Agentura Moody's zlepšila výhled ratingu Česka. Krok k ekonomické stabilitě

Agentura ocenila snahu Česka stát se nezávislým na dodávkách ruského plynu a ropy. Oznámila to ve své zprávě.

Renomovaná americká ratingová agentura Moody's aktualizovala výhled ratingu České republiky z negativního na stabilní. Toto stěžejní rozhodnutí je dáno především výrazným snížením rizik spojených s dodávkami ruského plynu. Česká republika, nyní nezávislá na ruském plynu, úspěšně zvládla zmírnit zranitelnost vůči externím dodavatelským šokům, a tím posílit svou energetickou bezpečnost.

Agentura tak zlepšila výhled ratingu Česka z negativního na stabilní a potvrdila rating na úrovni AA3 pro dlouhodobé závazky. 

Česká vláda se snaží postupně kompletně odstranit svou závislost na ruské ropě a plynu a nakonec ukončit své výjimky ze zákazu Evropské unie týkající se dovozu z Ruska. V srpnu se Česká republika dohodla na koupi hlavního českého zásobníku plynu RWE Gas Storage CZ s cílem posílit energetickou bezpečnost a v květnu podepsala dohodu o zvýšení kapacity plynovodu Transalpine Pipeline. „Česká republika se stala nezávislou na ruském plynu díky efektivní náhradě ruského plynu a strukturálně nižší poptávce,“ uvedla Moody's.

Zajištění dodatečné kapacity v terminálu LNG v Německu spolu s prakticky plnými domácími zásobníky je příkladem tohoto posunu.

Rozhodnutí Moody's také přichází v důsledku fiskální konsolidace ve výši přibližně 2 procent HDP během dvou let. Tato konsolidace pomohla stabilizovat dluhovou zátěž České republiky, která je významným faktorem při určování bonity země. Kromě toho sehrály zásadní roli při zvyšování ratingu navrhované penzijní reformy, jejichž cílem je omezit náklady plynoucí ze stárnutí populace.

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura v reakci na zhoršení výhledu mluví o účtu vlády Andreje Babiše

Zhoršení výhledu České republiky ze stabilního na negativní, které dnes oznámila ratingová agentura Moody's, odráží to, že vládní koalice nezvládá současnou krizi. Uvedla to bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v reakci na dnešní tiskovou zprávu Moody's, která snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) naopak tvrdí, že jde o účet za osmileté vládnutí předsedy ANO Andreje Babiše.

Více souvisejících

Moody´s Česká republika Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 26 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy