Merde! Miroslav Donutil se vrací na Provázek v nejskandálnější hře v dějinách divadla

REPORTÁŽ: Divadlo Husa na provázku na dnešní tiskové konferenci představilo svoji novou inscenaci, která bude mít premiéru již tento pátek. Jednu z nejskandálnějších her v dějinách divadla, Ubu králem, uvede Provázek v režii Vladimíra Morávka a s Miroslavem Donutilem v titulní roli.

Divadlo Husa na provázku pokračuje s dramaturgickým programem sezóny 2016/2017 s názvem O naší současné krizi a Jak z toho ven, jehož první část tvořila opereta Včera jsme to spustili a druhou inscenace Tango macabre. Třetí částí programu je právě nejnovější provázkovská inscenace s názvem Ubu králem: Svoboda!, kterou divadlo uvádí v režii Vladimíra Morávka.

Hra Král Ubu francouzského dramatika Alfreda Jarryho je považována za jednu z nejskandálnějších her v dějinách světového divadla. Světovou premiéru měla v pařížském divadle L´Ouevre v roce 1896, kde vzbudila pohoršení publika, které se téměř půl hodiny bouřilo a snažilo se představení vypískat. Přesto se hra stala vůbec nejvlivnějším avantgardním dramatem historie a její autor se dnes považuje za praotce surrealismu, absurdního divadla a avantgardy.

Alfred Jarry napsal v roce 1888 komedii pro loutkové divadlo s názvem Poláci, v níž se inspiroval svým podivínským profesorem fyziky a vytvořil z něj postavu P.H., který se stane králem Polska. O několik let později hru přečetl poprvé přátelům v Paříži a tehdy se zrodila postava otce Ubu. Jarry v grotesce o vzestupu a pádu pokrytce a egoisty shromáždil „veškerou směšnost světa“. Otec Ubu je totiž schopen všeho, aby dosáhl svého, vraždí nepřátele a podplácí poddané.

V postavě Otce Ubu se v historii divadelnictví vždy odráželi diktátoři, o její nadčasovosti není pochyb. Právem je mimořádně populární v zemích třetího světa. Do Čech hru přivezl Jiří Voskovec, který ji viděl v Paříži, a v roce 1928 ji uvedlo Osvobozené divadlo s Janem Werichem v titulní roli. V Brně byla hra inscenovaná v roce 1987 souborem Večerní Brno. V Huse na provázku ji chtěl uvést Peter Scherhaufer už v osmdesátých letech s Miroslavem Donutilem jako otcem Ubu. Tenkrát k tomu nakonec nedošlo, Donutil se však v této roli objeví nyní pod vedením režiséra Vladimíra Morávka.

Morávek prý se svým týmem při zkoušení hodně filosofoval na téma Evropa dnes a zítra, co se stane atd. Jeho Ubu je především o svobodě a participaci na lži. Přestože je hra velmi aktuální, nenaráží otevřeně na českou společnost. Morávek se snažil zůstat v obecnější rovině, a ponechat tak prostor představivosti diváka.  V inscenaci se sice objeví mnoho mladých herců, oporou však jsou pro Morávka především dva hlavní protagonisté. Vedle Miroslava Donutila se zde totiž představí dlouholetá členka souboru DHNP Ivana Hloužková, která ztvární Matku Ubu.

Podle Miroslava Donutila je hlavním poselstvím inscenace myšlenka, že za určitých okolností se kdokoli může dostat k moci. Hra je tedy vysoce aktuální a herec ocenil jak dramaturgický výběr, tak především spolupráci s režisérem Morávkem. „Jsem vděčný za každou vteřinu, kterou můžu strávit tady,“ řekl Donutil.

Kromě Miroslava Donutila a Ivany Hloužkové v inscenaci uvidíme Milana Holendu, Martina Donutila, Simonu Zmrzlou, Nicole Maláčovou a další.

Premiéry Ubu králem: Svoboda! se uskuteční 24. a 25. února 2017 v Divadle Husa na provázku v Brně.

 

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.

Více souvisejících

Divadlo Husa na provázku Vladimír Morávek Miroslav Donutil Brno Divadla

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy