Legendární inscenaci Divadla Husa na provázku čekají poslední reprízy

Brno – Legendární provázkovský muzikál Balada pro banditu čeká několik posledních uvedení. Ta však rozhodně nebudou jen tak ledajaká. Poslední večery v Koločavě doplní různé další události, které si nesmíte nechat ujít.

Původní Balada pro banditu vznikla přímo pro Divadlo Husa na provázku v roce 1975. Málokdo nezná její filmovou verzi, kterou podle inscenace natočil o tři roky později Vladimír Sís.

Slavný muzikál Milana Uhde a Miloše Štědroně o velké lásce, a ještě větší zradě však na Provázku uvedli v obnovené premiéře v roce 2005. V úpravě a režii Vladimíra Morávka a v nových aranžích slavných hitů Petra Hromádky září Jan Zadražil v roli Nikoly Šuhaje a Eva Vrbková jako Eržika.

Legendární inscenace bude mít po dvanácti letech a více než dvě stě reprízách derniéru. Poslední večery v Koločavě však nebudou je tak ledajaké, ale doplní je další umělecké zážitky, které si nesmíte nechat ujít.

Minulý čtvrtek četl po představení představitel Nikoly Šuhaje, Jan Zadražil, Divadelní román. Páteční představení bylo věnované Miloši Štědroňovi a nedělní zase Borisi Myslivečkovi.

Dnes, tedy v pondělí 25. září, se ve dvacáté minutě představení pokřtí CD 50x o Lásce. Kmotrem CD bude herec a hudebník David Smečka, který po představení vystoupí se svojí kapelou Polaris. Ve středu po představení vystoupí opět Jan Zadražil, tentokrát se svojí kapelou Moje řeč.

Série posledních uvedení Balady bude pokračovat ve čtvrtek, kdy ve dvacáté minutě představení vystoupí zpěvačka a hudebnice Gabriela Vermelho s písní Jedenkrát o lásce a po představení se ve foyer divadla představí strhující bubenický koncert kapely Jumping Drums.

Derniéra Balady se poté uskuteční v pátek 6. října. Při té příležitosti se v Divadle Husa na provázku setkají všichni, kteří v inscenaci kdy hráli, a po skončení ve foyer vystoupí kapela Na protest.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.

Více souvisejících

Divadlo Husa na provázku Milan Uhde Miloš Štědroň (skladatel) Vladimír Morávek Eva Vrbková kultura Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy