Voliči ANO mají jiné hodnoty, Babiše ohrožuje vyjma kauz StB a Faltýnek i ekonomika, říká politolog

Politolog Tomáš Lebeda se nedomnívá, že nález statistické karty, kterou zavedla Státní bezpečnost na Andreje Babiše jako svého agenta, by se zásadně promítl do výsledků sněmovních podzimních voleb. Server SeznamZprávy totiž přinesl nový důkaz, podle něhož měl český premiér s komunistickou StB spolupracovat na základě dobrovolnosti, ačkoli šéf vlády už devět let u soudů popírá, že by s represivní složkou vědomě navázal kontakt. „U Babišových voličů hraje roli jiný hodnotový žebříček. Pro premiéra je nyní podle mě mnohem závažnější kauza Faltýnek, která jeho i hnutí ANO může více ohrozit, stejně jako ekonomický stav země,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Lebeda.

Vytrvale popírá, že by byl agentem komunistické Státní tajné bezpečnosti. Premiéru Andreji Babišovi však může přitížit nový důkaz, na který upozornil server SeznamZprávy. Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) objevil archiválii v podobě  statistické karty obsahující základní údaje o Andreji Babišovi a jeho spolupráci s StB, včetně označení „agent“ a krycího jména „Bureš“.  Význam karty coby důkazního materiálu je nezanedbatelný. Jednalo se o zásadní dokument, který tajná policie používala k evidenci svých spolupracovníků. Jeho vyplňování vycházelo z pevně daných pravidel. Ústav, který se brání proti premiérově opakované žalobě, předal písemný důkaz Krajskému soudu v Bratislavě.

Z karty lze také vyčíst, že Babiš jako agent spadal pod 12. správu StB sídlící v Bratislavě, konkrétně pod jedno z oddělení hospodářské kontrarozvědky, které mělo na starosti pracovníky podniků zahraničního obchodu. Současný ministerský předseda tehdy pracoval v podniku Petrimex. Dokument rovněž tvrdí, že StB Babiše získala k vědomé spolupráci 11. listopadu 1982 a za necelé dva týdny ho zaregistrovala jako tajného spolupracovníka. Předseda vlády i nadále tvrdí, že nic vědomě nepodepsal, vyhrál tři soudy a pro Českou televizi uvedl, že jeho kauza už nikoho nezajímá.

Voliči hnutí ANO mají jiný hodnotový žebříček

Nepředpokládá, že by nové zjištění přineslo na politické scéně výrazné zemětřesení. Politolog Tomáš Lebeda je přesvědčený, že na Babišovy voliče nebude mít výrazně velký vliv. „Samozřejmě, že nález premiérovi popularitu nezvýší, ale u části jeho podporovatelů se pohled na Andreje Babiše dramaticky nezmění. Je zapotřebí si uvědomit, že hnutí ANO přetáhlo voliče od ČSSD i KSČM, a tak se jedná o levicové příznivce, kteří vyznávají jiný hodnotový žebříček. Pro ně je například důležitější, jak zvládnou složitou ekonomickou situaci způsobenou koronavirovou pandemií,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz expert na volební chování.

Vedoucí Katedry politologie a evropských studií na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci však zdůrazňuje, že kdo podporuje Andreje Babiše nemusí mít za sebou temnou minulost. „Proti takovému nálepkování se vymezuji a netroufl bych si tvrdit, že podporovatelé hnutí ANO do jednoho schvalují minulý režim a jeho praktiky. Babišovi voliči ale mají zkrátka jiné priority, jak už jsem zmínil.“

Lebeda predikuje, že nynější nález nepoškodí zemi v očích zahraničních partnerů. „Nejde totiž o žádný senzační objev. Podezření, že premiér Babiš mohl spolupracovat s StB tady existuje totiž už dlouho. Stále ale nepadl jasný důkaz či verdikt, že se skutečně zapletl s komunistickou tajnou bezpečností. Jedině soud může říci, zda spolupracoval anebo nikoli.“ Pokud by justice spolupráci premiérovi prokázala, poté politický komentátor připouští, že určitý vliv na veřejné mínění by eventuální rozsudek mít mohl. „Ale zase bych ho příliš nepřeceňoval. Pro některé lidi není případná spolupráce s StB ze strany premiéra tak klíčová jako jiné věci, například ekonomické či zdravotní.“

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy míní, že pro Babiše nové zjištění v současné době nepředstavuje největší starost. „Mnohem větším problémem pro něj jej kauza Jaroslava Faltýnka a jeho diáře, který naznačuje propojení politiky s byznysem. Když totiž vdechnete hnutí protikorupční etos a poté má v této oblasti určité trable, pak se jedná pro některé voliče o varovný signál. Každý totiž ví, že Jaroslav Faltýnek je pravou rukou Andreje Babiše. Současná aféra opravdu může pro hnutí ANO představovat velký problém a ohrozit ho.“

 Ministerský předseda podle politologa klade větší důraz na nynější problematiku ohledně očkování proti onemocnění covid-19. „Výsledek vakcinace je teď pro Babiše důležitější než nový důkaz slovenského ústavu o jeho případně spolupráci s StB. S blížícími se volbami bude hodně prožívat i nervozitu, jak se mu podaří zemi alespoň částečně vyvést z ekonomické krize. Jedná se o témata, která jej určitě zajímají více, než jeho případná předlistopadová minulost,“ netají se jasným názorem.

Opozice má munici, otázkou je, jak ji využije

Rodák z Karlových Varů se domnívá, že opozice se pokusí všech Babišových problémů využít, jen je otázkou jak. „Moc dobře si totiž uvědomuje, že pokud vše vsadí jen na kartu antibabiš, může to být pro ni kontraproduktivní, neboť mnoho voličů zmíněné téma tolik neoslovuje a navíc marketing kolem Babiše si už s takovou kampaní umí poradit a je na ni připraven. Paradoxně má opozice nyní hodně munice na premiéra, ale musí uvážit, co s ní provede a jakou cestou se vydá.“

Absolvent stáže v dolní sněmovně britského parlamentu připouští, že Babiš není v jednoduché pozici, kterou mu komplikuje i podřízenost k prezidentu Miloši Zemanovi, což dokazuje i nedávná výměna na postu ministra zdravotnictví. Hlava státu vytvářela tlak na exšéfa resortu Jana Blatného, protože se vymezoval proti neschválené vakcíně Sputnik V. Babiš Zemanovi vyhověl, Blatného odvolal a na jeho post nominoval Petra Arenbergera, jenž se k ruské očkovací látce nestaví tak odmítavě. „Prezident Zeman si moc dobře uvědomuje, jak jej premiér po volbách bude potřebovat. A jeho podpora bude muset být hodně velká, neboť hnutí ANO začíná zaostávat za aliancí Pirátů a hnutí STAN. Nejvyšší ústavní činitel si je vědom, že si může dělat, co chce, protože potřetí už kandidovat do úřadu není možné. A tak můžeme být čím dále častěji svědky, jak bude Babišovi zasahovat do vládní agendy, anebo mu měnit ministry,“ podotýká.

Expert na volební systémy se pozastavuje nad chováním prezidenta Miloše Zemana, který před slavnostním ceremoniálem ohledně jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera prohlásil, aby už pustili dovnitř hyeny, jimiž myslel novináře, které soustavě ponižuje a jejichž prací pohrdá. „Už jsme si na různé excesy od pana prezidenta zvykli, přesto jeho rétoriku považuji směrem ke společnosti za velice nebezpečnou. Nejde jen o slova, která formují národ, ale je nutné si uvědomit, že podobné výrazy může volit kdokoli jiný na politické scéně a může se hájit tím, že když tak hovoří prezident, on může mluvit stejně. Pro společnost se jedná o extrémně škodlivý prvek,“ je přesvědčený Tomáš Lebeda.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) StB Tomáš Lebeda (politolog)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy