Na Palm Off Fest míří jedna z nejskandálnějších inscenací současnosti

Praha – Pražskou divadelní scénu již brzy ovládne druhý ročník mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest. Bohatý program plný inscenací, diskuzí, promítání a workshopů přiveze mimo jiné jednu z nejskandálnějších inscenací současnosti varšavského Teatru Powszechného.

Druhý ročník mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest nabídne již koncem října bohatý program plný divadelních inscenací, diskuzí s tvůrci, promítání dokumentů a workshopů. I letos se bude festival zabývat převážně tématy demokracie v postkomunistických zemích a postavení zemí Visegrádu v rámci Evropské unie. Dotkne se i témat uprchlictví, xenofobie či pedofilie.

Během jedenáctidenního festivalu si diváci mohou vybrat ze dvou inscenací z Polska a Slovenska, jedné maďarské a tří českých. V nabídce je i jedna z nejskandálnějších inscenací současnosti – Prokletí slavného režiséra Frljiće z varšavského Teatru Powzechného.

Prokletí mělo premiéru v únoru tohoto roku a ihned se stalo „horkým tématem“ polské politické i celospolečenské scény. Proti inscenaci protestovali nejen politici, ale také představitelé národovenských i náboženských fundamentalistů; na tvůrce bylo také podáno trestní oznámení. Pražská repríza Prokletí je teprve druhým hostováním této inscnace, doposud se mimo Polsko představila pouze v berlínském Maxim Gorki Theater.

Prokletí vychází z klasického textu polského modernisty Stanislava Wyspiańského, výsledkem je vrstevnatá divadelní esej. Frljić v inscenaci zkoumá vztah polské společnosti ke katolické církvi a smysl kritického a politického divadla v dnešní době. Po pražském představení bude následovat otevřená debata s tvůrci, které se zúčastní i režisér.

Diváci se dále mohou těšit na domácí inscenace Nora a Jak sbalit ženu 2.0, Annu Frankovou Nového divadla z Nitry, budapešťské Katona József Színház přiveze inscenaci Nejsme barbaři!, Slovenské komorní divadlo z Martina představí inscenaci Tenkrát v Bratislavě. Polský program doplní také Divadelník z lodžského Teatru Stefana Jaracza. Husa na provázku z Brna přijede s Dynastií v režii Michala Dočekala.

Palm Off Fest 2017 se koná od 20. do 31. října v Divadle pod Palmovkou a v Synagoze na Palmovce.

Související

PalmOFF - Diskuze Znoj a Pehe a herci Teatr Powszechny (foto: M.Skácel)

Druhý ročník Palm Off festu přilákal přes tisíc diváků

Praha - Koncem října Divadlo pod Palmovkou pořádalo druhý ročník festivalu středoevropského divadla Palm Off fest. Témata demokracie v post-komunistických zemích, uprchlictví, xenofobie i problémů současného divadla přilákala přes dvanáct set diváků.
inscenace Klatwa (Prokletí)

Druhý ročník mezinárodní divadelního festivalu Palm Off začíná už zítra

Praha - Již zítra zahájí inscenace Divadla pod Palmovkou Nora druhý ročník mezinárodního festivalu divadel střední Evropy Palm Off Fest. Širokému výběru představení vévodí nejskandálnější inscenace 21. století - Prokletí slavného chorvatského režiséra Olivera Frljiće z varšavského Teatru Powszechného.

Více souvisejících

festival Palm Off Fest Divadlo pod Palmovkou festivaly Divadla kultura

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy