Předsednictva ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jednala o postupu Spolu v příštích volbách

Předsednictva ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dnes večer jednala o postupu koalice Spolu v komunálních a senátních volbách, které se uskuteční příští rok. Na twitteru to sdělil předseda občanských demokratů a designovaný premiér Petr Fiala. Strany jsou ochotné spolupracovat tam, kde to má smysl, napsal ČTK po jednání lidovecký místopředseda Tomáš Zdechovský.

"Všem nám jde o to, aby naše koalice byla úspěšná a abychom potvrdili svůj volební úspěch i v komunálních volbách. Pokračujeme také v jednáních o senátních okrscích, protože naším cílem Spolu je udržet většinu v Senátu. Jednání budou pokračovat," uvedl ve vyjádření pro ČTK Fiala.

O možné opětovné spolupráci koalice, která zvítězila v letošních sněmovních volbách a tvoří novou vládu s Piráty a Starosty a nezávislými (STAN), hovořili lídři stran už v listopadu. Fiala tehdy při sněmu TOP 09 vyzval ke spolupráci i v dalších volbách, což podpořila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Večerní jednání předsednictev ODS, KDU-ČSL a TOP09 o postupu koalice SPOLU v komunálních a senátních volbách. pic.twitter.com/xy5Ch9V9UD

— Petr Fiala (@P_Fiala) December 14, 2021

Fiala mimo jiné zmínil, že subjekty by mohly spolupracovat v komunálních volbách zejména ve velkých městech. Podle tehdejšího vyjádření Pekarové Adamové se plánuje nominace několika společných kandidátů do Senátu. Zájem o užší spolupráci s TOP 09 v listopadu projevil také šéf STAN Vít Rakušan. Věří, že STAN a TOP 09 budou znovu podporovat například v Praze místopředsedu horní komory Jiřího Růžičku, který bude příští rok usilovat v senátních volbách o znovuzvolení.

"Šlo o první schůzku po volbách, kde jsme jednali o možnostech spolupráce. Všechny strany deklarovaly ochotu ke spolupráci v komunálních a senátních volbách tam, kde to má smysl," sdělil dnes ČTK Zdechovský.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy