Šokující příběh čtyř sourozenců – sirotků chystá Švandovo divadlo

Praha - 30. ledna 2016 budou mít diváci možnost zhlédnout českou premiéru hry Betonová zahrada podle knižní předlohy známého spisovatele Iana McEwana. Bestseller o temných stránkách dospívání poprvé vyšel v roce 1978 a již tehdy pobouřil konzervativní britskou společnost.

S nápadem převést slavnou novelu s hororovými prvky na divadelní jeviště přišla česká spisovatelka Petra Hůlová. Režisérem nové inscenace se stal Dodo Gombár, umělecký šéf Švandova divadla, který Petře Hůlové nechal při přepisování knihy volnou ruku. „Příběhy všech sourozenců učinila stejně významné a důmyslným způsobem ve hře ponechala přítomné také jejich rodiče," vyjádřila se k autorčinu přístupu dramaturgyně Martina Kinská.

Hrůzu nahánějící příběh začíná v okamžiku smrti otce čtyř nedospělých sourozenců, z nichž je nejstarší sedmnáctiletá Julie. Děj pokračuje nečekaným a vážným onemocněním jejich matky. Sourozenci se však obávají hrozby dětského domova, a tak svá tajemství před okolím skrývají a žijí si bez dozoru dospělých dál ve svém podivném světě, aniž by někdo jiný věděl, co je schováno ve sklepě...

Román se dočkal i filmového zpracování, snímek vznikl v roce 1993 a hlavní roli si v něm zahrála hvězda filmů režiséra Larse von Triera Charlotte Gainsbourgová. Autor předlohy Ian McEwan málokdy dovolí adaptace svých děl, navíc jde o první divadelní zpracování mimo Velkou Británii, takže česká premiéra Betonové zahrady je opravdu mimořádnou událostí.

V rolích matky a otce se představí Bohdana Pavlíková a Tomáš Pavelka, pubertálního Jacka hraje Marek Pospíchal a jeho starší sestru Julii Zuzana Onufráková. V roli mladší sestry Sue uvidíme Andreu Buršovou, nejmladšího Toma ztvární Tomáš Červinek. Sestavu doplní ještě Jacob Erftermeier v úloze Juliina přítele Dereka a hostující Jiří Weiner v úloze Tomova kamaráda.

Související

Děvky od Arbesa: Zuzana Onufráková a Petra Hřebíčková

Na co se těšit ve Švandově divadle po Novém roce?

Praha - Na leden chystá smíchovská scéna premiéru divadelní adaptace románu Betonová zahrada britského autora Iana McEwana, také obnovenou premiéru inscenace Děvky od Arbesa aneb Hřebíčková s Onufrákovou lehce meditují. Scénickému rozhovoru tentokrát vévodí Ivo Pospíšil, hudebník a významný představitel českého undergroundu.

Více souvisejících

Ian McEwan (spisovatel) Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla) Švandovo divadlo na Smíchově

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy