Skončil šéf nemocnice Královské Vinohrady, bude vypsáno výběrové řízení

V čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) skončí k 30. září ředitel Robert Grill. Odchází na vlastní žádost kvůli blížícímu se důchodovému věku, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Na jeho místo bude vypsané výběrové řízení, nový ředitel nastoupí od října. Od nástupu nového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v prosinci 2017 se vyměnili ředitelé šesti z osmi pražských nemocnic.

Vojtěch v tiskové zprávě ocenil, že Grill neodchází ze dne na den. "Bude možné během následujících měsíců vybrat ředitele nového, a zachovat tak ve vedení nemocnice kontinuitu," uvedl. Grill dodal, že se tak rozhodl proto, aby mohl předat agendu novému řediteli. "Bylo mi ctí pracovat v čele takového špičkového pracoviště, kterým vinohradská nemocnice bezpochyby je, ale myslím si, že je vhodný čas předat kormidlo mladším," zhodnotil svůj odchod Grill.

Nemocnici vedl od roku 2016. V březnu předchozího roku odvolal tehdejší ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) ředitele vinohradské nemocnice Marka Zemana poté, co ohlásil předpokládanou ztrátu nemocnice 300 milionů korun.

Po něm půl roku vedla provizorně nemocnici Andrea Vrbovská. Za svého působení se setkala s kritikou za některé radikální kroky. Rozhodla například, že vinohradští lékaři musejí žádat obchodní oddělení i ji o možnost léčit nákladné pacienty. Podle tehdejšího vyjádření ministerstva také stáhla do své kompetence rozhodování o všech nákupech, podepisovala veškeré nákupy i výběrová řízení. Nemocnice poté vykazovala radikální snížení nákladů na služby a nákupy různých komodit.

Později vedla Vrbovská Nemocnici Na Bulovce, kde musela loni skončit kvůli spojení s kauzou obviněného severočeského podnikatele Tomáše Horáčka. Policie ji obvinila kvůli zadávání veřejných zakázek.

Grill pracuje ve vinohradské nemocnici od roku 1982. Působil na chirurgické a urologické klinice, stal se jejím primářem a v roce 2010 přednostou. Od roku 1991 vyučuje na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde byl aktivní v akademických senátech fakulty i univerzity. Od května 2015 zastával pozici náměstka ředitele. V roce 2018 vedl kandidátku ČSSD do komunálních voleb na Praze 3.

FNKV je jedna z deseti českých fakultních nemocnic. Od nástupu vlády koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL skončil kromě šesti ředitelů pražských nemocnic také například exministr Svatopluk Němeček (ČSSD) jako šéf Fakultní nemocnice v Ostravě. Odvolání ministr zdůvodnil manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice a střetem zájmů, protože působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně.

Kvůli problémům s veřejnými zakázkami skončili kromě Vrbovské loni další čtyři ředitelé pražských nemocnic. S Horáčkovou kauzou je spojený také bývalý šéf městské Nemocnice Na Františku Robert Zelenák. Kvůli podezřením skončila také ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Jurásková. Po dohodě s ministrem skončil v červenci také ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva.

V Brně letos skončili ředitelé Fakultní nemocnice u svaté Anny, která se dlouhodobě potýká s finančními problémy, v únoru rezignoval po 18 letech ředitel Psychiatrické nemocnice Brno Marek Radimský. V dubnu podal po pěti letech kvůli věku rezignaci ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík, který je zároveň senátorem za ČSSD.

Krátce po nástupu nového vedení ministerstva skončil na vlastní žádost ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta, nahradila ho Irena Storová. V únoru rezignovala po zveřejnění výsledků ministerské kontroly také šéfka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová. V září po ní nastoupil Pavel Březovský.

Státní zdravotnictví opustil také ředitel pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleš Herman. Odešel šéfovat zdravotnické skupině Agel. Nahradil ho jeho dřívější ekonomický náměstek Michal Stiborek.

Související

FN Motol, urgentní příjem

Mluvčí nemocnic pro EZ: Jsme na limitu, lůžka plní i mladší ročníky. Čekají nás horké chvíle

Jsou na pokraji lůžkových kapacit i sil personálu. Pražské nemocnice, které EuroZprávy.cz oslovily, přiznávají, že v boji proti covidu-19 transformují různá oddělení na jednotky pro koronavirové pacienty. „Abychom měli kapacity pro covid pozitivní pacienty, tak jsme pro ně uvolnili pavilon ORL i jednu chirurgickou JIP,“ říká tisková mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová. Fakultní nemocnici Motol trápí vyčerpanost lékařů a sester. „Zdravotníci jsou unavení a není jich dostatek. Doufáme v to nejlepší a připravujeme se na to nejhorší. Čekají nás horké chvíle,“ tvrdí mluvčí Pavlína Danková. Zařízení plní i mladší ročníky.

Více souvisejících

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Adam Vojtěch (ANO) Zdravotnictví ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy