Novináře se vyhubit nepodařilo? Ubohé, senilní dědek, stáří umí být fakt kruté, pustili se do Zemana politici i žurnalisté

Praha - Prezident Miloš Zeman se ve své řeči, kterou pronesl před českými velvyslanci, navezl do českých novinářů. Kvůli jeho slovům o jejich "vyhubení" se strhl pořádný rozruch.

Zeman před velvyslanci kritizoval českého ambasadora ve Spojených státech a někdejšího ředitele hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka za to, že se dosud nepodařilo uspořádat setkání českého prezidenta s americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě. „Ne každý je tak schopný velvyslanec jako Eva Filipi v Damašku," srovnal Zeman Kmoníčka s českou velvyslankyní v Sýrii.

„České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ řekl na setkání s velvyslanci prezident Zeman. V tisku si měl přečíst doporučení, že má odvolat velvyslankyni Evu Filipi. pic.twitter.com/J4pg5RuXu5

— Newsroom ČT24 (@NewsroomCT24) 29. srpna 2018

V té souvislosti pak Zeman opět zaútočil na novináře, protože mu podle jeho slov radili, že má Evu Filipi odvolat. Žurnalisty proto přirovnal k vyhynulému ptákovi drontemu mauricijskému. „Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo," řekl.

Tím se ale dopustil hned dvou chyb. Za prvé tento tvor žil výhradně na ostrově Mauricius a za druhé odvolání české velvyslankyně nebyl nápad novinářů, ale české europoslankyně Michaely Šojdrové, která na české Ministerstvo zahraničí oficiální dopis v němž vyjadřuje své přesvědčení, že velvyslankyně Filipi „cíleně zkresluje obraz režimu vůči českým politikům a veřejnosti, aby se jevil více přijatelný“ a že „úzké vztahy, které naše velvyslankyně s damašskou vládou udržuje, jsou nepřijatelné“.

To, ze nejaky novinar po dnesku pujde na Zemanovu tiskovku je ostuda. Jak nizkou sebeuctu musite mit, abyste dobrovolne chodili nekam, kde vam nejakej senilni dedek mlati opakovane a s gustem svym seschlym penisem o ksicht a vy drzite?

— Ludek Stanek (@LudekStanek) 29. srpna 2018

Slova o vyhubení novinářů okamžitě vyvolala ostrou kritiku. Na jeho slova zareagovali například novináři České televize, kterou prezident často a rád kritizuje. Například moderátor Událostí Michal Kubal. Ten citoval Zemanova slova a doplnil k nim dovětek: „190 dnů po vraždě Jána Kuciaka...“

„Onen pták nesl jméno dronte mauricijský a nevyzýval k ničí likvidaci,“ dodal ke slovům Miloše Zemana někdejší blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakum Szántó. „Miloš Zeman je konzistentní. Blbouna nejapného umisťuje na Madagaskar už od roku 2002, kdy se o něm zmínil poprvé,“ rýpnul si také zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský.

Slova prezidenta pobouřila i některé politiky

„Podporovatelé M. Zemana, fakt vám po vraždě J. Kuciaka přijde tento jeho výrok v pořádku?“ diví se někdejší ministr zemědělství a poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Prezident přirovnal inteligenci českých novinářů k blbounu nejapnému, což byl podle něj pták žijící na Madaskaru. No, žil na Mauriciusu. Dělat faktické chyby v bonmotu urážejícím inteligenci jiných? To prostě umí jen Zeman,“ poznamenal senátor Václav Láska.

„Kdyby Zeman už mlčel i o novinářích, to by byla paráda," přidala se senátorka Miluše Horská. 

„Pane prezidente, jsem novinář. Vy jste dnes řekl, ze bych měl být vyhuben. Jen lítost k vašemu tělesnému a duševnímu stavu mi brání nazvat vaše slova výhrůžkou a výzvou k zabití. Měl byste odstoupit a nepropadat stále hlouběji. Nejste jen ostuda sám o sobě, děláte ostudu naší zemi," vzkázal mu europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina. 

„Pamatujete na doby, kdy býval Miloš Zeman vtipným, trefným řečníkem? Působil chytře? Jasnozřivě? A dnes ... si plete Madagaskar s Mauriciem, do toho něco mumlá o vyhubení novinářů... stáří umí být fakt kruté. To jeho i k nám,“ posteskl si místopředseda STAN Vít Rakušan.

Výrok nepříjemně zaskočil i někdejší Zemanovy soupeře z prezidentských voleb

„Tím útokem na novináře z úst hlavy státu se posouváme na Balkán. Nebo se vlastně blížíme režimu, který omezuje svobodu slova v Rusku,“ poznamenal uchazeč o křeslo senátora Pavel Fischer.

„Miloš Zeman si na oficiální akci pro diplomaty posteskl, že se české novináře zatím nepodařilo vyhubit. To, že blboun nejapný žil na Mauriciu a ne na Madagaskaru, je jen detail v tomto nepovedeném pokusu o bonmot. Takto má vypadat naše zahraniční politika?“ diví se Jiří Drahoš.

„Dnes by oslavila 60. narozeniny ruská investigativní novinářka Anna Politkovská. Neoslaví, protože ji před 12 lety v Moskvě zabili. Místo vzpomínky se z Hradu ozval další útok na novináře. Je to ubohé. Nezávislá média dělají naší společnosti velkou službu a zaslouží si podporu,“ přidal se lékař a kandidát na senátora Marek Hilšer.

„Babiš citoval na Maltě neexistující výrok Komenského, Zeman zase tvrdí, že blboun nejapný byl vyhuben na Madagaskaru, ač ve skutečnosti šlo o Maricius. Nepřesné parafrázování je evidentně v kurzu, takže parafrázujme české přísloví o vranách tak, že blboun k blbounovi sedá...“ přidal se politolog a komentátor Jiří Pehe.

„Jaký je Zeman ví každý soudný člověk a nikoho už to nepřekvapí. Mnohem horší zpráva ale je,že velvyslanci údajně tleskali. Každý velvyslanec,který po tomto výroku tleskal, je spoluviníkem současného stavu a typickým představitelem pragmatika,který udělá cokoli, aby si udržel funkci,“ nešetřil kritikou někdejší ministr Ivan Pilip. Kubal se ale velvyslanců zastal a doplnil, že Zeman zmíněná slova řekl v závěr projevu. „Po skončení následovala pauza a teprve pak zazněl potlesk. Nebyly to ovace konkrétnímu výroku,“ vysvětloval.

„To je jistě polehčující okolnost, ale přesto nevidím důvod tleskat projevu, ve kterém zazní takto skandální výrok,“ trval na svém Pilip. „Samozřejmě, jsou to zaměstnanci a proto přišli. To je jejich povinnost - nemohou návštěvu bojkotovat, jako třeba zastupitelé měst, kam Zeman přijede. Ale tleskat povinnost není. Nicméně vezměme to tedy pozitivně: čest a uznání těm, kteří netleskali,“ ocenil chování některých velvyslanců.

„Kromě toho, že to byl jiný ostrov a prezident se tak opět mýlí, z toho jde mráz po zádech. Tyhle rádoby vtipy/útoky na novináře musejí přestat. Velvyslanci, kteří tomu pak tleskali by se měli zamyslet a zastydět,“ vzkázal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman novináři Česká televize Marek Ženíšek (TOP 09) Václav Láska Jiří Pehe Jiří Drahoš Marek Hilšer Vít Rakušan (STAN) Pavel Fischer Ivan Pilip

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy