Festival Divadlo představí inscenace z prostředí ruských teenagerů i ilegální prostituce

Praha/Plzeň - Po čtyřiadvacáté se na konci léta v Plzni uskuteční mezinárodní festival Divadlo. Od 7. do 15. září budou mít návštěvníci možnost vidět přední soubory z Ruska, Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky.

Mezi hlavní lákadla festivalu patří moskevské Gogolovo centrum s adaptací současné německé hry Maria von Mayenburga Mučedník v režii jednoho z nejprovokativnějších ruských režisérů Kirilla Serebrennikova, maďarský soubor Proton Theatre s inscenací Hard to be a God evropské režisérské hvězdy Kornéla Mundruczó z prostředí ilegální prostituce, vratislavský Teatr Polski s dramatizací románu Thomase Bernharda Mýcení v režii Krystiana Lupy, postmoderní zpracování Hamleta krakovského divadla Narodowy teatr stary v režii předního polského režiséra generace třicátníků Krzysztofa Garbaczewského a v neposlední řadě dva soubory ze Slovenska: Slovenské národní divadlo s další z inscenací Rastislava Balleka Mojmír II. aneb Soumrak říše, reflektující kontroverzní postavy národní minulosti, a sólo režisérky, autorky, performerky a herečky Slávy Daubnerové nazvané Solo lamentoso. 

"Letošní zahraniční i domácí program spojuje tradičně náš hlavní cíl - představit mimořádně kvalitní inscenace. Sledujeme také soustavně nové a někdy i objevné trendy současného divadla. Letošní ročník ukáže, že soudobé evropské divadlo nachází silná současná společenská témata," vysvětlil ředitel festivalu Jan Burian.

Divákům by neměl uniknout například Kirill Serebrennikov, který adaptuje v inscenaci Gogolova centra současnou německou hru Maria von Mayenburga Mučedník na domácí poměry."Nejistý svět teenagerů, plný výsměchu a šikany, lži a agrese dospělých, autority s pochybnou autoritou – to vše vede k tomu, že škola, stejně jako celá země, nedokáže čelit náboženskému fanatismu a fundamentalismu," říká členka dramaturgické rady Kamila Černá.

Neméně zajímavá bude také inscenace Hard to be a God budapešťského souboru Proton Theatre, která zavede diváky do světa plného násilí, nahoty a utrpení. Režisér Kornél Mundruczó využil jako jeviště dva pojízdné kamióny, které umocňují autenticitu příběhu. "Příběh z podsvětí mezinárodního sexuálního průmyslu rámuje Mundruczó pasážemi ze stejnojmenné novely bratrů Strugackých z roku 1964, jejíž hrdina je nucený přihlížet násilí bez možnosti zasáhnout," uvedla v tiskové zprávě Dora Viceníková.

Představí se také přední polský režisér Krzysztof Garbaczewski a jeho inscenace Shakespearova Hamleta z krakovského Starého divadla."Rozbíjí a rozšiřuje divadelní prostor, mísí různé textové zdroje a východiska, zároveň ale nezapomíná vyprávět příběh a jeho prostřednictvím pojmenovávat svět," uvedla Černá.

Do Plzně zavítá i Slovenské národní divadlo s inscenací Rastislava Balleka. "V inscenaci Mojmír II. aneb Soumrak říše spolu s jejím autorem Klimáčkem otevírají na pozadí historických událostí konflikt západního a východního myšlení a kultury, západní racionality a východní emocionality," popisuje Viceníková. 

Představí se také slovenská režisérka, autorka, performerka a herečka Sláva Daubnerová, která zobrazí příběh ženy, která bojuje proti štěkotu sousedčina psa poslechem hudby. Nebude chybět ani Dejvické divadlo s "psychothrillerem" Zimní pohádka režiséra Ondreje Spišáka, Experimentální prostor NoD se scénickou koláží Dvojí domov / z Čepa v režii Jana Nebeského, Divadlo Disk s absolventskou inscenací studentů DAMU Rituální vražda George Mastromase v režii Adama Svozila a Divadlo Na zábradlí inscenaci Posedlost v režii Jana Mikuláška.

Ostravu zastoupí Komorní scéna Aréna a Národní divadlo Brno se ukáže s inscenací Petrolejové lampy v režii Martina Glasera a HaDivadlo s Čechovovou klasickou hrou Strýček Váňa režiséra Ivana Buraje. Klicperovo divadlo z Hradce Králové se představí adaptací nejslavnějšího románu Borise Viana Pěna dní.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní festival DIVADLO (Plzeň) Mezinárodní festival DIVADLO

Aktuálně se děje

před 4 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy