Na otázky o Bohu a utrpení se bude ptát nová inscenace Divadla U stolu

Brno – Scénický actus podle biblické Knihy Jóbovy připravilo brněnské Divadlo U stolu. Příběh trpícího Jóba a jeho tázání je v dnešní době naléhavě aktuální a na sklepní scénu Centra experimentálního divadla jej převedl režisér František Derfler. V titulní roli se představí Michal Bumbálek.

Kniha Jóbova je právem řazena vedle takových slavných děl, jako jsou antické tragédie nebo Goethův Faust. Dramatický spor na téma Bůh a zlo je pro svou básnickou kvalitu a naléhavost jedním z nejdůležitějších děl světové slovesnosti. V překladu Viléma Závady a Stanislava Segerta dílo upravil režisér František Derfler. Kromě Michala Bumbálka v hlavní roli v inscenaci účinkují herci Lukáš Rieger, Miroslav Černý nebo Martin Tlapák. V roli Satana uvidíme tanečníka a člena Baletu Národního divadla Brno Martina Svobodníka.

Kniha Jóbova pojednává o základních otázkách lidské existence spojených s utrpením člověka. Jób hledá odpověď na otázku, proč Bůh utrpení dopouští – otázku, která je stále aktuální kvůli lidskému utrpení posledního století. Kniha Jóbova není divadelní hra, má spíše tvar podobný protokolu soudního řízení. Je to spor, obžaloba, žalozpěv, ale také modlitba. V metafyzickém příběhu, odehrávajícím se na zemi i na nebi, vystupuje Člověk a Bůh.

Nová inscenace Divadla U stolu sjednocuje básnické slovo s hereckou a fyzickou akcí, mísí hudbu, zpěv, tanec a jednoduchou scénografii, jejímž hlavním prvkem je světlo. Staví do kontrastu stylizaci a naturalistický detail, koncertní provedení hudby vedle syrového fyzického projevu Jóba. Text, který vychází z překladu z roku 1968, byl pro inscenaci výrazně zkrácen. Výsledný tvar je postaven především na Jóbových promluvách.

Premiéra inscenace Jób se koná v pondělí 12. prosince 2016 v 17 hodin. Druhá premiéra pak v sobotu 17. prosince 2016 ve 20 hodin.

Související

Divadlo, ilustrační foto

Divadlo U stolu spojí Dona Juana s Faustem v jedné inscenaci

Brno - Divadlo U stolu uvedlo hru jednoho z "prokletých básníkůL německé literatury z počátku devatenáctého století, která spojila juanovský a faustovský mýtus do jednoho díla. Výsledkem je bizarní tragédie dvou vypjatých individualit, odmítajících se podřídit jakémukoliv řádu.

Více souvisejících

Divadlo U stolu František Derfler Divadla

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 38 minutami

před 49 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy