Ceny nemovitostí v příštím roce? Analytici i indexy se na vývoji shodují

House price index, tedy ukazatel, který ceny domů měří změnou cen rezidenčního bydlení jako procentuální změnu od určitého konkrétního počátečního data, se v České republice pohyboval ve druhém čtvrtletí roku 2022 na hodnotě 218,60 bodu, což bylo více než v prvním čtvrtletí roku, kdy index ukázal hodnotu 210,6 bodu. A podle modelů by se měl tento index cen nemovitostí v ČR pohybovat v příštím roce na hodnotě kolem 138 bodů a v následujícím roce kolem 137 bodů. Co to znamená, je jasné. S největší pravděpodobností může na českém realitním trhu konečně splasknout „bublina“, která na jedné straně dovoluje inkasovat často pro koupěchtivé zájemce o domy či byty nedostupný luxus a na druhé nečekaně vysoké příjmy, ale fakticky šlo dosud spíše o pokřivené fungování realitního trhu pro retailové spotřebitele.

Veřejným prostorem jdou už nějakou dobu zprávy o tom, že časy snad nekonečného růstu cen nemovitostí v tuzemsku, budou velmi brzy u konce. I sami realitní makléři, které server EuroZprávy.cz oslovil, říkají, že aktuální situace na domácím realitním trhu je taková, že poptávka po realitách spadla o 70 až 80 %, samozřejmě dle lokality. „Prodávající stále nosí v hlavách ceny loňského roku, tedy před válkou na Ukrajině. Kupující naopak s nákupem vyčkávají kvůli očekávanému poklesu cen. Investoři pozastavuji projekty a také spíše s jejich realizací vyčkávají,“ řekl serveru EuroZprávy.cz Jiří Šíma, realitní zprostředkovatel ze společnosti Dumrealit.

Faktem je, že vinou rostoucí inflace způsobené vícero vlivy, ale hlavně ruskou agresí na Ukrajině, je nejen podle realitních makléřů, ale i statistik, získání nového bydlení prostřednictvím nákupu bytu či domu s pomocí hypoték pro většinu lidí v tuzemsku téměř nedostupné. Například podle serveru Hypoindex.cz, který dlouhodobě sleduje vývoj hypotečního trhu, hypotéky v ČR v listopadu vykázaly nejvyšší průměrnou úrokovou sazbu za celé období od roku 2002, a to 6,31 procenta. Sám Hypoindex.cz dodává, že od července sice sazby hypoték vzrostly jen velmi mírně, spíše jen „oscilují“ pod a nyní tedy už i nad úrovní 6,3 procenta. Podle Jiřího Šímy to však znamená jedno: „Hypotéky jsou skoro nedostupné, a to vše spolu s růstem cen energií či nekončící válkou vede k tomu, že se realizují pouze nevyhnutelné a nutné obchody. Nabídka nemovitostí je dvakrát větší, než byla minulý rok,“ doplnil Jiří Šíma pro EuroZprávy.cz.

Že se realitní trhy nejen v tuzemsku, ale i v celé Evropě, nacházejí „pod tlakem“, dokládá i poslední analýza poradenské společnosti PwC, která ve spolupráci s Urban Land Institute zkoumala náladu ohledně vývoje realitní trhu pro rok 2023. V textu se říká, že „důvěra v realitní obchod a očekávání ziskovosti klesly (vinou ruské invaze na Ukrajinu, růstu cen energií a v neposlední řadě i vinou úrokových sazeb, pozn. red.) na nízkou úroveň, což odráží rozšířené obavy odvětví napříč řadou ukazatelů pro obchodní, politické a realitní prostředí.“ Z toho vyplývá, že vysoké procento oslovených respondentů se obává toho, že se Evropa ještě do konce roku 2022 dostane do recese. A to nenahrává nejen byznysovým realitním transakcím, ale ani těm malospotřebitelským. 

Lze usuzovat nejen z názorů ekonomických analytiků, mezi nimiž se objevují i názory, že právě v tuzemsku, které i z nejrůznějších cenových srovnání s okolními státy nevychází úplně nejlépe - vždyť stačí připomenout aktuální headliny v médiích o tom, že za kávu v Praze zaplatíte třeba o pětinu víc než ve Varšavě - mohou ceny nemovitostí klesat až pět let, že se na trhu s byty, domy a pozemky, vskutku začíná něco dít. A i když drahé nemovitosti zrovna příliš netěší ty, kteří si je chtějí koupit, věřme, že pokles cen, tedy ono prasknutí bubliny, nebude tak fatální, aby nějak uškodilo ekonomice. Vždyť, jak třeba uvedla tuzemská edice časopisu Forbes, v USA se očekává druhý největší propad cen od dob velké hospodářské krize, přičemž už teď ceny amerických nemovitostí padají strmě dolů. Tak aby to ani tady zase nebyl nějaký propadák.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Bydlení Byty nemovitosti hypotéky reality Ekonomika

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy