Na Půdě Jihočeského divadla mají diváci příležitost vidět hru Pohani

České Budějovice – Třetí inscenací, která bude mít svou premiéru na nové Studiové scéně Na Půdě, je současná hra POHANI od ukrajinské dramatičky Anny Jablonské.

Ústředním motivem hry je troskotající manželství Mariny a Olega, které nedoléhá nejen na partnery, ale zejména na jejich dceru Kristýnu. Nikdo z nich ale nedokáže dusivou atmosféru. Vše se změní s příchodem věřící babičky Natálie, která svou vírou a nadějí dokáže změnit myšlenkové pochody jednotlivých postav. Pravoslavné náboženství je zde v souboji s kulty skrze přítomnost babičky a souseda. Ať už se však jedná o jakoukoli víru, všechny zdůrazňují lidství.

Hra Pohani je dílem ukrajinské autorky Anny Jablonské, která získala za tento text ocenění. Když mladá dramatička jela v roce 2011 převzít cenu do Moskvy, stala se obětí teroristického útoku na letišti Domodědovo.

Pohany uvedou v Jihočeském divadle v překladu Jekateriny Gazukiny a Terezy Chlaňové. V inscenaci je kladen důraz především na herectví. Režie se ujal hostující Mikoláš Tyc, scénu navrhl Karel Čapek, kostýmy Aneta Grňáková. Ke svébytné atmosféře přispívá živá hudba, kterou složil a na akordeon hraje David Lomič.

Ve hře uvidíte Lenku Krčkovou, Martina Hrušku, Terezu Vítů, Danielu Bambasovou, Jana Dvořáka, Petra Červinku, Pavla Oubrama a Jana Koráda.

Česká premiéra hry Pohani proběhne na Studiové scéně Na Půdě v pátek 3. dubna 2015.

Související

Don G (Jihočeské divadlo)

RECENZE: Don G: Vtipná opera z Českých Budějovic

Recenze - Je to už skoro rok (květen 2018) co Opera Jihočeského divadla uvedla v premiéře velmi zvláštní titul, ve kterém jsou dvě postavy známého svůdce Dona Juana, plus ještě jeden don Juan činoherní. Zvědavost mne zavedla z Brna, které je plné divadel a člověk vlastně nestíhá všechno vidět, do Českých Budějovic, kde jsem s laskavostí uměleckého šéfa opery, Tomáše Studeného, mohl vidět tu prazvláštní inscenaci.

Více souvisejících

Jihočeské divadlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy