Divadlo U stolu spojí Dona Juana s Faustem v jedné inscenaci

Brno - Divadlo U stolu uvedlo hru jednoho z "prokletých básníkůL německé literatury z počátku devatenáctého století, která spojila juanovský a faustovský mýtus do jednoho díla. Výsledkem je bizarní tragédie dvou vypjatých individualit, odmítajících se podřídit jakémukoliv řádu.

Brněnské Divadlo U stolu včera premiérovalo hru Christiana Dietricha Grabbeho - jednoho z prokletých básníků německé literatury počátku 19. století. V díle Don Juan a Faust Grabbe odvážně spojil juanovský a faustovský mýtus, a vytvořil tak bizarní tragédii dvou vypjatých individualit, plnou nezkrotných vášní, patosu i drsného humoru.

Před dvanácti lety Divadlo U stolu uvedlo Tragickou historii o doktoru Faustovi. K faustovskému motivu se soubor nyní vrací, tentokrát ale v originálním spojení s Donem Juanem. Grabbe hru dokončil v roce 1828 a na českých jevištích byla poprvé uvedena v roce 1992 v divadle Labyrint v režii Hany Burešové.

Grabbeho drama přináší setkání dvou nesmrtelných hrdinů, nadčasových literárních a jevištních archetypů. Dva extrémy a protipóly Juan a Faust, se v něm utkávají o lásku Donny Anny. Oba jsou neobyčejní, pohrdající zákony, oběma je společná únava a nuda ze života, stejně jako touha překonat hranice vyměřené člověkem. Juan je posedlý požitky, Faust svým zarytým úsilím o dosažení něčeho, co by se vymykalo měřítkům tohoto světa. Na scénu však ještě vstupuje ďábelský temný rytíř.

Grabbeho poněkud bizarní hra, kterou stejně jako rozvrácenou osobnost jejího autora, objevilo vlastně až dvacáté století, poutá přinejmenším dvojím způsobem. Ve svých dvou klíčových postavách představuje téma nepokorného tíhnutí lidského ducha,  dvojí či dvojjedinou lidskou zpupnost – hybris, činící sebe sama mírou všech věcí. To je však vyjádřeno v polohách řekněme romantického šerosvitu a jisté teatrálnosti, která místy nemůže nepřipomenout patos i naivitu starých faustiád. Ne nadarmo ocenili Grabbeho právě expresionisté. Ostatně prvním českým překladem Grabbeho hry byla adaptace Dona Juana a Fausta pro loutkové divadlo, kterou pořídil Jaroslav Bartoš v roce 1934.

V režii Františka Derflera uvidíme v hlavních rolích Viktora Skálu jako Dona Juana, Jana Kolaříka jako Doktora Fausta, dále Ladislava Koláře, Simonu Zmrzlou, Jana Lepšíka, Tomáše Milostného a další.

Premiéra inscenace se uskutečnila 3. prosince a druhá premiéra se koná 5. prosince.

Související

Divadlo, ilustrační foto

Divadlo U stolu uvede bestiálně pravdivou komedii hrozby

Brno – Divadlo U stolu uvede podle mnohých nejlepší hru britského dramatika Harolda Pintera Návrat domů. Drama nositele Nobelovy ceny za literaturu nabízí šest výrazných hereckých příležitostí a je plná nečekaných zvratů. Vůbec první brněnské uvedení této hry uvidíme v režii Lukáše Kopeckého.

Více souvisejících

Divadlo U stolu Brno kultura Divadla František Derfler Ladislav Kolář (herec) Simona Zmrzlá (herečka)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy