Gottwald jako truhlář a funkcionář: Co dělal za první republiky komunistický vrah?

Stalin československé historie Klement Gottwald pocházel ze samotného dna společnosti. Nejen, že se k němu nehlásil otec, ale ani matka se o něj nemohla starat. I přes dětství v chudobě se vypracoval mezi politickou elitu a určoval chod dějin. Na druhou stranu dost možná v zanedbané výchově pramenila jeho bezskrupulóznost, která vedla ke zločinům zaplacených životy jeho oponentů.

Památník Klementa Gottwalda v dobách komunistické vlády v Dědicích u Vyškova byl často zaplavován pionýry, straníky a dalšími uctívači mýtického kultu dělnického prezidenta. Historici však dnes pochybují, že se jedná o skutečné Gottwaldovo rodiště, přestože je takto zapsáno v matrice. Až do devíti let byl vychován Gottwald svou tetou a jeho matka si ho vzala k sobě, až po-té co se vdala, ovšem rodinou lásku stran otčíma mladý Klement nikdy nepoznal. Velkým divem však jsou Gottwaldovy školní úspěchy, zpravidla si domů odnášel samé jedničky s výjimkou hudební výchovy. Ve dvanáct letech začal Gottwald chodit do školy ve Vídni, kde se rodina přestěhovala. Podle oficiálních komunistických životopisů Gottwald po celou dobu hrdinně odmítal promluvit německy, přesto ve škole obstál opět s výborným prospěchem. Dnes je skutečně úsměvné, na jak obskurní momenty se komunistická propaganda zaměřovala.

Jedničkář mezi truhláři

Posledním výrazným studijním úspěchem bylo absolvování truhlářského učiliště se samými jedničkami. Profesi se následně věnoval, ovšem na jeho další osud mělo zásadní vliv sekání s jeho budoucí ženou Martou, poznali se pravděpodobně v některé z laciných brněnských náleven, kam Gottwalda dovedla jeho vášeň pro alkohol. Jeho budoucí žena se živila pomocnými pracemi v těchto podnicích, což zahrnovalo i prostituci.

Gottwald utekl na Slovensko před budoucí manželkou

Za nevyjasněných okolností však odjíždí na Slovensko, údajně kvůli své politické angažovanosti a práci ve stranickém tisku, ale proč by se měl stát ze dne na den z truhláře novinář? Podle historika Jana Mlynárika tomu však bylo jinak. Otcovství dítěte s hospodskou posluhovačkou Marií Holubovou (později známou jako Marta Gottwaldová) sice nerozporoval, ale utekl před komplikacemi do tehdy velmi zapadlé Bánské Bystrice. Místní komunista Ondrej Stréž mu podá pomocnou ruku a zaměstná ho ve své truhlářské dílně. Časem si všimne Gottwaldova úhledného rukopisu, ten se hodí pro nadpisy místních komunistických novin, časem se Gottwald naučí psát vlastní články, což mu otevřelo cestu k politické kariéře, která se měla zastavit až na samotném vrcholu československé komunistické diktatury.

Noviny a stranický život se stal pro Gottwalda určující. Listy Pravda, pro ženy určená Proletářka nebo Spartakus, kam Gottwald psal, odcházely ze Slovenska i do komunistických center ve velkých městech jako Ostrava nebo Brno. V tiráži si jeho jména musela povšimnout i jeho budoucí manželka vyrazila za ním do Vrútek u Martina, kde tehdy žil. Gottwald se ji chtěl nemilosrdně zbavit, což se mu napoprvé podařilo, ovšem po druhém příjezdu budoucí paní prezidentové si ji všimla manželka místního stranického funkcionáře a místní vedení strany zasáhlo. Upozornilo Gottwalda, že není v pořádku hlásat, jak kapitalisté opovrhují chudými ženami a následně se chovat podle jejich vzoru.

Problém s pitím i se Stalinem

Je jasné, že již od mládí byl Gottwald chladným kariéristou lačnícím po moci. Svou první příležitost uviděl jako funkcionář Svazu dělnických tělovýchovných jednot (SDTJ), je však jasné, že o tělovýchovu mu zdaleka nešlo.

Gottwald byl nepoučitelným alkoholikem, což bylo určující pro závěr jeho života. Spolu se slepým následováním Stalina, které bylo pragmaticky spojeno se strachem o život z rukou sovětského diktátora a masového vraha. Kvůli nezřízenému pití ho chtěli komunisté nahradit již v Moskevském exilu, ovšem jediná alternativa v podobě charismatického komunisty Švermy skončila jeho smrtí během Slovenského národního povstání.

Stalin nakonec Gottwaldovi asi skutečně způsobil smrt. Československý prezident totiž zemřel krátce po návratu ze Stalinova pohřbu, kdy stres a zátěž z letu zapříčinila prasknutí výduti na Gottwaldově aortě způsobené alkoholismem a v mládí prodělanou syfilidou.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie Klement Gottwald Marta Gottwaldová Josif Stalin Komunismus

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy