Velký comeback? Na Hrad by příště chtěl kandidovat jeden velmi známý politik

Praha – Česká republika se možná dočká dalšího velkého politického návratu. O vysoké politice znovu uvažuje bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek. Poté, co dal najevo, že by se rád vrátil do sociální demokracie, uvažuje i o kandidatuře na funkci nejvyšší.

Paroubek několik let vedl ČSSD, pak se ale se stranou rozešel a 1. listopadu 2011 založil novou politickou stranu s původním názvem Národní socialisté – Levice 21. století (později LEV 21 – Národní socialisté, zkratkou LEV 21).

A právě to mu nemůže řada jeho někdejších spolustraníků zapomenout. I proto v ČSSD nepanuje jednotný názor, zda by měl být Paroubek přijat zpět. Expremiér přesto věří, že mu vstup nakonec bude vstup umožněn po stranickém sjezdu, na kterém si ČSSD bude v půlce února hledat nového šéfa.

Kromě toho ale Paroubek pokukuje i po jiné funkci. „Po nějakém svém angažmá, o kterém nepochybuji, že by mohlo být úspěšné, tak bych se rád, v době, kdy to bude aktuální, tak se mohu pustit do prezidentské volby a kandidatury na prezidenta,“ řekl Paroubek pro Seznam Zprávy.

Poukázal na to, že kdyby pro ni získal podporu, zvládne poměrně rychle obnovit svou pozici u veřejnosti. Ani výsledek dalšího bývalého expremiéra Mirka Topolánka v letošních prezidentských volbách jej neodradil. „Je to zatím úvaha a ukáže se až za pět let,“ potvrdil expremiér své současné myšlenky i pro Blesk Zprávy. „Do té doby se může změnit můj zdravotní stav, může se změnit cokoli,“ přiznává.

Pokud by se pro kandidaturu nakonec rozhodl, mohl by mu jako vzor posloužit stávající prezident Miloš Zeman. I on byl premiérem a předsedou ČSSD, nakonec se s ní ale rozešel – paradoxně kvůli sporům s Paroubkem - a na podzim 2009 založil Stranu Práv Občanů (zkráceně SPO, do března 2014 Strana práv občanů ZEMANOVCI – SPOZ). Přestože se z vysoké politiky na několik let stáhl,dokázal se vrátit na výsluní a v historicky první přímé volbě zvolen českým prezidentem.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek ČSSD prezident čr Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy