Druhý ročník mezinárodní divadelního festivalu Palm Off začíná už zítra

Praha - Již zítra zahájí inscenace Divadla pod Palmovkou Nora druhý ročník mezinárodního festivalu divadel střední Evropy Palm Off Fest. Širokému výběru představení vévodí nejskandálnější inscenace 21. století - Prokletí slavného chorvatského režiséra Olivera Frljiće z varšavského Teatru Powszechného.

Již zítra, 20. října, začne v Praze druhý ročník mezinárodního festivalu divadel střední Evropy Palm Off Fest. Přehlídku, která trvá do 31. října, zahájí domácí inscenace Nora. Kromě širokého výběru představení domácích i zahraničních jsou součástí programu i promítání dokumentů a workshopy.

„Velmi mne těší dosavadní zájem diváků o druhý ročník mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest 2017. Zdá se, že podobný kontakt s divadelní kulturou našich nejbližších sousedů pražské publikum postrádalo. Festivalový program nabízí to nejlepší a často také to nejaktuálnější, co lze na maďarských, polských, slovenských i českých scénách momentálně vidět. Krom divadla lze navštívit i bohatý doprovodný program, takže jsem si jistý, že si v něm vybere každý, koho zajímá střední Evropa,“ říká ředitel festivalu Michal Lang v tiskové zprávě.

Největším lákadlem programu je nepochybně kontroverzní inscenace Prokletí z varšavského Teatru Powszechného, která v neděli odstartuje zahraniční linii programu. Inscenace zkoumá nejen vztah polské společnosti ke katolické církvi, ale ptá se i po smyslu a účelnosti kritického a politického divadla v dnešním světě.

Diváci dále budou moci zhlédnout dramatizaci slavného deníku Anna Franková Nového divadla z Nitry v režii Šimona Spišáka, inscenaci Nejsme barbaři! z budapešťského Katona József Színház dotýkající se tématu uprchlictví, či představení Tenkrát v Bratislavě Slovenského komorního divadla z Martina zpracované na základě bestselleru Žo Langerové. Polský program doplní také Divadelník z lodžského Teatru Stefana Jaracza v režii oceňované Agnieszky Olsten.

Za českou stranu program doplní domácí inscenace F. X. Kalby Jak sbalit ženu 2.0 a z brněnského Divadla Husa na provázku přijede Dynastie v režii Michala Dočekala.

Po všech zahraničních inscenacích a Dynastii Husy na provázku proběhnou i moderované diskuze s tvůrci a významnými osobnostmi české spoelčenské scény. S dramaturgem Prokletí bude debatovat Jiří Pehe a Milan Znoj. Hostem diskuze po slovenském představení Anna Franková bude Karol Sidon.

"Debaty tvůrců s publikem byly součástí již prvního ročníku našeho festivalu – překvapilo nás, s jakým ohlasem se tehdy u diváků i divadelníků setkaly a jak často v nich zaznívala obecná společenská i politická témata té které země. Vzhledem k tomu, že vlastně všechny inscenace, které na letošní ročník zveme, se zabývají aktuálními politickými problémy naší části Evropy, rozhodli jsme se na festivalové diskuse pozvat dříve zmíněné osobnosti. Domníváme se totiž, že současné středoevropské divadlo představuje významný hlas komentující svět, v němž žijeme,“ dodává dramaturg festivalu Jan Jiřík.

Doprovodný program vznikl letos ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu a jeho projektem KineDok. „Během festivalu Palm Off Fest jsme pro diváky připravili čtyři filmy vždy s doprovodným programem. V sobotu to bude dvojice krátkých filmů z Maďarska Rozkaz je rozkaz a Oni, které nabízí stejné téma (počátek uprchlické vlny do Evropy ještě předtím, než se stala středobodem všech médií), ale zpracované zcela odlišnou formou. Na sobotní večer je připraven jeden z nejlepších českých dokumentů roku 2016, tragikomedie FC Roma o romském fotbalovém týmu, se kterým nikdo nechce hrát, díky čemuž málem kontumačně vyhrají ligu. Po projekci zůstaňte na diskusi s režisérem snímku Tomášem Bojarem. Nedělní den je věnován tanci a dětem. Film Královna ticha je mixem dokumentu a tanečních scén ala Bollywood. Navážeme tematicky workshopem bollywoodských tanců pro rodiny s dětmi, čímž celý doprovodný program zakončíme,“ doplňuje koordinátorka projektu KineDok Kristýna Genttnerová.

Související

PalmOFF - Diskuze Znoj a Pehe a herci Teatr Powszechny (foto: M.Skácel)

Druhý ročník Palm Off festu přilákal přes tisíc diváků

Praha - Koncem října Divadlo pod Palmovkou pořádalo druhý ročník festivalu středoevropského divadla Palm Off fest. Témata demokracie v post-komunistických zemích, uprchlictví, xenofobie i problémů současného divadla přilákala přes dvanáct set diváků.

Více souvisejících

festival Palm Off Fest Divadlo pod Palmovkou kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy