

Realisté

Realisté Petra Robejška by šli rovnou cestou ústavního zákona o výstavbě strategické infrastruktury. Ten by měl určit obecné principy, detaily bude řešit běžný zákon. "Zvláštní legislativa zjednoduší a zrychlí rozhodovací procesy, umožní také kompetenční změny. Tou klíčovou bude koncentrace všech povolovacích řízení na ministerstvo dopravy, které bude integrovat územní řízení a stavební řízení s výsledným právním rozhodnutím. Zákon ponechá určitý prostor pro obranu dotčených osob, včetně nedotknutelného ústavního práva na soudní ochranu," plánuje strana. 

KSČM

Dokončit dálniční infrastrukturu chtějí také komunisté, rádi by zjednodušili legislativu pro přípravu pro přípravu a realizaci dopravních staveb. 

Nabízejí svoje originální řešení:

ODA

Obnovená ODA miliardáře Pavla Sehnala sice nestanovuje, které dálnice jsou pro ni prioritní, zároveň ale deklaruje, že nasype víc peněz do výkupů pozemků pro dopravní stavby a tím urychlí jejich realizaci. 

Problematikou se nezabývají: 

SPD

Hnutí Tomio Okamury otázku dálniční sítě v programu neřeší.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Dálnice Hnutí ANO ODS KDU - ČSL Realisté (strana) program doprava

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy