Miloši pozor. Šlouf se "hrne" zpátky do sněmovny. Co stojí za jeho nečekaným návratem?

Praha - Mimořádná krajská konference Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) Praha zvolila ve středu do čela kandidátky pro předčasné sněmovní volby lobbistu Miroslava Šloufa, který byl během působení prezidenta Miloše Zemana v čele vlády šéfem jeho poradců. ČTK to dnes sdělil místopředseda krajského výboru SPOZ Praha Vladimír Hönig.

Dvojkou na kandidátce SPOZ v Praze je vysokoškolský pedagog Vladimír Hönig, který ve sněmovních volbách v roce 2010 kandidátku vedl. Před prezidentskými volbami byl Šlouf šéfem pražské organizace SPOZ, funkci ale neobhajoval.

Šlouf byl počátkem roku 2008 jedním ze zakladatelů sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si stanovilo za cíl vrátit expremiéra do politického života. Sdružení se nakonec přetvořilo ve SPOZ, která v minulých sněmovních volbách získala téměř pět procent hlasů. Šlouf o vstup do Parlamentu usiloval již předtím, v roce 2000 neúspěšně kandidoval na Chrudimsku do Senátu.

Šlouf se stáhl do ústraní na začátku letoška po zvolení Zemana prezidentem, je přitom považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova volebního úspěchu. Zeman nedávno uvedl, že Šlouf v jeho volebním týmu skončil, protože si vymýšlel. "Šlouf veřejně prohlásil, že přesvědčil Vladimíra Remka, aby stáhnul prezidentskou kandidaturu za KSČM a aby mě podpořil v kampani. Remek pak vydal veřejné dementi, které bylo publikováno, že Miroslava Šloufa několik let neviděl, a že se tato informace nezakládá na pravdě. To byl hlavní důvod, proč jsem s ním přerušil spolupráci. Nemáme si vymýšlet," uvedl Zeman 31. srpna pro server parlamentnilisty.cz.

Záhadná fotka z Lán

V sobotu 7. září zveřejnil novinář Jindřich Šídlo fotografii, podle níž se Šlouf (64) objevil na zámku v Lánech. Server Lidovky.cz se chtěl tentýž den zeptat Zemanovy mluvčí Hany Burianové, zda lobbista opravdu navštívil prezidenta. Hrad zareagoval až v neděli pozdě večer. A návštěvu Šloufa popřel. "Pan Miroslav Šlouf v Lánech za panem prezidentem nebyl. Tuto informaci sdělil v neděli médiím osobně i pan prezident," napsala Burianová.

Schůzku v Lánech odmítá i sám Šlouf. "V Lánech jsem nebyl. Opravdu ne. Znalci říkají, že je to pan Lang z BIS," řekl v pondělí serveru Lidovky.cz Miroslav Šlouf. S Milošem Zemanem se prý už řadu měsíců neviděl: "Já jsem s panem prezidentem mluvil naposledy na sjezdu SPOZ v březnu. Ten zájem, který o to je, si nedovedu vysvětlit."

Jak naznačil koncem srpna server Motejlek.com, Zeman není nadšený z výkonu Vratislava Mynáře (toho času hradní kancléř a lídr SPOZ ve zlínském kraji) a Martina Nejedlého (místopředseda SPOZ a zástupce ruského Lukoilu). Oba do vedení zemanovců přivedl veřejně nepohodlný Šlouf.

Důvodem případného Šloufova angažmá v Zemanově okolí může být fakt, že se zemanovcům zatím nedaří podle prezidentových představ. Strana podle průzkumů vůbec nemá jisté, zda se probojuje do sněmovny. Tuto spekulaci Šoul nevyvrací: "Zaznamenal jsem to. Chodí řada významných lidí, kterých si vážím, i ministrů, a nechtěl bych je jmenovat, a říkají: on chce s tebou mluvit. A já na to říkám, že vzkazy neberu. Je to prezident, jestli se mnou chce mluvit, ať si mě najde," řekl lobbista v dnešním rozhovoru pro Lidovky.cz.

Proti Šloufovi budou ve volbách v Praze stát předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nebo za ČSSD šéf odborářů Jaroslav Zavadil. Kandidátku komunistů vede šéfka pražské stranické organizace Marta Semelová, lidovců bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. Volebním lídrem hnutí ANO 2011 je v metropoli jeho šéf Andrej Babiš a zelených předseda strany Ondřej Liška.

Šlouf vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Od roku 1974 byl politicky činný. Zastával vysoké funkce ve SSM či v národních výborech, byl členem KSČ a poslancem České národní rady. Po roce 1989 soukromě podnikal. V letech 1994 až 2009 byl členem ČSSD. Působil jako poradce a šéf poradců předsedy Sněmovny a později předsedy vlády Miloše Zemana. Po odchodu z ČSSD vstoupil do Strany práv občanů - Zemanovci.

Související

Miloš Zeman po vítězství ve volbách v roce 2018!

Co se to děje na Hradě? Zemanovi kolegové otevřeně promluvili

Praha - Prezident Miloš Zeman je prý ve stále větší izolaci. V té jej podle listu Lidové noviny drží dvojice Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Dokonce ani politikům, kteří mají nebo měli k Zemanovi blízko, se prý už nemají možnost s hlavou státu mluvit „mezi čtyřma očima“.

Více souvisejících

Miroslav Šlouf spo- Zemanovci Volby 2013

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy