Okamurovci v ráži: Na konferenci sepsuli politiku NATO, zastávali se Ruska

Na dnešní konferenci SPD Tomia Okamury v Praze zněla kritika zahraničních misí české armády i Severoatlantické aliance. Mluvilo se také například o demonstracích mladých lidí za zastavení klimatické změny, podle člena předsednictva hnutí Jaroslava Holíka jsou tito lidé zneužíváni pro politické cíle.

Holík hovořil o "okázalých demonstracích" mladých proti uhelným a jaderným elektrárnám a proti spalovacím motorům. Účastníky označil za ekologické revolucionáře. "Jsou to převážně aktivity podporované Piráty. Já osobně to považuji za zneužití mládeže pro mocenské cíle," řekl.

Holík také prohlásil, že mladí lidé demonstrují proti dopravním prostředkům, v nichž na shromáždění přijeli. "V boji za úspory elektřiny používají nejmodernější a nejvýkonnější elektronické přístroje s nejvyšší spotřebou elektrické energie," uvedl.

Do zahraničních armádních misí, hlavně té v Afghánistánu, se opřel člen předsednictva Radovan Vích. Tuto misi pokládá za ostudnou. "Zemřelo zde v bojových akcích dosud 14 našich vojáků za cizí zájmy a výsledek je ten, že Spojené státy po 17 letech jednají s Tálibánem o odchodu svých vojsk," řekl Vích.

O politice NATO mluvil jako o agresivní, musí se podle Vícha vrátit k původnímu účelu, tedy k zajišťování kolektivní obrany členských států. Vích zpochybnil myšlenku společné evropské armády a zlehčoval obavy z Ruska. "Obavy z Ruska jsou podporovány ze strany Evropské unie formou podpory zkorumpovaných politiků rozvrácené Ukrajiny a dále agresivní politikou NATO," prohlásil. Evropskou unii společně s NATO navíc nařkl z toho, že podporují pašování migrantů do Evropy.

Související

Jan Lipavský (Piráti)

Jindrák má na starosti vztahy s Rusy. Čekal bych od nich omluvu, říká pirátský poslanec

Zlepšení česko-ruských diplomatických vztahů, které v poslední době utržily těžkou ránu, nelze podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru a poslance Jana Lipavského (Piráti) očekávat, a to kvůli neochotě Moskvy. Zda bude či nebude novým zmocněncem pro konzultace s Ruskem Rudolf Jindrák, je v tomto směru bezpředmětné. Jiný názor ale zastává jeho kolega Jaroslav Holík z SPD.

Více souvisejících

Jaroslav Holík Svoboda a přímá demokracie (SPD) NATO Afghanistán Rusko

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy