Neschopové a diletanti. Hoši, vzpamatujte se! Paroubek důrazně promluvil o kauze Poche

Praha - Bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér Jiří Paroubek tvrdě kritizuje pražskou buňku sociální demokracie a europoslance Miroslava Pocheho. Podle něj svými požadavky pouze oslabují stranu. Poslal jim proto důrazný vzkaz.

„Kámošové z Horní Dolní aneb kauza Poche,“ navzal svůj příspěvek na blogu Aktuálně.cz Paroubek. „No, vlastně to nejsou kámošové z Horní Dolní, ale Pocheho kámošové z vedení pražské organizace ČSSD, kteří se rozhodli, že hodí vidle do boku nové vlády. A to je vážnější,“ poznamenal. Pozastavil se nad výzvou pražské ČSSD, která chce, aby předsednictvo strany trvalo na nominaci europoslance Miroslava Pocheho na funkci ministra zahraničních věcí. „Jana Hamáčka chápu. Poche mu dodal na sjezdu hlasy delegátů, které rozhodly o tom, že se předsedou strany stal právě Hamáček. Je to pro předsedu ČSSD velmi nepříjemná situace, když jeho blízký politický spojenec a možná i přítel zůstane jaksi ve vzduchu a perspektivně bez politické funkce,“ píše někdejší předseda sociální demokracie.

Zároveň uvádí, že když se věci politicky dohodnou, je potřeba je dodržet. „Předseda Hamáček byl okolnostmi, tedy v důsledku silnější  politické  pozice prezidenta a premiéra, přinucen upustit od nominace M. Pocheho na pozici ministra zahraničních věcí. Respektive přesněji: není schopen ji prosadit. A spustila se kanonáda. Neschopové a diletanti, kteří přivedli sociální demokracii ke zdrcující politické prohře v loňských podzimních volbách do Poslanecké sněmovny, využívají nejmenování Pocheho ministrem zahraničí a nemožnosti tuto věc prosadit k frontálnímu útoku na vládu, která ještě nemá ani důvěru.

Hamáček by podle něj měl v tuto chvíli  řešit politickou náplň činnosti vlády a zejména ministrů za ČSSD a ne se zabývat „odbojem hlupáků“. „Centrem odporu proti vládě sociální demokracie je v tuto chvíli několik kámošů M. Pocheho ve vedení pražské městské organizace ČSSD. Místo toho, aby se zaměřili na budování pozice ČSSD v hlavním městě a aby řešili alarmující propad volebních preferencí ČSSD v Praze výrazně pod úroveň 5%, zabývají se galaxiální politikou,“ upozorňuje.

Předseda  pražské organizace je dle Paroubkova mínění jen „trapnou figurkou, kterou nastrčil do vedení této organizace právě  Poche, který ji skrze něj řídí“. „Poche vybudoval v pražské ČSSD klientelistický systém, který ovládá svými chapadly celou pražskou organizaci. Tento systém zničil přirozený výběr kádrů v pražské organizaci ČSSD a to se pochopitelně projevuje negativně mj. také ve stranických preferencích v Praze,“ kritizuje pražskou buňku ČSSD.

„Když jsem před pár měsíci tiše navrhoval předsedovi stranické organizace ČSSD v Praze, aby alespoň půl roku před volbami stáhli z oběhu na pražské radnici neschopného náměstka primátora pro dopravu Dolínka, který je zároveň zvolen i poslancem, tak mě řekl zhruba to, že parta, jejíž je součástí, by si to nepřála. Hoši ve vedení pražské městské organizace změnili tuto kdysi fungující organizaci v jakýsi čínský spolek, který razí zásadu: kámošové vpřed! V Praze sice padají lávky, zavírají se nesmyslně mosty, omezuje se razantně ,v nekončícím seriálu nekoncepčních oprav ulic a cest, pražská doprava, ale Dolínek dál dělá náměstka primátora pro dopravu teď dokonce jaksi ve vedlejšáku. Hoši, vzpamatujte se! Pokud strana vypadne z pražského zastupitelstva, bude to rána nejen pro vás, kteří máte na tom postaveno své živobytí, ale bude to rána pro celou ČSSD, jejíž politická pozice i celostátně díky případnému výpadku v Praze oslabí,“ vzkazuje svým bývalým kolegům Paroubek.

Prakticky nikdo se podle něj zatím příliš  nezabýval kompetencí Pocheho řídit ministerstvo zahraničí. „Pan Poche zatím řídil jen a pouze svou sekretářku. To, že vydal nějaký článek, který dojímá pana prezidenta, mě v tuto chvíli  příliš nezajímá. Byl bych raději, kdyby napsal článků plných třeba i kontroverzních myšlenek aspoň dvě desítky. Anebo alespoň deset. Tedy, abych to upřesnil, nikoliv za rok, ale za celou svou politickou kariéru... To bych očekával od muže s dvěma vysokými školami a se znalostí cizích jazyků a kultur. Porovnám-li takového člověka například s Janem Kohoutem či Hynkem Kmoníčkem, je to srovnání nesrovnatelného,“ rýpnul si do europoslance Paroubek.

Klientelistický systém se tak prý měl v Praze přesunout z pražské radnice, kde zlatá žíla vysychá, na ministerstvo zahraničí. „Buďme zcela otevření. Pochemu a jeho partě ve vedení pražské ČSSD o víc nejde. A ještě jedna věc. Chlapci ve vedení pražské ČSSD by měli říci, místo výzev předsednictvu ČSSD a místo oslabování politické pozice Hamáčka a Zimoly, co konstruktivně udělají, když v Praze nedosáhnou ani na 5% volebních preferencí. Zda například spáchají kolektivní harakiri nebo přinejmenším po neúspěšných volbách odstoupí. V tuto chvíli by se ale měli soustředit na to, aby se přes 5% voličské podpory v Praze vůbec dostali. Určitě toho nedosáhnou, pokud budou, de facto, napadat prezidenta M. Zemana, jak je dlouhodobě jejich oblíbeným zvykem. Miloš Zeman v prezidentské volbě v Praze získal 31% hlasů. Oni mají, podle průzkumu Phoenix research, nyní podporu 4,2% hlasů voličů. Tedy jinak řečeno, Miloš Zeman má v Praze rybník podpory voličů momentálně zhruba osmkrát větší nežli parta M. Pocheho,“ dodal Paroubek.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Miroslav Poche ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy