Vztyčený prostředníček ve Sněmovně. Vondráček zahájil schůzi vulgárním gestem

Vztyčený prostředníček namířil dnes bezprostředně před zahájením schůze Sněmovny její šéf Radek Vondráček (ANO) z předsednického místa směrem do jednacího sálu. Jeho počínání kritizují někteří členové komory. Vondráček uvedl, že se jednalo o reakci na gesto jiného kolegy a o legraci. Později se za gesto, které směřoval na poslance ANO Ladislava Oklešťka, omluvil. Mandátový a imunitní výbor komory zatím podle předsedy Stanislava Grospiče (KSČM) nedostal podnět, aby se věcí zabýval.

Video se vztyčeným prostředníčkem zveřejnil na twitteru poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

Pak že jsem tady nejmladší pic.twitter.com/T9xMr03bxs

— Dominik Feri (@DominikFeri) January 22, 2020

Radek Vondráček na internetové diskuse o svém gestu reagoval na twitteru. "Rád bych zdůraznil, že ještě neprobíhala schůze. Byla to reakce na jiné gesto kolegy a kamaráda a samozřejmě se jednalo o legraci," napsal. Později se omluvil. "Veřejnosti se omlouvám, kolega Láďa Okleštěk se jistě neurazil," dodal.

Pár slov k dnešnímu gestu před začátkem jednání @snemovna. Rád bych zdůraznil, že ještě neprobíhala schůze. Byla to reakce na jiné gesto kolegy a kamaráda a samozřejmě se jednalo o legraci.

— Radek Vondráček (@vondraczech) January 22, 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům na cestě v Izraeli řekl, že incident je nešťastný. "Myslím, že se i omluvil, že to bylo nějaké dohadování se s nějakým poslancem za hnutí ANO, ale určitě si to mohli nechat mimo Sněmovnu. Nedělá to dobrý dojem, to se fakt nepovedlo. Ale on se omluvil, takže doufejme, že se z toho poučí a nebude se to opakovat," uvedl. "Nebylo to v rámci schůze, bylo to ještě před začátkem, tak snad tím pádem to máme za sebou," dodal předseda vlády.

Grospič novinářům řekl, že mandátový výbor se podobnými prohřešky zabýval snad v každém volebním období. "Mohu říct jen to, že zatím nepřišel žádný podnět, který by na tu dotyčnou věc směřoval," řekl. Nechtěl předjímat, jak by se výbor mohl ke gestu případně postavit. "Může padnout jakýkoliv návrh, který umožní jednací řád," uvedl.

K omluvě ho předtím vyzvala mimo jiné předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "U pana Vondráčka moc nepřekvapí, že jeho etiketa není na vysoké úrovni. Už v době, kdy tu poskakoval s kytarou na pultíku, jsme poznali, že přistupuje k tomuto velmi svérázně," uvedla.

Vondráček se před rokem omlouval poté, co bylo zveřejněné video, které ho zachycovalo při večírku v jednacím sále, jak na řečnickém pultíku hraje na kytaru a zpívá.

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová novinářům řekla, že doufá, že Vondráček se nechystá podobným stylem zahajovat každou schůzi. "Na první dobrou mě napadlo, že pan předseda zapomněl, že není ve třídě na gymplu, kde by byl možná za hrdinu," uvedla. Poslanci by podle ní mohli Vondráčkovi věnovat některou z knih o etice od odborníka Ladislava Špačka.

"Vadí mi, že se tak chová třetí nejvyšší ústavní činitel, samozřejmě to vypovídá o něm samotném. Je to dospělý člověk a pokud se chová tímto způsobem, tak je to jeho vizitka. My jako poslanci tu nejsme od toho, abychom někoho vychovávali," řekl novinářům šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka míní, že gesto většina poslanců neviděla. "Tudíž mě osobně to nijak neurazilo. Až zpětně jsem se o tom dozvěděl z médií a myslím si, že pan předseda Vondráček neudělal dobře, že to není dobrý příklad a že do budoucna se doufám takového chování vyvaruje," řekl.

Prostředníček ve Sněmovně ukázal také v roce 2007 tehdejší premiér Mirek Topolánek. Gesto vysvětlil tím, že patřilo ministru financí Miroslavu Kalouskovi a mělo znamenat "Kalousku jsi jednička". Mandátový a imunitní výbor tehdy konstatoval, že gesto bylo nevhodné a nepřípustné. Problém měl i v roce 2012 tehdejší předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Hájil se tím, že gesto nepoužil úmyslně, což podle členů imunitního výboru vyplynulo i z obrazového záznamu. Stejný posunek v roce 2008 použil i Kalousek, později řekl, že na něj není pyšný a stydí se za něj.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová Věra Kovářová Jan Chvojka (ČSSD) Mirek Topolánek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy