Klicperovo divadlo uvede adaptaci stěžejního románu ruské literatury

Hradec Králové - Po úspěšných inscenacích Labutí jezero, Evžen Oněgin a Pěna dní se do Klicperova divadla vrátí režijní duo SKUTR. Tentokrát zde nastuduje stěžejní román světové literatury, Bratry Karamazovy Fjodora Michajloviče Dostojevského.

Do Klicperova divadla se opět vrací režijní duo SKUTR, které tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Po úspěšných inscenacích Labutí jezero, Evžen Oněgin a Pěna dní zde dvojice nastuduje slavný román Fjodora Michajloviče Dostojevského, Bratři Karamazovi.

Autorem scény je i tentokrát Jakub Kopecký, kostýmy vytvořila Simona Rybáková a hudbu složil Petr Kaláb. Těšit se můžete na herce Klicperova divadle i tři hosty. V hlavní roli Fjodora Pavloviče Karamazova se představí Jiří Zapletal, jeho syny Dmitrije, Ivana a Aljošu ztvární Jan Sklenář, Miroslav Zavičár a hostující Sebastian Jacques, sluhu a nemanželského syna Smerďakova hraje Jakub Tvrdík, otce Zosimu Zora Valchařová-Poulová, Kateřinu Sára Venclovská, jako Grušenka se představí hostující Anna Fialová, jako Líza Týna Andělová Průchová, v roli její matky Martina Nováková, Matěj Anděl jako Iljuška Sněgirov, hostující William Valerián jako Kolja Krasotkin a jako Sněgirov starší se představí Ondřej Malý.

Sociálně filosofické pojednání o světu, Bohu, otci a otcovství. Ale i o lásce vášnivé, oddané, uražené, ponížené, všeobjímající a sobecké. O světě bez pravidel. O světě, jemuž vládne Fjodor Pavlovič Karamazov, otec, který je zosobněním nejhorších lidských vlastností, otec chamtivý, vypočítavý, krutý a zbabělý. Podědili kus karamazovství také jeho synové?

Nejstarší Dimitrij zvaný Míťa, důstojník a floutek, hazardér a milovník, vášnivý surovec. Mladší Ivan, cynik a intelektuál, hledající ateista, nihilistický misantrop. A nejmladší Alexej, čistý Aljoška, pokorný dobrák, který chce smířit všechny se sebou, mezi sebou a s Bohem. Jenže v karamazovském světě dobro snadno nevítězí.  Je tu taky Smerďakov, slouha plný nenávisti a pohrdání.  A ďábel obchází blíž, než si myslíme.

A láska? Dojde naplnění svojí touhy hrdá a ušlechtilá Kateřina Ivanovna? A co Agrafena Ivanovna, Grušenka, smyslná, vypočítavá i nešťastná, milovaná všemi? Nebo Líza? Napůl žena, napůl dítě, ubohé, bolestínské i kruté? Přežije tedy alespoň naděje? Je tu přece ještě Ilujška, chlapec, po kterém se háže kamením. Připomeňte si jeden ze základních pilířů světové literatury. Přijďte si zapřemýšlet o smyslu života a nechte se unášet v jeho vášních a běsech.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij se narodil 11. listopadu 1821 v Moskvě do rodiny štábního lékaře, který působil v nemocnici pro chudé. Jeho matka zemřela, když bylo Fjodorovi 16 let, následně přišel i otce - alkoholika a tyrana - jehož zavraždili jeho nevolníci.

Roku 1843 absolvoval vojenskou vysokou ženijní školu v Petrohradě, poté nastoupil na carské ministerstvo obrany, ale už po roce toto místo opustil, aby se mohl věnovat profesionální literární činnosti.

Román Bratři Karamazovi byl otisknut v časopise Russkij Věstnik v letech 1879-1880, ale na díle začal Dostojevskij pracovat v roce 1876. Úplně první náčrty se dají datovat už do 60. let 19. století, kdy Dostojevskij vymyslel řadu zápletek plánovaných rozsáhlých epických celků, jejichž završením měl být román Život velkého hříšníka. V tomto románu měl být hlavní postavou světec, který zvítězil nad veškerým materiálním světem. K napsání tohoto díla nikdy nedošlo, avšak Dostojevskij z nich převzal některé motivy do jiných románů - Běsi, Výrostek a Bratři Karamazovi.

U Bratrů Karamazových se dají najít předobrazy postav ze starších Dostojevského děl. Například v prvních poznámkách k Bratrům Karamazovým Dostojevskij Aljošu označuje jako Idiota. Ale román není jen inspirací jeho vlastním dílem, Dostojevskij do něho vložil i celou řadu událostí z jeho života. Do Staré Russe, kde se děj románu odehrává, jezdil autor na letní pobyt. Dům Karamazových je popsán podle domu, kde Dostojevskij žil, a také některé postavy v románu jsou vykresleny podle skutečně existujících tamních obyvatel. Předobrazem Míti je otcovrah Iljinskij, se kterým se Dostojevskij setkal v káznici na Sibiři a o kterém se zmiňuje v Zápiscích z mrtvého domu. Reálný je i klášter, ve kterém přebýval otec Zosima.

Jedním z ústředních témat románu je otcovství. V Deníku spisovatele Dostojevskij píše o znepokojivém stavu ruských rodin. I tady vychází autor z vlastních zkušeností. Jeho otec, po smrti své ženy, začal hodně pít, byl přísný a hrubý na své okolí, lakomý - to se stalo předobrazem pro starého Karamazova. Karamazov je nahodilým otcem, má čtyři syny, ale nikdy se o ně nestaral. Když synové dospějí, setkávají se znovu se svým otcem. A každý k němu přistupuje jinak - na tomto přístupu se ukazují jejich protikladné charaktery.

Hlavní děj je zhuštěn do pouhých pár dnů, ale důsledky těchto událostí se rozvíjí v průběhu několika měsíců. Starý Karamazov je zavražděn. Důkazy ukazují, že zločin spáchal Míťa. Ten je odsouzen a poslán na Sibiř. Dostojevskij zde ukazuje justiční omyl. Míťa si přál smrt svého otce, ale nezabil ho. Vrahem je Smerďakov a za spolupachatele lze brát Ivana. Právě k němu Smerďakov nejvíce vzhlížel. Ivan svojí tezí „Vše je dovoleno“ poskytl Smerďakovovi ospravedlnění pro jeho čin.

Jeden ze synů si smrt otce přál a je za ni odsouzen, druhý ho zavraždil, další tomu napomáhal. A jediný Aljoša, nejčistší z nich, stojí mimo tyto události.

"Obsazení jsme tvořili na základě toho, že jsme tento titul vybrali pro tento soubor. Byli jsme přesvědčeni, že tady v podstatě ty Karamazovy obsadíme. Akorát koho jsme tady nenašli, tak to byl Aljoša - nejmladší Karamazov - toho jsme si přivedli z Prahy, našeho studenta Sebastiana Jacquesa, který u nás studuje herectví na alterně. A myslím si, že je to pro Sebastiana velká příležitost, protože paradoxně je, si myslím, více vyhraný v seriálech a ve filmech, ale na divadle takovouto velkou příležitost zatím neměl," říká Lukáš Trpišovský v tiskové zprávě.

"A druhým hostem je Anna Fialová do role Grušenky. S Aničkou jsme dělali v Národním divadle - hraje nám v Krvavé svatbě. A ta spolupráce byla tak skvělá, že jsme Aničku hned oslovili, jestli by s námi chtěla spolupracovat i v dalších projektech. A první z těch věcí, na kterých jsme se domluvili, je zrovna tady v Klicperově divadle. Anička je výjimečná, studovala konzervatoř a diváci ji možná budou znát z televize, ale ona je výjimečná právě v tom, že je talentovaná na pohyb a na zpívání. A myslím si, že si to v téhle roli i užije a ukáže to," dodává Trpišovský.

Premiéra se koná 24. března 2018 na hlavní scéně Klicperova divadla.

Související

Více souvisejících

Klicperovo divadlo kultura Divadla Hradec Králové Fjodor Michajlovič Dostojevskij Kukučka SKUTR - Trpišovský Simona Rybáková (kostýmní výtvarnice) Anna Fialová

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy