Muzikál Mefisto sklízí úspěch a potlesk ve stoje

Praha - Nový muzikál Mefisto, který představilo Divadlo Hybernia, u příležitosti desátého výročí otevření divadla má za sebou svojí premiéru. Přípravy na toto velkolepé dílo trvaly rok, doprovázela je spousta schůzek, telefonování zařizování, vyjednávaní, castingů. Všichni tvůrci muzikálu si přesně museli ujasnit, co od projektu očekávají a výsledek se jim vrátil v plné parádě.

V muzikálu Mefistovi naleznete všechno, co dělá život zajímavějším. Lásku, humor, napětí, ale hlavně lákavou ďáblovu nabídku v nestárnoucím příběhu na téma ztraceného a znovu nalezeného mládí.

V den premiéry, která se konala 3. listopadu, se na jevišti představili a excelovali, především v roli Mefista, Josef Vojtek, dále Jan Kříž jako mladý Faust, Ivana Korolová jako Markéta, Michal Novotný coby Mario Bosetti, Hanka Křížková alias Giulieta. V dalších rolích se představil Tomáš Trapl, Martin Pošta nebo Andrea Holá.

Psali jsme:
RECENZE: Muzikál Mefisto poráží konkurenci a představuje Pepu Vojtka v životní roli
 

Na premiéru dorazilo také mnoho významných osobností. Režiséř Václav Vorlíček, herci Martin Dejdar, Jan Hrušinský s manželkou Miluší Šplechtovou nebo Sagvan Tofi. A nechyběli ani operní pěvci Miroslav Dvorský a Marián Vojtko či Karel Štědrý, Michel Fleischmann, Zděněk Barták, Petr Salava, Michal Prostějovský a Lumír Olšovský. Po představení se mezi hosty objevila také herečka Jiřina Bohdalová.

„Mám z představení skvělý pocit, i když to není jednoduché představení, protože ta moje role je skoro ve všech obrazech. Hrozně jsem se těšil před lidi, po těch třech měsících zkoušení. Publikum se smálo i tam, kde jsme to nečekali, takže to asi není úplná depka, ač je to příběh o zaprodané duši," popsal své dojmy Josef Vojtek.

Psali jsme:
ROZHOVOR: Pravidla jsou daná, jede se. Na vás padá tíha zodpovědnosti, říká Vojtek o muzikálu Mefisto  

Také režisér a scénárista Zdeněk Zelenka je výsledkem spokojený: „Dnešní premiéra? Obrovský zážitek! Nejvíce jsem byl ale napnutý, když jsme hráli Mefista pro publikum poprvé, to jsem si nebyl jist, jestli jsem se rok nedřel zbytečně. Spadlo to ze mě v okamžiku, když jsem viděl, jak diváky náš muzikál baví, jak jsou napnuti, dojati, jak se smějí, a když výkon souboru po každém představení odměnili nekonečným potleskem vestoje, říkal jsem si, že jsem snad nepromarnil rok života. Ono udělat muzikál od prázdného papíru až po premiéru, to je na jedné straně obrovské štěstí, že člověk takovou šanci vůbec získal, na druhé straně je to ovšem roční koketování s ďáblem, protože podle legendy každé divadlo, které si něco začne s Faustem, se se zlou potáže."

I přes konečný úspěch se však muzikálu komplikace nevyhnuly. „ Musím říct, že ten ďábel se nám realizaci Mefista snažil narušit několikrát, pár dnů před premiérou nám třeba nechal spadnout osmisetkilovou dekoraci na jeviště, ale když máte kolem sebe vynikající lidi, jakými pro mě jsou třeba textař Boris Pralovszký či hudební skladatel Daniel Barták a v neposlední řadě celý herecký soubor, tak se ďábel sice snaží, ale šanci nemá. Po dnešku jsem si dokonce jist, že si někde zalezlý v pekle brouká naše melodie. Takže Mefisto je na světě a já mu přeji, ať baví diváky co nejdéle," vysvětluje Zelenka.

V muzikálu zazní překrásná hudba, jejímž autorem je hudební skladatel a muzikálový herec Daniel Barták. Kromě filmů, složil muziku např. k seriálu Sanitka 2 a také aranžoval hudbu k projektům  jako Zdivočelá země, Sněhová královna, Baron Prášil a jiné.

Představení obsahuje více než 60 hudebních čísel. "Psaní a nahrávání živé hudby do muzikálu Mefisto bylo velmi časově náročné a zkoušení nešlo úplně tak hladce, jak bývá zvykem, nicméně řekl bych, že hlavně díky našemu hereckému souboru, kterému já osobně říkám "Dream cast" se vše dotáhlo k reprezentativnímu výsledku. Jsem moc rád, že jsem mohl s tímto týmem spolupracovat, udělali jsme se Zdeňkem maximum a těším se na ohlas publika, jelikož to jsou lidé, pro které to všichni děláme v první řadě," říká Daniel Barták.

„Po celou dobu přípravy jsem snad denně stál před volbou, jestli zaprodat svoji duši peklu výměnou za fungování příprav muzikálu. Nakonec jsem to udělat nemusel a stačilo, že jsme byli profíci. Díky autorům a týmu asi 160 lidí a za Boží pomoci a pod neustálým dohledem pekla, a to mi věřte, že se děly věci a hlavně díky podpoře pana Milana Fila a Divadla Hybernia jsme to dali," dodává ředitel divadla Michal Mückstein.

Že se muzikálu bude dařit, svědčí i fakt, že předpremiéry byly vyprodané a o vstupenky na další představení, které jsou vypasané až ndo června 2017 je obrovský zájem.

Související

Jubilejní 100. repríza úspěšného muzikálu Mefisto

Jubilejní 100. repríza úspěšného muzikálu Mefisto

Ďábelský muzikál Mefisto odehrál 100. reprízu a nejen na diváky čekalo plno překvapení. Velkolepě pojatý muzikál měl premiéru v listopadu 2016 a během té doby si u publika získal pověst jednoho z nejúspěšnějších hudebních projektů současné divadelní scény. Výkony herců ocenila i kritika a Josef Vojtek si za titulní dvojroli Mefista/Fausta odnesl prestižní divadelní Cenu Thálie. A čím bylo výročí tak výjimečné?
muzikál Mefisto

Muzikál Mefisto se ponese v duchu stých výročí. Oslaví 100. představení

Praha - Velkolepý muzikál Mefisto slaví své 100. představení spolu s republikou. Ve čtvrtek 22.11. se v Divadle Hybernia po děkovačce uskuteční velkolepá oslava za přítomnosti hrajích herců, alternujících herců a jednoho vzácného hosta. Následně jsou zváni všichni diváci do foyer na slavnostní přípitek a rozkrojení dortu s herci muzikálu Mefisto, kde proběhne autogramiáda a focení.

Více souvisejících

muzikál Mefisto divadlo Hybernia Josef Vojtek (zpěvák)

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy