Co poslouchat? Nová alba mají Čechomor, Mandrage či Voxel, vyrazí i na turné

Nová hudební alba vydávají Čechomor, Mandrage, -123min., Voxel, Elán nebo Mydy Rabycad. Většinu z nich doprovázejí také videoklipy. Někteří umělci chtějí do konce roku představit aktuální nahrávky na chystaných koncertech.

Skupina Čechomor uzavírá edici Nadechnutí živým záznamem svého netradičního spojení s Kumpanovými muzikanty. Nadechnutí patří podobně jako Proměny k zásadním albům skupiny. Za jeho milionový obrat v prodeji převzal Čechomor zlatou a platinovou desku. Široká škála hudebních stylů od symfonické hudby až po českou dechovku nabízí nový a neobvyklý zvuk. Nadechnutí živě vznikalo na letošních koncertech v Olomouci, Frýdku-Místku, Pardubicích, Ústí nad Labem a Brně. Kromě skladeb z posledního studiového alba obsahuje i několik dalších písní z repertoáru Čechomoru. Album se obešlo bez technických zásahů a dodatečných úprav.

Kapela Mandrage vydává videoklip k novému singlu Vidím to růžově. Naváže na něj deskou, kterou vydá ještě před Vánocemi, a koncertním turné. Za scénářem a režií klipu stojí duo Jordan Haj a Givinar Kříž. Píseň napsal kytarista Mandrage Pepa Bolan. Kapela chystá koncertní turné Dlouhej únor, které absolvuje po velkých sálech v sedmi českých městech od 1. do 29. února. První vystoupení se uskuteční v pražském Foru Karlín.

Také slovenská skupina Elán vydává studiové album nazvané Najvyšší čas. Na nové nahrávky čekali její příznivci pět let od předchozího alba Živých nás nedostanú. Rozruch a vlnu kritiky vyvolal kontroverzní klip k písni Bulvárne krysy. Baskytarista a zpěvák Jožo Ráž Ráž v něm míří pistolí na novináře. Někteří to rok a půl po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky považují za nevhodné. Klipem se mimo jiné zabývá krajská prokuratura v Bratislavě. Několik rádií píseň odmítlo zařadit do svého vysílání.

Elekropopová kapela Mydy Rabycad v čele se zpěvačkou Žofií Dařbujánovou si k singlu Freedom pořídila nový klip. Na 25. října pak chystá vydání v pořadí čtvrtého studiového alba s názvem Numbers, které 22. listopadu pokřtí ve Foru Karlín. "Freedom vnímáme jako takový předěl mezi naší dosavadní kariérou a novou érou kapely, která přijde s albem Numbers," podotkl producent a klávesista Nero Scartch.

Kapela -123min. po deseti letech vydala nové album s názvem Les, na kterém hostuje slavný jazzový trumpetista Erik Truffaz. Deska je poprvé v historii "minut" celá v češtině. "Písničky vznikaly převážně v lese. Les je prostor, kde se nejlépe spojím s intuicí, vypnu myšlenky a soustředím se jen na tvoření. Doposud jsem pro skládání nenašel lepší místo," uvedl frontman Zdeněk Bína. -123min. vydali v letech 1996 až 2009 šest alb a v roce 1999 získali Cenu Anděl za Objev roku.

Písničkář Voxel vyměnil kytaru za mandolínu, sestavil kapelu Voxel & Spol. a s ní natočil svoje třetí album. S novým repertoárem vyjíždí s kapelou v listopadu na turné, během něhož album Nanovo pokřtí. Jeho první část zahájí koncertem v Chrudimi 9. listopadu. Už nyní představuje první singl Milion výmluv a čerstvý videoklip.

"Užil jsem si roky na scéně sám a teď přišel čas na změnu, z které jsem nadšený. Najednou je na pódiu čtyřikrát více energie a asi stokrát více nápadů než kdy předtím," konstatoval Voxel, který na album zařadil i skladbu Kámen a kříž, kterou nahrál se skupinou Čechomor.

Václav Noid Bárta zveřejnil klip k prvnímu singlu Noc ze svého třetího sólového studiového alba. Jeho pěveckou partnerkou je v něm herečka a zpěvačka Eva Burešová. Vydání nového albového počinu plánuje Noid na začátek prosince. Na 16. prosince chystá ve Foru Karlín koncert, na kterém oslaví 15 let na scéně a zrekapituluje celou svoji dosavadní hudební cestu. Jako hosty přizval Martu Jandovou, Dymytry a Inflagranti.

Související

skupina Čechomor

Čechomor zahraje tři exkluzivní narozeninové koncerty

Praha - Letos skupina Čechomor slaví 30 let. Při této příležitosti nadělí svým fanouškům to nejlepší ze své tvorby. Kromě ostatních koncertů, které Čechomor do konce roku odehraje po celé republice, se během letošního října uskuteční i speciální narozeninové turné Proměny Kooperativa Tour, které má za cíl nejen potěšit své fanoušky, ale také podpořit obecně prospěšnou společnost Pomocné tlapky.

Více souvisejících

skupina Čechomor skupina Mandrage Voxel skupina Elán Hudba kultura Koncert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy