Realisté spouští akci Záchrana hospod, jídlo a nealkoholické nápoje chtějí zdanit 10 procenty

Praha – Realisté pod vedením mentora Petra Robejška chtějí zachránit hospody. Docílit toho chtějí snížením daně na jídlo a nealkoholické nápoje v hospodách na 10 procent. Pravicová strana bude mít přitom vstup do Sněmovny velmi problematický, průzkumy veřejného mínění ji šanci nedávají.

Politický subjekt Realisté v pondělí spouštějí akci s názvem Záchrana hospod. Strana chce vyvinout dostatečně silný tlak na to, aby došlo k přeřazení jídla a nealkoholických nápojů do nejnižší, tedy desetiprocentní sazby DPH.  Má jít o „kompenzaci hospodským za státní buzeraci, které jsou poslední čtyři roky vystaveni,“ stojí v tiskovém sdělení Realistů.

Do projektu chtějí Realisté zapojit co nejvíce provozoven restaurací, kaváren a hospod z celého Česka. Pomoci by jim v tom měli speciální webové stránky.

„Cílem Realistů je získat co největší veřejnou podporu a podpisy pod petici, která požaduje přesunutí stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů do nejnižší sazby DPH 10 %. Tento krok by měl pomoci těm, kteří jsou stále více podrobováni šikaně ze strany státu,“ stojí ve zprávě.

Za současným stavem prý stojí i aktivity Evropské unie v kombinaci s vnitrostátními zákony a jejími neustálými novelami. Vyhlášky a nařízení prý znamenají pro hotely, restaurace, hospody a kavárny takovou zátěž, která tento segment doslova existenčně ohrožuje. „Největší problémy způsobila kombinace vysokého zdanění legálních poskytovatelů pohostinských služeb, zavedení EET, zákazu kouření a odpovědnosti hostinského za chování hosta,“ vyjmenovávají Realisté.

„Nechceme, aby jeden z tradičních rysů naší kultury zanikl jen proto, že stát se chová jako zbojník.  V hospodě, restauraci či kavárně jíme a pijeme. Ale hlavně se v ní potkáváme se svými přáteli, sousedy, známými. Řešíme, co nás zajímá, co nás pálí, rodinu, politiku, prostě vše, čím žijeme. Je to součást českých tradic a ty bychom měli chránit. Provozovatelé nesmí být trestáni za svou pracovitost a státem likvidováni.,“ dodává mentor a zakladatel Realistů Petr Robejšek. Realisté si navíc uvědomují kritickou situaci na českém venkově, kde obce čelí masivnímu vylidňování. Zavření hospod by k tomuto neblahému trendu jenom přispělo.

Do kampaně strany se k dnešnímu dni přes webový formulář zapojilo už přes 150 restauračních zařízení. Realisté budou zapojeným podnikům pravidelně zasílat propagační materiály a petiční archy s cílem toho, aby každá taková hospoda mohla být zároveň petičním místem. Realisté si v předvolebních průzkumech zatím nevedou příliš dobře. Zatím poslední průzkum společnosti MEDIAN přisuzuje Realistům volební výsledek okolo 1,5 procenta.

Související

Petr Robejšek, mentor Realistů

Robejškovi Realisté definitivně končí

Většina členů politického uskupení Realisté dnes rozhodla o ukončení činnosti strany. ČTK o tom informoval Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí do dnešních 16:00.
SPD

Podezřelé volební kampaně? Úřad proklepne šest stran, poprvé pošle přímé kontroly

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zkontroluje u šesti stran a hnutí kampaň do voleb do Sněmovny v roce 2017. Poprvé tak přistoupí k přímým kontrolám kampaní, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Linda Hrubešová. Názvy subjektů ale úřad neuvedl. Důvodem kontroly je podezření, že náklady na reklamu neodráží údaje, které subjekty uvedly ve zprávách o financování kampaně. Podle informací ČTK by se to mělo týkat hnutí ANO, ČSSD, ODS a SPD, které jsou ve Sněmovně, ale také Realistů a Zemanovců, kteří ve Sněmovně nejsou.

Více souvisejících

Realisté (strana) Petr Robejšek Restaurace Daně potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy