Nebankovní půjčky mladé netáhnou. Často utrácí za sázky a hazardní hry

Češi do 30 let využívají spíš bankovní půjčky než úvěry u nebankovních institucí. Jsou také schopni si platit vlastní bydlení ve formě hypoték i nájmů. Zároveň ale mají relativně časté výdaje na sázky a hazardní hry. Vyplývá to z analýzy společnosti Patron GO na základě útrat uživatelů její finanční aplikace v minulém roce.

Za splátky bankovních půjček dávali lidé ve věku mezi 18 a 30 lety průměrně 4132 korun za měsíc, za půjčky u nebankovních institucí 3214 korun měsíčně. "Od bank si mladí Češi sice půjčují víc peněz než od nebankovních společností, nicméně ten poměr by mohl být výrazně nižší. Na nebankovních půjčkách totiž výrazně více přeplatí na úrocích a můžou je dostat do problémů," uvedl ředitel Patron GO Lukáš Vršecký.

Průměrné měsíční výdaje na hypotéky byly 10.743 korun, za nájmy 8022 korun. "Mladá generace za hypotéku utratí víc peněz než za nájmy, to je dobrá zpráva. Dokazuje to, že velká část mladých má na to, aby splácela vlastní bydlení," uvedl Vršecký.

Analýza ukázala, že většina mladých Čechů má založené penzijní i životní pojištění. Zároveň si ale lidé do 30 let loni průměrně v 85 případech za rok vsadili a v 58 případech zaplatili za hazardní hry. Průměrná měsíční útrata u sázek byla 2443 korun, u hazardních her 1243 korun.

"Klienty upozorňujeme na fakt, že některé banky lidem, kteří pravidelně sázejí nebo platí za hazardní hry, mohou zamítnout hypotéku. Proto by si měli hlídat, jak často a jak vysoké částky prosázejí, případně si předem zjistit, jestli to pro jejich banku neznamená problém," uvedl zakladatel Patron GO Jiří Paták.

Analýza vychází z dat 3000 uživatelů aplikace Patron GO ve věku 18 až 30 let. Aplikace funguje na principu pasivního náhledu na bankovní účet a pomáhá uživatelům šetřit za běžné výdaje. Využívá ji zhruba 140.000 lidí, dostupná je v Česko a na Slovensku. V letošním roce plánuje vstup na polský trh.

Související

Více souvisejících

češi banky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy