Českou mediální scénu zaplavily desítky proruských dezinformačních webů, varuje studie

Praha - Nejnovější studie think tanku Evropské hodnoty se zaměřila na desítky dezinformačních prokremelských webů, které se na českém a slovenském internetu těší nebývalé popularitě. Jejich seznam spolu s podrobnou analýzou vypracovaly Evropské hodnoty v rámci iniciativy Kremlin Watch a zástupci nevládní organizace dnes studii představili na tiskové konferenci.

Analýza uvádí, že v České republice již dlouhou dobu probíhá politická, ekonomická a mediální dezinformační kampaň. Ta je podle analytiků součástí hybridní války vedené Ruskou federací proti západním demokratickým státům a jejíž intenzita se výrazně zvýšila se začátkem konfliktu na Ukrajině.

"Cílem této kampaně je podrývat demokratické instituce, nabourávat důvěru občanů v tradiční politické strany a mainstreamová média a narušovat naše transatlantické partnerství a legitimitu členství v mezinárodních organizacích, jako je Evropská unie nebo NATO. Zejména obyvatelé České republiky, kteří jsou aktivní na sociálních sítích, ale i ostatní jsou denně vystavováni různé míře pro-kremelského vlivu v podobě rozsáhlé nabídky tzv. alternativních zdrojů informací, které poskytují zaujaté zpravodajství a mnohdy naprosto opouštějí základy seriózní novinářské praxe. Výsledkem jsou často až neuvěřitelné verze domácích i mezinárodních událostí a mnohonásobně překroucená realita, ze které obvykle jako jediný stabilní a racionální aktér vychází Ruská federace v čele s prezidentem Vladimirem Putinem," uvedli analytici.

Vzhledem k čím dál větší vážnosti situace a narůstajícímu počtu webů prezentujících proruský náhled na domácí i mezinárodní scénu se odborníci rozhodli vytvořit seznam "nejrelevantnějších entit" doplněný o charakteristiku jejich obsahu a autorů. Analýza by tak měla posloužit všem, kteří se chtějí na prokremelské scéně zorientovat.

Studie se v úvodu věnuje samotnému slovo dezinformace, které ústy řady odborníků interpretuje jako "informaci, která je záměrně nesprávná", "informací šířenou někým, kdo dezinformuje" nebo "klamnáou informaci, jejíž funkcí je uvést někoho v omyl". Následně analytici rozřadili weby do tří hlavních skupin podle zaměření "podle toho, zda se jedná o rádoby zpravodajský formát, diskuzní formát, případně pokud nepublikují žádný originální obsah."

Celá studie je k nahlédnutí dostupná zde.

Mezi prvním typem zmíněných médií figuruje například portál AC 24. U něj odborníci mimo jiné uvádějí, že "je častým šiřitelem nepravdivých informací, které obvykle vznikají buď publikací nepodložených zpráv, nebo špatným překladem a interpretací článků na seriózních anglicko-jazyčných médiích, mezi něž patří například The Guardian nebo The Independent, ať už se jedná o záměrné překrucování nebo chybu překladatelů. Jako příklad takového počínání lze uvést lživé informování o viru zika, jenž server spojoval s geneticky modifikovanými komáry, kteří jej měli šířit."

Server se podle studie "dopouští velkého množství prohřešků a užívá manipulační techniky, mezi které patří překrucování článků mainstreamových médií, vydávání konspiračních teorií za seriózní zpravodajství a využívání fotografií nebo jiných záznamů s nedostatečnou výpovědní hodnotou pro jejich potvrzení. Případně prezentování vyjádření jedné osoby za názor nebo postoj širší skupiny obyvatel."

Analytici se zaměřili například také na Sputnik, který vychází kromě češtiny v dalších 30 světových jazycích, je jediným portálem, který otevřeně přiznává, že je financován Ruskou federací. "Zpravodajství na stránkách je vysoce selektivní a popisuje mezinárodní dění výhradně z ruského pohledu. Na rozdíl od ostatních webů se ovšem velmi důkladně vyhýbá přímým dezinformacím a pouze vybírá události, které zapadají do kremelského narativu, a proto je vhodné je zveřejnit. Jde tak o přístup tendenční. Příkladem zavádějícího článku může být uvedeno „překroucené" zamyšlení Saxo Bank nad možnými neočekávanými vývoji na světovém trhu na šokující prognózu. Dalším může být článek s názvem „Zrušit euro v hotovosti a umístit pod kůži čip?", podle kterého chce Evropská unie v nejbližší době zrušit oběh peněz v hotovosti a umožnit pouze platbu kreditními kartami. Text se odkazuje na údajná slova bývalého prezidenta Václava Klause, která pro Sputnik komentoval prezident společnosti odborných konzultací "NEOKON" Michail Chazin. Evropská unie nicméně v té době o ničem podobném nejednala," uvádí studie.

Studie se tímto stylem zaměřila na 39 webů, mezi nimiž nechybí ani "nejčtenější web publikující pro-kremelský obsah v České republice", který kromě publikace umožňuje politikům vytvářet si na webu profily. Nechybí samozřejmě ani jeho odnože.

Jak se vyznat na české dezinformační scéně?

V souvislosti se studí sepsal na svém facebooku Kremlin Watch dvacet bodů, které mají českým čtenářům napomoci vyznat se v záplavě proruských médií. Podle jednoho z bodů se většina českých dezinformačních webů skrývá za netransparentností a není z nich možné zjistit provozovatele.

V případě dezinformačních webů, u kterých jsou autoři publikovaných textů nebo provozovatelé známí, lze prý také zaznamenat hustou personální provázanost. Analytici také upozorňují na využívání podivných zdrojů, jako jsou weby Global Research, Southfront nebo What Does It Mean.

"Odhadujeme, že přímo tvorbou dezinformací se na české online dezinformační scéně pravidelně a systematicky zabývá zhruba sto osob. V návaznosti na zkoumání týmu Kremlin Watch i některých českých investigativních novinářů odhadujeme, že identita pouze třetiny tvůrců dezinformací (osob, které tvoří produkční části dezinformačních webů) je známá," upozorňuje Kremlin Watch.

"Zásadní roli na české dezinformační scéně hraje osoba prezidenta Miloše Zemana. Většina dezinformační scény se pasuje do role jeho obránců a jeho vyjádření jsou na dezinformační scéně pravidelně rozpracována. Miloš Zeman v českém prostoru hraje roli trojského koně Ruské federace, kdy systematicky přebírá a opakuje základní teze a pozice Kremlu. Opakovaně je tak ruskou propagandou využíván a vykreslován jako Putinův přítel," podotýká dále organizace.

Související

Nad Eu se stahují mračna.

EU čeká zánik? Chybou byl schengenský prostor i vstup zemí z východního bloku, tvrdí studie

Brusel - Občas se zdá, že cizí oko toho vidí víc než lidé, kteří žijí každý den uprostřed evropské politické nejistoty. Ve studii s názvem “Fractured Continent: Europe’s crises and the fate of the West,” se bývalý novinář pro Washington post William Drozdiak rozhodl podívat na věci, které dnes rozkládají Evropskou unii. Jako viníky jmenoval tři věci - společnou měnu euro, nekontrolovaný Schengenský prostor a vstup zemí z bývalého Východního bloku.
Dezinformační weby jsou fenomén současnosti. Když proti nim nezakročí stát, musí si firmy poradit samy

České manipulativní servery sleduje i vnitro. Seznam a důvod tají

Praha - Problematika šíření falešných a poplašných zpráv v prostoru českého internetu je stále naléhavější. Oficiální seznam tzv. dezinformačních webů sestavuje také Ministerstvo vnitra. Se svým seznam přišel také think-tank Evropské hodnoty a někteří novináři.

Více souvisejících

Evropské hodnoty

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové provedli další útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy