Kauza kolem Kmenty, Kroupy a Slonkové pokračuje: Když dopustíme, aby nás ochromil strach, už nebudeme žít svůj život

Praha – Nejznámější čeští investigativní novináři Sabina Slonková, Jaroslav Kmenta a Janek Kroupa se v posledních týdnech stali terčem vyšetřování a výslechů kvůli kauzám spojeným s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Proti vyšetřování se novináři ohradili ve společném prohlášení i na sociálních sítích. Podporu jim vyjádřili nejen další novináři, ale i někteří politici.

Trojice novinářů v prohlášení uvedla, že už dříve čelila ze strany některých politiků osobním a slovním útokům. „V posledních měsících se ale situace změnila: všichni tři jsme se museli opakovaně dostavit na výslechy. Série předvolání přišla ze strany policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů. Všichni tři  jsme byli předvolání kvůli údajným únikům informací z policejních spisů či prověřovaných kauz. Jde přitom o věci, kvůli nimž jsme v minulosti už na úřadech vypovídali, a policie ví, že zdroje svých informací neprozradíme. Jsme přesvědčeni, že tato vyšetřování nás a naše zdroje mají kromě jiného znejistit, zastrašit či odradit od další práce,“ uvedli novináři.

V tomto případě podle nich jde o koordinovanou akci, jejímž vedlejším cílem je kriminalizovat investigativní žurnalistiku. „Kdo celou akci rozjel, zatím nevíme. Víme jen to, že kauzy, kvůli nimž jsme všichni tři aktuálně předvolávaní, spojuje jedna osoba: premiér v demisi Andrej Babiš. Údajné úniky se mají týkat případů Čapí hnízdo a twitterový účet Julia Šumana či starých policejních spisů z doby, kdy současný lídr hnutí ANO budoval své podnikatelské impérium,“ uvedli s tím, že oni dělají jen svou práci a hodlají v ní dál pokračovat.

Policie slova o zastrašování novinářů důrazně odmítla.

Reakce na "Prohlášení investigativních novinářů": Policie České republiky v žádném případě nikoho nezastrašuje, její činnost vždy sleduje účel trestního řízení, které je dozorováno příslušným státním zastupitelstvím.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 5. dubna 2018

„Pamatujete, jak jsem tady nedávno v souvislosti s událostmi na Slovensku říkal, že i u nás jde v případě investigativních novinářů do tuhého? Tak už to tady máme. Podotýkám, že na různé druhy ataků a vyšetřování jsme zvyklí. V nějaké omezené podobě jsme to zažili za éry vlád premiérů z ČSSD či ODS. Ale až teprve nyní za vlády Andreje Babiše to nabralo na síle, intenzitě a rozsáhlosti. Rádi bychom veřejnost ujistili, že se zastavit nenecháme,“ poznamenal ke kauze novinář Jaroslav Kmenta.

Politikům i veřejnosti poslal jasný vzkaz. „Chtěl jsem za nějaký čas psát už jen knihy, náměty a scénáře. Ale vzhledem k tomu, jak se tu politici a oligarchové snaží investigativní novinařinu umravnit a kriminalizovat, tak z ní odcházet nebudu. 'Takovou radost jim neudělám',“ dodal na sociálních sítích Kmenta.

Sabina Slonková poděkovala čtenářům za podporu velkou podporu vyjádřenou všem třem dotčeným novinářům. „Děkuju i za všechny osobní zprávy a maily, které jste poslali. Sílící tlaky v Česku a vražda slovenského redaktora Jána Kuciaka a jeho přítelkyně přiměly v minulých týdnech mnohé novináře k tomu, aby se zamysleli nad svojí prací. Má vůbec smysl? Stojí těch pár reportáží, které málokdy něco změní, ale mocné naštvou, za to riziko? Nemůžu mluvit za kolegy, jen za sebe. Ptala jsem se na to sebe sama už mockrát a vždycky jsem dospěla ke stejné odpovědi. Je to právě pud sebezáchovy, který mi nikdy nedovolil přestat. Když necháme ty, kteří to s námi nemyslí dobře, aby nás ovládli, když dopustíme, aby nás ochromil strach, už nebudeme žít svůj život. A to zkrátka nechci,“ dodala novinářka.

Svých kolegů se zastal také novinář Jan Tuna. „Vykastrovat svobodná média, omezit svobodu slova a zastrašit či případně zlikvidovat novináře. Tak začíná každý totalitární režim a diktatura. Několik kroků už máme za sebou. A pokračují v klidu dál. Důvěra, nedůvěra. Co na tom..“ posteskl si na facebooku.

Svůj komentář přidal i bratr Janka Kroupy „Asi chtějí zavřít mého bráchu. Je to jak přes kopírák. První jdou na řadu nepohodlní novináři. Po nich už se v zástupu štosují - občansky aktivní lidé, neziskovky, faráři, podnikatelé ...“ uvedl novinář ředitel projektu Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

„Policejní vyšetřování investigativních novinářů je dalším pokusem umlčet je. Cílem je zabránit tomu, aby zveřejňovali informace o korupci vládnoucích. Na to je jediná odpověď: nemlčet!“ přidal se politolog, chartista a otec Janka Kroupy Daniel Kroupa.

Prohlášeni novinářů sdílel s komentářem například poslanec STAN Jan Farský. „Hodně jsem přemýšlel, jestli to sdílet. Ne proto, že bych těmto třem novinářům nevěřil. Ale právě proto, že jim věřím. A že si dovedu představit, že strach, který se sdílením takových informací šíří, se rozlézá do společnosti jako rakovina, je paralyzující,“ uvedl.

Poukazuje, že tento případ není jediný. „Lidé po zakleknutích, po nátlakových telefonátech novinářům - zaměstnancům, po kontrolách z finančních úřadů, které chodí na neposlušné, po ukázkách arogance moci, po zpochybňování práce policie, státních zástupců, jsou vystrašeni. A obávám se, že jednou z nejpřirozenějších reakcí mnohých bude rezignace, ústup, stažení se do vlastní bezpečné zóny, své "zahrádky". Nepřekážet, nevyčnívat, neprovokovat, ať je klid,“ uvedl na facebooku.

On sám prý také ustupovat nehodlá. „A budu tyto nebezpečné společnost paralyzující jevy popisovat a bojovat proti ním. Protože způsobují celé společnosti daleko větší škodu, než nějakých 50 mil. Kč za Čapí hnízdo. A také daleko dlouhodobější,“ varoval Farský.

„Investigativní novináře S.Slonkovou, J.Kmentu a J. Kroupu vyšetřuje GIBS. Tohle jsou praktiky jak z Běloruska. V posledních dnech se dost mluvilo o Babišově příklonu na Západ, tohle nás musí vrátit na zem. Prosím tyto novináře, aby se nenechali zastrašit, dělají dobře svou práci,“ vzkázala Kmentovi, Kroupovi a Slonkové místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Z tohoto mrazí. To jsou skutečné bolševické metody. Místo toho, aby se zpovídal #Babis za své podvody, musí chodit k výslechu investigativní novináři kvůli tomu, kde získali info,“ poznamenal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Související

Více souvisejících

Jaroslav Kmenta Sabina Slonková (novinářka) Janek Kroupa (novinář) Daniel Kroupa Mikuláš Kroupa (Post Bellum) novináři GIBS Jan Tuna (novinář) Jan Farský Markéta Pekarová Adamová Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy