Svoboda věří, že Kalousek je nevinný

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) věří v nevinu zastupitele Jana Kalouska, obviněného z pojistného podvodu. Když mne ujistil, že žádný problém nevidí, tak nemám důvod mu nevěřit, reagoval ve čtvrtek Svoboda na zamítnutí stížnosti, kterou Kalousek protestoval proti svému obvinění.

"Pokud by se však prokázalo, že je vinen, v tom případě budu pana Kalouska žádat, aby z toho vyvodil důsledky," prohlásil primátor. V tuto chvíli nevidí Svoboda důvod, aby nějak zasahoval. Chápe rozhodnutí státního zástupce, který chce mít případ dořešený. "Myslím si, že když se jedná o politika, že to má být prošetřeno. Tuhle variantu jsem uvítal," dodal primátor. Jasně se tak prokáže, že nejde o žádnou politickou objednávku.Pražský zastupitel za ODS Kalousek, obviněný z pojistného podvodu, se měl s komplicem údajně podělit o zhruba 150 tisíc korun, jež měli získat z navýšené faktury za opravu vozidla v autoservisu, který vedl dvojí účetnictví. Jak už agentura Mediafax informovala, zpěvák a nynější pražský zastupitel za ODS se obvinění brání tvrzením, že se jedná o nesrovnalost při opravě vozu v roce 2006. S policejním obviněním nesouhlasí. Zároveň vylučuje, že by se dopustil nějakého podvodu či získal nějaké peníze."Ano, dostal jsem písemně vyjádření o zamítnutí mé žádosti, ale podle informací, které mám od advokátů, to není žádná výjimečná věc," prohlásil Kalousek a zopakoval, že je nevinný. Ani v této chvíli neuvažuje o tom, že by rezignoval na funkci zastupitele a předsedu výboru pro zahraniční vztahy a cestovní ruch. Počká si, až celý případ uzavře státní zastupitelství. Kdo ale za podvodem stojí, nemá obviněný zastupitel ponětí.Podle kriminalisty z Prahy 6 Pavla Justa se jeho tým případem zabývá již od roku 2006. "Na stopu nás přivedl hlavní pachatel případu, kdy jeho vůz pocházel z krádeže, a on na něm uplatňoval pojistný podvod. Takže jsme se o něj trochu zajímali a zjištěné pojistné podvody včetně jmen podezřelých vydaly na sáhodlouhý seznam," vysvětlil šéf dejvických detektivů. V kauze podle něj figuruje zhruba 70 osob. "Všechny je s největší pravděpodobností čeká obvinění, dvacet lidí jsme již vyslechli a obvinění jim sdělili," uvedl před časem Just.Hlavní podezřelý byl údajně velmi přičinlivý člověk - administrativní práci s "papírováním", tedy veškerou dokumentaci spojenou s podvodným účetnictvím, vyřídil do nejmenších detailů. "Ve dvou případech tak hlavní podezřelý učinil i s panem Kalouskem," doplnil Pavel Just, který je podle vlastních slov přesvědčen, že se podvod skutečně stal. Celkovou škodu odhadl na 10 milionů korun.Obviněnému zastupiteli hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na tři roky.

Související

Jan Hamáček

Jako za Kalouska? ČSSD opět hrozí odchodem z vlády

Vládní spor o rozpočet na další rok pokračuje. ČSSD požaduje větší rozpočet zejména pro Ministerstvo práce a sociálních věcí a také pro Ministerstvo vnitra. Vládní partner strany se však na požadavek dívá skepticky.

Více souvisejících

Jan Kalousek Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy