Vítejte v časech, kdy se lidé chovali slušně. Režisérský debut Vacka: Saturnin na Jezerce

Praha - „Inscenace podle stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky je oslavou slušnosti, poctivosti a demokratických hodnot. Proto je Saturnin vždycky aktuální,“ prohlásil o připravované hře Divadla Na Jezerce herec Petr Vacek, který se nyní ujímá režie. Sám si kdysi v Saturninovi zahrál jak na divadelních prknech, tak i ve filmu, kde ztvárnil postavu Milouše. Premiéra je připravována na 30. května 2018.

Nikdo z nás si nedokáže představit známý film Saturnin bez geniálních vět jak  Milouše: „Dědečku, přines jsem vám ty červy!" , tak tety Kateřiny:"Více děr, více syslů. Více hlav, více smyslů" Během zkoušení nové inscenace byly objevovány další nové a skvělé věty a navíc obrovský um spisovatele Zdeňka Jirotky. Máme se tedy od 30. května 2018 na co těšit. Sám režisér Petr Vacek si kdysi ve filmu s gustem střihl roli nanicovaného Milouše. Sám si teď v Saturninovi zahraje pana Brudíka, který se omylem ocitne v cizím domě.

Je všeobecně známo, že ve filmovém zpracování hlavní roli skvěle ztvárnil Oldřich Vízner, kterému sekundoval Ondřej Havelka. Nyní se v této roli představí  sympatický herec Michal Kern, který se objevil v letošním roce mimo jiné v seriálech Dáma a král či Ohnivý kuře. V dalších rolích uvidíme Jana Konečného, Denisu Pfauserovou, Jaroslavu Kretschmerovou, Jitku Sedláčkovou, Martina Sittu, Libora Hrušku a Vojtěcha Vodochodského.

„Chci posloužit knize a Saturninovi. Snažím se zachytit atmosféru té doby, a proto bude v naší inscenaci hrát důležitou roli rádio s reálnými zprávami z roku 1933. Jestli nastanou změny, tak proto, že mí herci mají knihu rádi a inspiruje je ke spoustě nápadů. Všechny ale Saturninovi slouží a nemění ho. Nečekejte tedy ani džíny, ani mobily, ani vulgární výrazy, ani násilí, ani cvičení na hrazdě“ dodal Petr Vacek.

Jirotkův román zná Vacek od svého dětství. „Saturnina jsem hltal už jako kluk a mám ho rád. Je to kniha všeobecně známá. Proto si můžu dovolit i jakési pomrkávání na diváka a narážky na to, co v knize je. Ale jasně, že hrajeme i pro diváka, který o Saturninovi nikdy neslyšel! Máme prvotřídní předlohu, mám skvělé herce a i já pracuju podle svého nejlepšího svědomí. A jestli něco přitáhne diváka, tak to, jak dobře si s výbornou předlohou poradíme,“ dodává Vacek, který diváky v současnosti baví na nuselské scéně v představení Chaleyova teta či Generálka.

Petr Vacek i  nádherně připomíná paralelu doby, v níž se odehrává samotná kniha Saturnin, s dobou dnešní: „Bojím se, že spousta situací v historii se opakuje. Pravda je, že my si třicátá léta minulého století idealizujeme. Když ale čtete dobové noviny, máte dojem, že tehdejší svět je notně blízký tomu dnešnímu. Samé katastrofy, neštěstí, zločiny… Mám pocit, že je proto dnes víc než kdy jindy potřeba hlásit se ke slušnosti, k poctivosti a demokracii.“

 Je na tomto místě třeba upozornit na to, že v Divadle Na Jezerce tak vzniká divadelní představení, které bude oslavou slušnosti, poctivosti a demokratických hodnot a těch je v naší současnosti více než třeba!

Saturnin  - Zdeněk Jirotka Premiéra: 30.5. 2018

Vítejte v časech, kdy se k sobě lidé chovali slušně.

Související

Jan Hřebejk v Divadle Na Jezerce

Jan Hřebejk se vrátí do Divadla Na Jezerce

Praha - V novém roce čeká Divadlo Na Jezerce hudební komedie Je úchvatná, s níž se na nuselskou scénu již pošesté vrátí režisér Jan Hřebejk. Herec Petr Vacek si naopak vyzkouší režii poprvé, jeho debutem bude adaptace Saturnina.

Více souvisejících

Petr Vacek Divadlo Na Jezerce

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy