Plzeň přivítá na mezinárodním festivalu na tři desítky divadel

Plzeň – Do západočeského města se za pár dní sjedou divadelníci z různých koutů Evropy i z Izraele. Následující úterý zde totiž bude zahájen další ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO, který nabídne 44 představení ze sedmi zemí světa.

V Plzni se letos uskuteční již 22. ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO, který se odehraje nejen v divadelně tradičních prostorách, ale narazíte na něj také na neobvyklých místech. Hlavní scénou bude čerstvě otevřená budova Nového divadla, která patří k nejmodernějším u nás.

„Letos se nám podařilo sestavit bohatý program, jaký jsme již dlouho v Plzni neměli," uvádí ředitel festivalu Jan Burian. Do divadelního festivalu se zapojí sedm zahraničních souborů, a to z Izraele, Francie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Slovinska. Z České republiky pak obohatí program 26 divadelních souborů. Těšit se tak můžete na 44 představení včetně dvou open air, které budou zdarma.

Pokud máme jmenovat body z programu, pozornost upoutá zajisté izraelská inscenace se Saddámem Husajnem a jeho dvojníky či francouzské představení Sergův efekt, které odkazuje k poetice Jacquese Tatiho nebo Mr. Beana. Domácí soubory, například Národní divadlo, Dejvické divadlo, Švandovo divadlo či Divadlo Na zábradlí, se představí s tím nejzajímavějším z uplynulé sezony.

Hlavní část festivalu proběhne od 9. do 14. září a epilog pak do 19. září.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní festival DIVADLO (Plzeň)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy