Šlouf rozvrací SPOZ? Rozeslal dopis, vyzývá k obrodě politiky

Praha - Lobbista Miroslav Šlouf, kterého vedení Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) odstranilo z čela pražské kandidátní listiny, zakládá v rámci strany Platformu obrody. Jejím cílem bude obroda politiky, řekl Šlouf ČTK. Kvůli založení platformy dnes rozeslal dopis všem členům SPOZ a "spřáteleným lidem".

Platforma by měla být založena na schůzi, která je do centra Prahy svolána na polovinu listopadu. Jejím hlavním účelem má být obroda politiky nejen ve SPOZ, ale v celém Česku. "To, co se tu odehrává, to už není demokracie," poznamenal Šlouf. Na setkání jsou podle něj vítáni zemanovci z celé republiky. "Když bude mít pan prezident čas, může také přijít," řekl.

Schůzi chce řídit sám Šlouf, hlavní projev má mít Vladimír Hönig, který měl kandidovat do voleb v Praze z druhého místa, ale vedení strany jej rovněž z listiny vyškrtlo. Na programu prý bude vyhodnocení výsledku voleb a požadavek na svolání mimořádného sněmu SPOZ, "kde bude mít SPOZ šanci napravit, co všechno udělala" řekl Šlouf.

Již minulý týden se část nespokojených zemanovců sešla v Kutné Hoře. Požadují výměnu stranického vedení a mimořádný stranický sněm. Mezi nimi je například senátor Vladimír Dryml, který byl kvůli kritice vedoucích členů ze strany vyloučen.

Mezi roky 1981-1992 byl Miroslav Šlouf (*1948) poslancem České národní rady, po listopadu 1989 dokonce krátký čas fungoval coby jeden z jejích místopředsedů (do června 1990). Od roku 1975 do roku 1991 byl členem KSČ.

V roce 1994 se Miroslav Šlouf do politiky vrátil, když se stal členem ČSSD, kterou tehdy vedl Miloš Zeman. Šlouf se postavil do čela týmu jeho poradců a významně přispěl k Zemanově úspěchu v parlamentních volbách v roce 1998. V této době se Miroslav Šlouf poprvé dostal do hledáčku investigativní žurnalistiky – právě jeho tým připravil akci Olovo, která měla zdiskreditovat oblíbenou sociálnědemokratickou političku Petru Buzkovou.

V roce 2000 se Miroslav Šlouf neúspěšně pokusil kandidovat do Senátu, po roce 2002 pak jeho vliv na politické dění v České republice nabral prudký pád – Vladimír Špidla, nový sociálnědemokratický předseda vlády, odmítl se Šloufem pro aféry, s nimiž byl spojen, spolupracovat, stejně jako později Jiří Paroubek. V roce 2009 Miroslav Šlouf ze strany odešel a vstoupil do Strany práv občanů (Zemanovci).

Související

Miloš Zeman po vítězství ve volbách v roce 2018!

Co se to děje na Hradě? Zemanovi kolegové otevřeně promluvili

Praha - Prezident Miloš Zeman je prý ve stále větší izolaci. V té jej podle listu Lidové noviny drží dvojice Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Dokonce ani politikům, kteří mají nebo měli k Zemanovi blízko, se prý už nemají možnost s hlavou státu mluvit „mezi čtyřma očima“.

Více souvisejících

Miroslav Šlouf spo- Zemanovci

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy