Cyklistická revoluce zadrhává. Pandemie přinesla světový nedostatek kol

Kolo se v době pandemie covidu-19 stalo preferovaným dopravním prostředkem a významnou součástí volnočasových aktivit pro miliony lidí. Současnou cyklistickou revoluci ale brzdí světový nedostatek bicyklů. Napsal to dnes deník Financial Times (FT), podle kterého v mnoha obchodech delší dobu vydrží pouze nejdražší modely. Zvýšená poptávka činí problémy i dvěma největším asijským výrobcům, tedy Číně a Tchaj-wanu.

Agentura AP už v červnu psala o americkém "boomu prodeje, jaký zde nebyl desítky let". Lidé vykupovali zásoby kol ve velkých prodejnách řetězců Walmart a Target a dostupnější modely rychle mizely i ze specializovaných obchodů. Analytik cyklistického sektoru Jay Townley tehdy uvedl, že prodej se ve Spojených státech zvýšil nejvýrazněji od krize v 70. letech, za kterou bylo embargo arabských zemí na vývoz ropy.

List The Financial Times nyní popisuje také podobnou situaci ve Francii. Odbyt kol přes internet se tam v květnu zvýšil o 350 procent, vyplývá z dat společnosti Foxintelligence, která se zabývá průzkumem trhu. Řetězec obchodů se sportovním vybavením Decathlon informoval, že mnohým jeho pobočkám došla levnější kola, a desetitisíce lidí tak musejí čekat.

"Pozorujeme obrovský nápor," řekl tiskový mluvčí řetězce Xavier Rivoire. "Všude nastává cyklistický boom," dodal.

"Nic takového jsem dosud nezažil," dodává spolumajitel dvou cyklistických obchodů v USA Lee Katz. Prodeji kol se prý věnuje více než 50 let. Řekl, že má teď vyprodané všechny modely do ceny 1000 dolarů (skoro 24.000 Kč).

Zájem o kola zřejmě přiživuje snaha lidí vyhýbat se prostředkům hromadné dopravy, s nimiž je spojováno zvýšené riziko přenosu koronaviru. Podle FT jsou za boomem i dočasně propuštění pracovníci, kteří hledají "jednoduchou formu rekreace". "Zároveň v mnoha městech v důsledku povinné izolace prudce klesl provoz, což mnohé cyklisty láká na silnice," podotýká britský deník.

Za problémy s uspokojováním poptávky vidí mimo jiné bezpečnostní opatření ve výrobních halách či absence pracovníků související se zdravotními potížemi a prevencí šíření nákazy. Jako další příčinu nedostatku kol v obchodech uvádí narušení dodavatelských řetězců po nástupu pandemie v Číně a na Tchaj-wanu.

Výkonný ředitel firmy Dahon David Hon řekl, že jeho podnik se po prvotním nárůstu prodeje v Číně připravoval na silnou globální poptávku, ani to ale nestačilo. Teď prý někteří dodavatelé při personálních problémech plní objednávky s měsíčními prodlevami. "Je to boj o součástky ve stylu všichni proti všem," popsal Hon aktuální stav.

Související

Více souvisejících

cyklisté Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy