Vlakem do ČR jezdí nejvíc Slováci, CzechTourism chce přilákat Rakušany

Vlak k cestě do České republiky ze sousedních zemí využívají nejčastěji Slováci, po železnici jich do ČR přijíždí 30 procent. Z Polska vlakem cestuje deset procent turistů. Němci a Rakušané železniční dopravu do ČR volí v sedmi procentech případů. Státní agentura CzechTourism se právě Rakušany snaží nalákat k návštěvě regionů vlakem. Připravila sérií článků o krajích do tamního časopisu BahnMax. ČTK to dnes řekl ředitel CzechTourismu Jan Herget.

Na tuzemské železnici se v uplynulých osmi dnech stalo několik vážných nehod. Nejtragičtější byl střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku, při kterém zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Další nehoda se stala v pátek na trati mezi Prahou a Kolínem. U pražských Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Na stejné trati pak v úterý večer narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Po nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby.

Podle ředitelky zahraničního zastoupení CzechTourism v Rakousku Yvette Polasek vnímají Rakušané železniční dopravu jako bezpečnou a současně nejšetrnější k životnímu prostředí. Do Česka ale podle Hergeta 85 procent turistů z Rakouska jezdí autem.

Mimo sousední země vlak ve velké míře podle Hergeta využívají Ukrajinci, a to ve 13 procentech případů, a 15 procent Maďarů.

Nejvíce zahraničních hostů loni podle Českého statistického úřadu do ČR přijelo z Německa, ubytovaných jich tu byly dva miliony. Za Německem následovalo stejně jako předchozí rok Slovensko se 750.000 hosty. Rakouských turistů v českých hotelech, penzionech a dalších ubytovacích zařízeních loni přespalo přes 285.000 a mezi ostatními národnostmi obsadili 12. místo. Více než třetina cestovatelů z okolních zemí do ČR přijíždí i na jednodenní výlety.

Související

Hrad Karlštejn

Cestovnímu ruchu by prospěl jasný plán rozvolnění, míní agentura

Cestovnímu ruchu by podle státní agentury CzechTourism prospěl jasný plán rozvolňování, a tedy zpřístupňování ubytovacích služeb či památek, aby se návštěvnost nekoncentrovala pouze v hlavní sezoně. Agentura má připraveny podpůrné aktivity pro turismus, které spustí, jakmile stávající opatření pominou. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel CzechTourism Jan Herget.

Více souvisejících

CzechTourism Turisté železnice Cizinci Slovensko Rakousko Ekonomika cestování

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy