Divadlo U stolu uvede bestiálně pravdivou komedii hrozby

Brno – Divadlo U stolu uvede podle mnohých nejlepší hru britského dramatika Harolda Pintera Návrat domů. Drama nositele Nobelovy ceny za literaturu nabízí šest výrazných hereckých příležitostí a je plná nečekaných zvratů. Vůbec první brněnské uvedení této hry uvidíme v režii Lukáše Kopeckého.

Hra Návrat domů z roku 1964 britského nositele Nobelovy ceny z literaturu Harolda Pintera je psaná pro šest postav. Drama je plné nečekaných zvratů a podle tvůrců inscenace v Divadle U stolu je „kafkovsky vyklouben a bestiálně pravdivá“. V Brně bude tato „komedie hrozby“, jak ji sám autor označil, uvedena vůbec poprvé. Rodinnou grotesku o návratu k vlastním kořenům uvede Divadlo U stolu v provedení mladého režiséra Lukáše Kopeckého.

Harold Pinter hru napsal za šest týdnů, které strávil v přímořském městě Worthing. Premiéru měla v roce 1965 v Londýně v režii Petera Halla a roli Ruth zde ztvárnila Pinterova tehdejší manželka Vivien Merchant. Po své americké premiéře o dva roky později hra získala prestižní divadelní cenu Tony Award v kategorii hra roku. Proslavil ji také stejnojmenný film z roku 1973.

Akademik Teddy se po letech vrací domů z Ameriky a chce otci a bratrům představit svou ženu Ruth i svůj úspěšný život, který si v Americe vybudoval. Návštěva se však zvrtne, přestože je Teddy přesvědčený, že je dost silný na to, aby návrat domů ustál. Agrese roste, v rodině panují skryté zápasy na život a na smrt a Teddy zjišťuje, že uvízl v pasti.

Pinterova hra slibuje šestici výrazných hereckých příležitostí. V inscenaci Divadla U stolu uvidíme Františka Nedbala, Michala Bumbálka, Jana Lepšíka, Martina Mihála, Jiřího M. Valůška a Terezu Groszmannovou.

„Byl bych rád, kdyby náš Návrat domů byl hereckým divadlem v pravém slova smyslu. Harold Pinter byl v různých etapách svého života sám hercem a pro herce psát uměl. Našim cílem bylo těch šesti skvostných hereckých příležitostí, které jeho text nabízí, maximálně využít a následně rozvinout to, co je v něm stále aktuální,“ říká režisér Lukáš Kopecký v tiskové zprávě.

„Návrat do rodného domu je situace, kterou zná každý z nás. Nejde jen o vstup do prostoru vlastního dětství, ale často také o více či méně tvrdý střet s vlastními kořeny, s částí sebe sama. Pinter tuto obecnou lidskou zkušenost ve svém Návratu domů žene do podivně vykloubených, absurdních situací, ve kterých se však navzdory jejich absurditě i po více než padesáti letech od jeho světové premiéry poznáváme,“ dodává dramaturg Martin Sládeček.

Výraznou roli při volbě textu sehrál i prostor Divadla U stolu. „Vše se odehrává na velmi malém, zhuštěném prostoru, kde jsou si postavy neskutečně blízko. Před konfrontací s členy vlastní rodiny tu nelze uniknout, je nevyhnutelná a intenzivní. Překvapivý děj Pinterovy hry pak vtahuje i diváka, a to stejně neúprosně, jako vtahuje akademika Teddyho jeho vlastní rodina,“ vysvětluje Kopecký.

Významnou součástí scénografie, kterou vytvořila Veronika Watzková, je televizor: „Televize je důležitým činitelem při proměně této rodiny ze severního Londýna ve smečku, takovým novodobým ohništěm, kolem kterého se její členové shromažďují. Boj o ovladač je přitom bojem o žezlo, o pozici vůdce smečky,“ dodává Kopecký.

Premiéra inscenace Návrat domů se koná 11. května 2017 v 17 hodin v Divadle U stolu v Brně. Nejbližší reprízy se uskuteční 14. a 27. května od 19.30 hodin tamtéž.

Související

Divadlo, ilustrační foto

Divadlo U stolu spojí Dona Juana s Faustem v jedné inscenaci

Brno - Divadlo U stolu uvedlo hru jednoho z "prokletých básníkůL německé literatury z počátku devatenáctého století, která spojila juanovský a faustovský mýtus do jednoho díla. Výsledkem je bizarní tragédie dvou vypjatých individualit, odmítajících se podřídit jakémukoliv řádu.

Více souvisejících

Divadlo U stolu Divadla Lukáš Kopecký (režisér) kultura premiéry

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy