Pražští Piráti nebudou o vedení metropole jednat jen se Spolu a STAN

Pražští Piráti nebudou o vedení metropole jednat jen se Spolu a STAN. Jednání, původně naplánovaného na úterý, se zúčastní pouze při zapojení Prahy Sobě, se kterou minulý týden uzavřeli dohodu o společném postupu. Úterní schůzka mezi Spolu a Piráty se asi uskuteční, ale ze strany Pirátů v případě neúčasti Prahy Sobě nepůjde o jednání o koalici.

Novinářům to dnes řekli zástupci Pirátů a Prahy Sobě. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) dnes uvedla, že s Prahou Sobě nebude jednat do doby, než skončí jednání s Piráty a STAN, kterým o víkendu dala nabídku na rozložení sil v městské radě.

Piráti a Praha Sobě minulý týden uzavřeli memorandum o vytvoření Aliance pro stabilitu, která dále bude při vyjednávání postupovat společně. Podle lídra Pirátů a primátora Zdeňka Hřiba proto nabídka adresovaná pouze Pirátům nedává smysl. "Jakékoliv nabídky učiněné pouze jedné části aliance pro nás nyní nejsou relevantní," řekl.

Zástupci Spolu a Pirátů se měli podle dohody uzavřené před týdnem sejít v úterý a projednat výsledky jednání týmů, které probíraly konkrétní programové otázky. Mezitím nicméně vznikla Aliance pro stabilitu, kterou Piráti a Praha Sobě uzavřeli ve čtvrtek.

Odůvodnili ji tím, že dosavadní jednání nepřineslo výsledky. Piráti od začátku prosazují, aby Praha Sobě byla spolu s nimi, Spolu a STAN součástí širší koalice, Spolu naopak prosazuje vedení magistrátu čistě na půdorysu vládní koalice a účast Prahy Sobě odmítá. Hřib dnes uvedl, že už domluvený termín jednání může zůstat zachován, ale nabízí možnost účasti celé Aliance pro stabilitu.

Následně upřesnil, že úterní schůzka se zástupci Spolu se zřejmě bude konat v každém případě, ale pokud se nezúčastní Praha Sobě, budou se na ní řešit pouze programové otázky, a nikoliv možná koaliční spolupráce na původně zvažovaném půdorysu. "Vyhodnotíme programový průnik mezi Spolu a Piráty. Nepovedeme tam nicméně povolební vyjednávání," řekl. Dodal, že následně bude chtít Aliance pro stabilitu vyvolat další jednání se Spolu a STAN, kde už chtějí zástupci Pirátů a Prahy Sobě společně jednat o ustanovení širší koalice.

Koalice Spolu nabídla v sobotu Pirátům a STAN uzavření koaliční smlouvy, podle které by sama měla v jedenáctičlenné městské radě šest mandátů včetně funkce primátora, kterým by se stal Bohuslav Svoboda (ODS). Tři křesla by připadla Pirátům a dva hnutí STAN. Zástupci STAN už nabídku k jednání o této podobě koalice přijali.

Koalice Spolu po letošních komunálních volbách v Praze získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Praha

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 38 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy