Šlouf trhá zemanovce na kusy: To bude konec

Praha - Jedinou šancí na záchranu Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) je podle Miroslava Šloufa okamžitý mimořádný sjezd strany. Z výsledku nemá radost, řekl ČTK. Strana dostala asi půldruhého procenta hlasů, v minulých volbách se do Sněmovny nedostala jen těsně. Šlouf byl zvolen na první místo pražské kandidátky SPOZ, předsednictvo ho ale z kandidátní listiny odstranilo. Od té doby je s vedením strany ve sporu.

"Chyba se stala u nás, výsledek je špatný. Dneska nemá smysl svalovat vinu na někoho jiného, je třeba poblahopřát vítězům," řekl novinářům Martin Pecina. Ministr vnitra za zemanovce kandidoval jako nestraník. "Trošku mě mrzí, jak nízký výsledek má levice nebo ti, co se hlásí k levici," okomentoval průběžné výsledky voleb.

Za volební neúspěch SPOZ může stranické vedení, které porušovalo stanovy, je přesvědčena místopředsedkyně Dita Portová. Dalším důvodem neúspěchu podle ní je, že celá kampaň byla postavena především na osobnosti prezidenta a čestného předsedy strany Miloše Zemana a nedostatečně se věnovala programu strany. "Miloš Zeman měl být jen takovou pomyslnou třešničkou na dortu. Domnívám se, že ať už tím výsledkem, nebo i tou přehnanou kampaní, jsme poškodili nejen naši stranu, ale jsem přesvědčena, že jsme poškodili i jméno pana prezidenta," řekla Portová.

Neúspěšný prezidentský kandidát a senátor za ČSSD Jiří Dienstbier má za to, že výsledek SPOZ je "špatným vysvědčením" také pro prezidenta Miloše Zemana, který je čestným předsedou strany. Dobrou vizitkou pro exprezidenta Václava Klause zase podle něj není propad volebního bloku Hlavu vzhůru, který Klaus podporoval. "Tradičně tady neměly prezidentské strany příliš na růžích ustláno," nechal se slyšet.

Člověkem, který se zasloužil o to, že se zemanovci nedostanou do sněmovny, je jejich zakladatel Miroslav Šlouf. Ten poté, co jej o vliv v partaji připravili nynější hradní kancléř Vratislav Mynář a podnikatel Martin Nejedlý, spustil proti špičkám SPOZ ofenzivu. Šlouf poskytl rozhovor serverům lidovky.cz a iHned.cz.

Co říkáte na výsledek zemanovců?

Já už se na SPOZ nedívám.

Může to mít nějaký dopad na prezidenta Miloše Zemana?

On je prezident, jeho jejich výsledek neohrozí. Svolává sněmovnu, během toho budou probíhat nějaká jednání, na ně Zeman nemá vliv. Jednání budou probíhat mezi stranami, které se do sněmovny dostanou, v tomto procesu není Zeman podstatný.

Otázka spíš zněla, zda to neovlivní chování prezidenta. Voliči tím možná dali najevo i to, že se jim nelíbí jeho kroky v politice...

To jsou věci... Zírám třeba, co se děje s rektory vysokých škol. Tři dny před státním svátkem se dozvídáme, kdo tam bude, spekuluje se, kdo přijde. Jsou to maléry, které jdou na vrub kancléři Vratislavu Mynářovi.

Co by strana SPOZ teď měla udělat?

Hluboká sebeanalýza, okamžitě mimořádný sjezd, kde se musí velmi vážně jednat, co dál.

Mělo by vedení dát funkce k dispozici?

Ano, na tom sjezdu. Měli říct? sebekritizujeme se, máme zde analýzu a chceme jednat, co dál.

Udělají to podle vás?

Ne, neudělají. A to bude konec Zemanovců.

Související

Miloš Zeman po vítězství ve volbách v roce 2018!

Co se to děje na Hradě? Zemanovi kolegové otevřeně promluvili

Praha - Prezident Miloš Zeman je prý ve stále větší izolaci. V té jej podle listu Lidové noviny drží dvojice Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Dokonce ani politikům, kteří mají nebo měli k Zemanovi blízko, se prý už nemají možnost s hlavou státu mluvit „mezi čtyřma očima“.

Více souvisejících

Miroslav Šlouf spo- Zemanovci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy