Paroubek jde do boje o křeslo. Do Senátu chce s podporou ostravské ČSSD

Ostrava - Někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se chce dostat do Senátu s podporou ostravských sociálních demokratů. Ostravští sociální demokraté dnes s Paroubkem zahájili předvolební kampaň. Paroubek se loni pokusil vrátit do ČSSD a letos ho ostravská organizace strany navrhla jako kandidáta pro senátní volby. Jeho nominaci odmítlo předsednictvo strany. Sociálním demokratům v Ostravě se ale podařilo nasbírat tisícovku podpisů pro kandidaturu Paroubka jako nezávislého.

Paroubek dnes v Ostravě uvedl, že k jeho hlavním volebním tématům bude patřit problematika bydlení, exekucí, ale chce podpořit také iniciativy ke zlepšení životního prostředí.

Před volbami 5. a 6. října se utká s dalšími osmi kandidáty včetně současného senátora, horolezce Leopolda Sulovského, na nějž opět vsadilo hnutí Ostravak.

Paroubek uvedl, že Sulovský je určitě slušný člověk, ale v Senátu toho příliš neodpracoval. "Slezl Mount Everest, to je určitě úžasný výkon, ale nevšiml jsem si, že by v Senátu něco odpracoval. Myslím si, že to bylo ze dvou důvodů. Za prvé, že nemá tu erudici a nemá tu zkušenost. Za druhé nebyl součástí žádného silného politického klubu v Senátu. To se pak špatně pracuje, pokud nemáte odborné zázemí," míní Paroubek. Blíž své protikandidáty hodnotit nechtěl. Podle něj je to úkol voličů. Uvítal by ale možnost s protikandidáty veřejně diskutovat.

Paroubek žil od dětství v Praze a později byl členem pražské organizace ČSSD a pražským zastupitelem za sociální demokraty. Z ČSSD odešel v roce 2011 a založil stranu Národní socialisté - levice 21. Po jejích volebních neúspěších se loni snažil dostat zpět do ČSSD na Kolínsku, ale nedostal souhlas své původní domovské organizace ČSSD z Prahy 5. Letos Paroubka navrhla ostravská ČSSD jako svého jediného kandidáta pro podzimní volby do Senátu. Nominaci doporučil členům předsednictva ČSSD šéf strany Jan Hamáček, první místopředseda Jiří Zimola, který přijel Paroubka podpořit i dnes do Ostravy, či šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Předsednictvo ale Paroubka nominovat odmítlo.

Lídrem ČSSD v podzimních komunálních volbách bude někdejší náměstek primátora Jiří Srba. Sociální demokraté v tomto volebním období po rozpadu koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL v roce 2015 poprvé od roku 1990 ztratili místo ve vedení největšího moravskoslezského města a skončili v opozici. Srba dnes řekl, že by za úspěch považoval kdyby strana zhruba zdvojnásobila výsledek z podzimních sněmovních voleb, což znamená asi patnáctiprocentní podporu. Před čtyřmi lety ČSSD získala v komunálních volbách 16,21 procenta voličů a v pětapadesátičlenném zastupitelstvu obsadila 12 mandátů. Vyhrálo hnutí ANO se ziskem 21,34 procenta a patnácti mandáty.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek ČSSD Senát ČR

Aktuálně se děje

před 21 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy