Kauza Nagyová se rozrůstá, Kovanda dopadl u výslechu zle

Praha - Policie rozšířila obvinění bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandy o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Novinářům to po dnešním Kovandově výslechu sdělil jeho advokát Jiří Matzner. Březnové sledování dvou zaměstnanců úřadu vlády, které si údajně tehdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová objednala u vojenské tajné služby, Kovanda podle vyšetřovatelů proplatil soukromé bezpečnostní agentuře.

Matzner řekl novinářům čekajícím před policejní služebnou na pražském Perštýně, že vyšetřovatelům dnes pouze přečetli Kovandovo prohlášení a ve zbytku odkázali na jeho předchozí výpověď. Proti novému obvinění si na místě podali stížnost. Kovanda se k dnešnímu vývoji vyjadřovat nechtěl. "Já s obviněním nesouhlasím. Jak řekl můj pan obhájce, podáme proti tomu stížnost," řekl pouze.

Žalobce Pavel Komár uvedl, že rozšířené Kovandovo stíhání vychází z nového obvinění, které v pondělí vyšetřovatelé předali dalšímu zpravodajci Janu Pohůnkovi. Toho policisté stíhají za návod k porušení povinnosti při správě cizího majetku.

"To je jednání, kterým (Pohůnek) navedl dnes vyslýchaného obviněného k tomu, aby se proplatily prostředky z rozpočtu Vojenského zpravodajství soukromé agentuře za protiprávní sledování dvou zaměstnanců úřadu vlády," vysvětlil s tím, že způsobená škoda činí 125.000 korun. Dodal, že Kovandovo dnešní prohlášení bylo velmi stručné a "bez významnějšího obsahu". Na otázky vyšetřovatelů exšéf tajné služby odmítl odpovídat.

Ve čtvrtek chce policie a státní zastupitelství vyslechnout dalšího obviněného - Kovandova předchůdce ve funkci Ondreje Páleníka. "Ve čtvrtek má proběhnout ještě jeden výslech obviněného, jsou shromažďovány poslední důkazy technického charakteru a domnívám se, že už nebrání nic tomu, abychom začali tu věc sumarizovat," uvedl žalobce. Věří, že se vyšetřování podaří uzavřít do konce listopadu.

Kovandu policie v kauze viní také ze zneužití pravomoci úřední osoby. Muž, který je kvůli stíhání dočasně mimo službu, se podle vyšetřovatelů podílel na nezákonném sledování nejen dvou zaměstnanců úřadu vlády, ale také bývalé manželky expremiéra Petra Nečase Radky. Muž obvinění odmítá.

Nezákonné sledování údajně zosnovala a usměrňovala Nagyová, jež se za bývalého předsedu vlády nedávno vdala. Představitelům vojenské tajné služby podle obvinění loni dala fotografii i adresu Nečasovy ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a Kovandou. Na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

Podle Pohůnka, Páleníka i Kovandy nešlo o sledování, ale o obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Zpravodajci prý měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. V té době prý disponovali indiciemi, že Nečasově rodině hrozí nebezpečí.

Související

Více souvisejících

Milan Kovanda Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy