Herec Ladislav Kolář slaví půlkulatiny

Brno - Dlouholetý člen hereckého souboru MdB Ladislav Kolář slaví významné životní jubileum.

Výrazný herec a dlouholetá opora hereckého souboru MdB Ladislav Kolář se narodil 1. prosince 1950 v Brně. K divadlu ho vedla již od dětství maminka, která měla na starosti divadelní kroužek. O svém dalším směřování měl tedy Láry, jak mu přátelsky všichni říkají, přesnou představu již brzy. Vystudoval konzervatoř, ale do angažmá se nedostal kvůli vojně. Nakonec se po vyřešení tohoto problému dostává do operety v Olomouci, kde získává své první malé role, ale hlavně se tu počíná formovat jeho láska k hudebnímu divadlu. Po krátkém působení v brněnské Redutě odchází na volnou nohu, aby vzápětí zakotvil na dlouhých 13 let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Zde totiž dostala angažmá jeho žena, Miroslava Kolářová, a tak si manželé vyzkoušeli, jaké to je hrát v jednom hereckém souboru. Láry rád vzpomíná na toto období, které mu přineslo spoustu zajímavých rolí. Například Petruccio ve Zkrocení zlé ženy byl velmi inspirativní, jelikož Kateřinu hrála právě jeho manželka. Objevil se zde také v Maryši, Anouilhově dramatu Tomáš Becket a také v mnoha muzikálových rolích – Nikola Šuhaj loupežník, Don Quijote v Muži z La Mancha a vrcholem byla role v Rozovského hudebním Příběhu koně.

V roce 1991 přichází oba manželé do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků, kde se formuje nový herecký soubor pod vedením Stanislava Moši. Nejvýraznější rolí začátku Ladislav Koláře v divadle na Lidické byl určitě Kazantzakisův Zorba, kterého si zahrál po boku Libuše Billové. V hereckém životě ztvárnil Láry například Ezru Mannona ve Smutek sluší Elektře, Abrama Beera v Koločavě, Dubského v Našich furiantech či Pantalona Agnivorla ve Sluhovi dvou pánů. Již přes tři sta repríz má na kontě legendární muzikál My Fair Lady (ze Zelňáku), kde se se Zdeňkem Junákem střídá v roli popeláře Alfréda Ďulínka, svérázného filozofa a člověka, který bere život s osobitým nadhledem. V Šumařovi na střeše si s chutí zahrál Tovjeho, slavného mlíkaře, který má těžkosti s vdavkami svých dcer. V Papežce zase pomáhal hlavní hrdince ke vzdělání jako řecký učenec Aeskulapius. V muzikálu DUCH seznamuje čerstvě zemřelého Sama se samou podstatou duchařského života jakožto Duch v nemocnici. V současné době se věnuje roli Isidora Strause, milionáře, který spolu se svou chotí zahyne na palubě Titanicu ve stejnojmenném muzikálu, který uvede MdB již v lednu v české premiéře v režii Stanislava Moši.

Výčet rolí, které Ladislav Kolář ztvárnil na jevištích Městského divadla Brno, by byl předlouhý. I přesto si však ve svém nabitém programu našel čas také pro předávání svého hereckého umění mladším kolegům na brněnské JAMU. Od roku 1977 se objevuje také na televizních obrazovkách, diváci jej mohou znát například ze seriálu Četnické humoresky, Hříšní lidé města brněnského, Expozitura, První republika a další.

Láryho životní krédo zní: „Nejde mi o to vypadat v civilu jako herec. Chci být dobrým hercem na jevišti." Což se mu bezpochyby daří a my mu přejeme, aby se setkával u diváků i svých kolegů s vlídným ohlasem ještě po mnoho a mnoho let!

Související

Kristýna Daňhelová v muzikálu Představ si...

RECENZE: Představ si… Židovský masakr v muzikálovém pojetí v Městském divadle Brno

RECENZE: V Anglii museli tenhle muzikál po dvou měsících stáhnout. Tančit a zpívat a u toho vyvražďovat Židy bylo pro tamní kritiky příliš. Městské divadlo Brno se kontroverze muzikálu Imagine This nezaleklo a uvedlo jej v české premiéře a v režii Petra Gazdíka pod názvem Představ si… Nejenže to funguje, ale i mrazí, dojímá a je to to nejzajímavější, co můžete z muzikálové produkce u nás vidět.

Více souvisejících

Ladislav Kolář (herec)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy