Studio Hrdinů zahájí svou šestou sezónu ve znamení ženských hrdinek

Praha - Studio Hrdinů chystá na nadcházející sezónu 2017/2018 čtyři premiérové inscenace. Dvě z nich uvidíte v režii kmenových režisérských osobností a dvě zbývající budou v režii hostů. Tématem sezóny bude ženská hrdinka s důrazem na téma individuality.

Pražské Studio Hrdinů chystá na svoji šestou sezónu ve Veletržním paláci čtyři nové inscenace. Dvě premiéry budou v režii kmenových režisérských osobností a u zbývajících dvou se režie chopí hosté. S divadlem bude opět spolupracovat Kamila Polívková, Katharina Schmitt a Kai Ohrem, hostující režisérkou bude Eva Rysová.

„V nadcházející divadelní sezóně klade Studio Hrdinů především důraz na téma ženské hrdinky, a to v kontextu, který je dramaturgickým leitmotivem Studia Hrdinů, tedy v důrazu na téma individuality, většinou pak umělce v mezních situacích a jeho role ve společnosti,” říká k šesté sezóně této scény její umělecký ředitel a režisér Jan Horák.

Sezónu zahájí koprodukční projekt Studia Hrdinů a HaDivadla, a to adaptace novely Petry Hůlové Macocha v režii Kamily Polívkové, na níž se podílela jak autorka knihy, tak režisérka. Svou hrdinku pojmenovávají jako "Elfriede Jelinek červené knihovny", která stojí v noci na balkóně a shlíží dolů na lidi. Na dně které láhve se ztratilo dítě, kde vyprchala láska k muži?

Režisérka Kamila Polívková ve Studiu Hrdinů naposledy uvedla divadelní debut Davida Zábranského, monodrama Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny.

„Petra Hůlová i David Zábranský jsou nejen vynikající autoři, ale angažují se ve veřejném životě a jejich názory či postoje jsou často kontroverzní a vyvolávají vášnivé diskuze. Nebojí se jít proti proudu a připomínají existenci jiných světů– jsou takovými „průvodci nebezpečným územím“. A pro mě osobně je přesně toto smyslem divadla – zkoumat, angažovat se, sdílet a především komunikovat," říká režisérka o spolupráci se současnými autory.

Macocha byla uvedena již v minulé sezóně v brněnském HaDivadle, kde se bude pravidelně reprízovat, stejně jako i nyní v Praze. Pražská premiéra se uskuteční 9. září 2017.

Další premiérou bude v říjnu inscenace textu Ondřeje Novotného Série bezdůvodných aktů v režii Evy Rysové. Ta režíruje převážně v Polsku, kde již vytvořila řadu zajímavých inscenací. Režisérka se nebojí experimentu a klade důraz na výtvarnou složku. Série bezdůvodných aktů navazuje ve svých východiscích na předchozí projekt tvůrčího týmu Rysová - Novotný Šest miliard sluncí.

Inscenace Série bezdůvodných aktů se zamýšlí nad tím, co může člověk postavit proti všeobklopující "nicotě" současnosti. A také nicotě uvnitř sebe samého. Na inscenaci se podílejí hudebníci Zuzanna a Antonis Skoliasovi, kteří jsou potomky řeckých emigrantů do Polska. Premiéra se uskuteční 10. října 2017 a předloha Ondřeje Novotného bude dalším titulem, které Studio Hrdinů vydá ve své pulikační řadě.

Kmenová režisérka Studia Hrdinů Katharina Schmitt chystá vlastní adaptaci povídky Franze Kafky Zpráva pro jistou Akademii. Režisérka v připravované inscenaci nezapře svou oblibu v temných a do jisté míry až perverzních hrdinech. Zde je hrdinou opice a její řešení humanity jakožto vyprázdněného až agresivního konformizmu. Jedinou roli ztvární Zuzana Stivínová.

„Kafkova Zpráva pro jistou Akademii je pro mě zásadní; téma vztahu racia a těla mě fascinuje a už delší dobu jsem text chtěla adaptovat pro divadlo. Inscenovat ho dnes ve Studiu Hrdinů, ve městě, kde před 100 lety vznikl, je skvělá příležitost podívat se na momentalní stav civilizačního vývoje. Zuzanu Stivínovou jsem poznala před několika lety v New Yorku, přišla se podívat do Watermill Center, kde jsem v roce 2012 s americkými kolegy pracovala na prezentaci své hry SAM. Když jsem se dozvěděla, že se Zuzana vrátila do Čech, oslovila jsem ji s nabídkou hrát hlavní roli v Kafkově Zprávě - přijala... Těším se na spolupráci s ní,” říká o připravovaném titulu režisérka. Premiéra se uskuteční v druhé polovině února 2018.

Poslední premiérou sezóny bude autorský projekt Studia Hrdinů a německého režiséra Kaie Ohrema s pracovním názvem V Anně, který vypráví o ruské feministce, kurátorce a člence opozice Anně Altšukové, která v březnu roku 2008 zmizela v Berlíně, kam po soudním procesu emigrovala. O měsíc později byla nalezena utopená v řece Spree. Její manžel, ruský filosof Michail Ryklin, napsal knihu o ztrátě své ženy, která je zároveň přesnou analýzou putinovského Ruska.

Studio Hrdinů bude i tuto sezónu pokračovat ve výstavách reflektujících tamní inscenace. V říjnu se sukuteční jubilejní dvacátá výstava obrazu Michala Vavrečky reagující na inscenace Miroslava Bambuška Dílo. Výstavu doplní textem Jiří Ptáček.

Od září 2017 ukončí Studio Hrdinů v kavárně U Hrdinů zkušební provoz a spustí celodenní provoz se snídaněmi a polední nabídkou. Studio Hrdinů tu bude systematičtěji připravovat kulturní program, a tak kromě stabilní prodejní expozice otevřeného cyklu sérigrafií Michala Pěchoučka a objektů Pavla Havrdy, se v kavárně bude pravidelně obměňovat vystavený obraz nad schodištěm.

Velkoformátová „galerie” představí velká plátna několika tvůrců. Prvním z nich bude obraz výtvarníka Tomáše Bambuška s názvem Růžová žíža, který bude odhalen v září. K programu v kavárně dále přibydou promítání artových filmů, komorní koncerty, literární večery a besedy, které budou mnohdy navázané na tvůrce spojené se Studiem Hrdinů; budou se tak představovat v jiných rolích, než jsou diváci obyčejně zvyklí je na jevišti či v zákulisí vídat.

Související

Agáta Kryštůfková a Jiří Svoboda v inscenaci Náměsíčníci (imitace a tušení) (foto: Petr Chodura)

Studio Hrdinů pořádá minipřehlídku inscenací brněnského HaDivadla

Praha - V dubnu přiveze brněnské HaDivadlo do Studia Hrdinů tři tituly aktuálního repertoáru. Eyolf, Náměsíčníci (imitace a tušení) a Strýček Váňa jsou představení, která spojuje osoba režiséra Ivana Buraje, uměleckého šéfa této scény. Minipřehlídka bude doplněna o besedu s Ivanem Burajem a dvě reprízy koprodukční inscenace Studia Hrdinů a HaDivadla Macocha.

Více souvisejících

Studio Hrdinů divadlo Studio Hrdinů kultura Divadla Praha Veletržní palác Jan Horák (režisér) HaDivadlo Kamila Polívková (režisérka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy